Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVad vill du säga till Sveriges Ingenjörer? Ta chansen i medlemsenkäten 

Vad vill du säga till Sveriges Ingenjörer? Ta chansen i medlemsenkäten 

Nu genomför Sveriges Ingenjörer den årliga medlemsundersökningen. Du som får den kanske funderar på varför du ska svara. Men du kan påverka mer än du kanske tror.

Under mars kommer flera tusen medlemmar i Sveriges Ingenjörer få ett mejl med den stora medlemsundersökningen som genomförs i varje år.

Therese Koggdal och Viktor Andersson i förbundsstyrelsen tror att många medlemmar inte tänker på att Sveriges Ingenjörer är en medlemsorganisation. Den årliga medlemsundersökningen är en chans för medlemmarna att berätta vad de vill att förbundet ska fokusera på.

De som funderar på varför man ska svara – vad vill du säga till dem?

Viktor Andersson

– Förbundet behöver få reda på hur vi ska prioritera resurserna. Får vi inte medlemmarnas feedback finns en risk att vi lägger tid och pengar på fel saker, säger Viktor Andersson, en av de två studentrepresentanterna i förbundsstyrelsen.

Vad har man för nytta av att vara med i Sveriges Ingenjörer när man är student?

– Det finns många förmåner som ger studenterna en grundtrygghet. Det är praktisk hjälp som inte skolorna erbjuder. När det blir dags att söka jobb dyker det ofta upp en rad frågor, till exempel om lön och anställningsavtal. Är man medlem i Sveriges Ingenjorer får man hjälp med det här.

Hur påverkar medlemsundersökningen förbundsstyrelsens arbete?

Therese Koggdal

Therese Koggdal:
– Den är ett sätt för förbundet att ta temperaturen på verksamheten. Gör vi rätt saker och vad vill medlemmarna att vi fokuserar mer på? Det handlar dels om medlemsförmåner och det fackliga arbetet, exempelvis kollektivavtalen, dels vilka frågor vi driver opinionsbildning om. Stödet till förtroendevalda är väldigt viktigt.

Finns det exempel på särskilda satsningar eller nya förmåner som tagits fram för behov som kommit fram i undersökningen?

– Absolut, det finns flera. Vi har fått signaler om att cheferna vill ha mer stöd och därför har vi utvecklat flera förmåner för dem: Chefstidningen som vi ger ut tillsammans med några andra fackförbund, chefscoachning och nätverk för chefer och andra är några exempel.

Om undersökningen

Medlemsundersökningen genomförs för nionde året i rad och utförs i samarbete med det oberoende företaget Novus.

Den skickas till ett slumpmässigt urval av 11 000 yrkesverksamma och 5 000 studenter. Svaren är anonyma.

– Förbundet har medlemmar på alla nivåer i företag och myndigheter, kommuner och regioner, från nyexaminerade till vd:ar. Vi behöver få ett bredare underlag för att alla  ska känna att de har nytta av sitt medlemskap. Det får vi med den här undersökningen, det är därför den är så viktig.

Bidrar medlemsundersökningen till fler nöjda medlemmar?

– Ja det skulle jag säga. Ett kvitto på det får vi från undersökningen där vi också ställer sådana frågor. Men den påverkar också indirekt förbundets anseende bland allmänheten och det är också viktigt.

Hur då?

– Medlemmarna får ange vilka frågor de vill att förbundet ska driva. Mycket av det arbetet handlar om att synas och höras i samhällsdebatten och att påverka beslutsfattare. Och för att lyckas med det måste vi uppfattas som trovärdiga.

Och hur stor är trovärdigheten?

– Den är hög. Förra året deltog Sveriges Ingenjörer för första gången i Kantar Sifo:s undersökning som mäter anseendet bland allmänheten för olika intresseorganisationer. Förbundet placerade sig högst bland samtliga fackförbund och på en sjätteplats totalt.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.