Vad vill du säga till Sveriges Ingenjörer? Ta chansen i medlemsenkäten 

Medlemsundersökningen skickas till ett slumpmässigt urval av 11 000 yrkesverksamma och 5 000 studenter i Sveriges Ingenjörer. Foto: Mostphotos.

Nu genomför Sveriges Ingenjörer den årliga medlemsundersökningen. Du som får den kanske funderar på varför du ska svara. Men du kan påverka mer än du kanske tror.

Under mars kommer flera tusen medlemmar i Sveriges Ingenjörer få ett mejl med den stora medlemsundersökningen som genomförs i varje år.

Therese Koggdal och Viktor Andersson i förbundsstyrelsen tror att många medlemmar inte tänker på att Sveriges Ingenjörer är en medlemsorganisation. Den årliga medlemsundersökningen är en chans för medlemmarna att berätta vad de vill att förbundet ska fokusera på.

De som funderar på varför man ska svara – vad vill du säga till dem?

Viktor Andersson

– Förbundet behöver få reda på hur vi ska prioritera resurserna. Får vi inte medlemmarnas feedback finns en risk att vi lägger tid och pengar på fel saker, säger Viktor Andersson, en av de två studentrepresentanterna i förbundsstyrelsen.

Vad har man för nytta av att vara med i Sveriges Ingenjörer när man är student?

– Det finns många förmåner som ger studenterna en grundtrygghet. Det är praktisk hjälp som inte skolorna erbjuder. När det blir dags att söka jobb dyker det ofta upp en rad frågor, till exempel om lön och anställningsavtal. Är man medlem i Sveriges Ingenjorer får man hjälp med det här.

Hur påverkar medlemsundersökningen förbundsstyrelsens arbete?

Therese Koggdal

Therese Koggdal:
– Den är ett sätt för förbundet att ta temperaturen på verksamheten. Gör vi rätt saker och vad vill medlemmarna att vi fokuserar mer på? Det handlar dels om medlemsförmåner och det fackliga arbetet, exempelvis kollektivavtalen, dels vilka frågor vi driver opinionsbildning om. Stödet till förtroendevalda är väldigt viktigt.

Finns det exempel på särskilda satsningar eller nya förmåner som tagits fram för behov som kommit fram i undersökningen?

– Absolut, det finns flera. Vi har fått signaler om att cheferna vill ha mer stöd och därför har vi utvecklat flera förmåner för dem: Chefstidningen som vi ger ut tillsammans med några andra fackförbund, chefscoachning och nätverk för chefer och andra är några exempel.

Om undersökningen

Medlemsundersökningen genomförs för nionde året i rad och utförs i samarbete med det oberoende företaget Novus.

Den skickas till ett slumpmässigt urval av 11 000 yrkesverksamma och 5 000 studenter. Svaren är anonyma.

– Förbundet har medlemmar på alla nivåer i företag och myndigheter, kommuner och regioner, från nyexaminerade till vd:ar. Vi behöver få ett bredare underlag för att alla  ska känna att de har nytta av sitt medlemskap. Det får vi med den här undersökningen, det är därför den är så viktig.

Bidrar medlemsundersökningen till fler nöjda medlemmar?

– Ja det skulle jag säga. Ett kvitto på det får vi från undersökningen där vi också ställer sådana frågor. Men den påverkar också indirekt förbundets anseende bland allmänheten och det är också viktigt.

Hur då?

– Medlemmarna får ange vilka frågor de vill att förbundet ska driva. Mycket av det arbetet handlar om att synas och höras i samhällsdebatten och att påverka beslutsfattare. Och för att lyckas med det måste vi uppfattas som trovärdiga.

Och hur stor är trovärdigheten?

– Den är hög. Förra året deltog Sveriges Ingenjörer för första gången i Kantar Sifo:s undersökning som mäter anseendet bland allmänheten för olika intresseorganisationer. Förbundet placerade sig högst bland samtliga fackförbund och på en sjätteplats totalt.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar