Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVad vill du säga till Sveriges Ingenjörer? Ta chansen i medlemsenkäten 

Vad vill du säga till Sveriges Ingenjörer? Ta chansen i medlemsenkäten 

Nu genomför Sveriges Ingenjörer den årliga medlemsundersökningen. Du som får den kanske funderar på varför du ska svara. Men du kan påverka mer än du kanske tror.

Under mars kommer flera tusen medlemmar i Sveriges Ingenjörer få ett mejl med den stora medlemsundersökningen som genomförs i varje år.

Therese Koggdal och Viktor Andersson i förbundsstyrelsen tror att många medlemmar inte tänker på att Sveriges Ingenjörer är en medlemsorganisation. Den årliga medlemsundersökningen är en chans för medlemmarna att berätta vad de vill att förbundet ska fokusera på.

De som funderar på varför man ska svara – vad vill du säga till dem?

Viktor Andersson

– Förbundet behöver få reda på hur vi ska prioritera resurserna. Får vi inte medlemmarnas feedback finns en risk att vi lägger tid och pengar på fel saker, säger Viktor Andersson, en av de två studentrepresentanterna i förbundsstyrelsen.

Vad har man för nytta av att vara med i Sveriges Ingenjörer när man är student?

– Det finns många förmåner som ger studenterna en grundtrygghet. Det är praktisk hjälp som inte skolorna erbjuder. När det blir dags att söka jobb dyker det ofta upp en rad frågor, till exempel om lön och anställningsavtal. Är man medlem i Sveriges Ingenjorer får man hjälp med det här.

Hur påverkar medlemsundersökningen förbundsstyrelsens arbete?

Therese Koggdal

Therese Koggdal:
– Den är ett sätt för förbundet att ta temperaturen på verksamheten. Gör vi rätt saker och vad vill medlemmarna att vi fokuserar mer på? Det handlar dels om medlemsförmåner och det fackliga arbetet, exempelvis kollektivavtalen, dels vilka frågor vi driver opinionsbildning om. Stödet till förtroendevalda är väldigt viktigt.

Finns det exempel på särskilda satsningar eller nya förmåner som tagits fram för behov som kommit fram i undersökningen?

– Absolut, det finns flera. Vi har fått signaler om att cheferna vill ha mer stöd och därför har vi utvecklat flera förmåner för dem: Chefstidningen som vi ger ut tillsammans med några andra fackförbund, chefscoachning och nätverk för chefer och andra är några exempel.

Om undersökningen

Medlemsundersökningen genomförs för nionde året i rad och utförs i samarbete med det oberoende företaget Novus.

Den skickas till ett slumpmässigt urval av 11 000 yrkesverksamma och 5 000 studenter. Svaren är anonyma.

– Förbundet har medlemmar på alla nivåer i företag och myndigheter, kommuner och regioner, från nyexaminerade till vd:ar. Vi behöver få ett bredare underlag för att alla  ska känna att de har nytta av sitt medlemskap. Det får vi med den här undersökningen, det är därför den är så viktig.

Bidrar medlemsundersökningen till fler nöjda medlemmar?

– Ja det skulle jag säga. Ett kvitto på det får vi från undersökningen där vi också ställer sådana frågor. Men den påverkar också indirekt förbundets anseende bland allmänheten och det är också viktigt.

Hur då?

– Medlemmarna får ange vilka frågor de vill att förbundet ska driva. Mycket av det arbetet handlar om att synas och höras i samhällsdebatten och att påverka beslutsfattare. Och för att lyckas med det måste vi uppfattas som trovärdiga.

Och hur stor är trovärdigheten?

– Den är hög. Förra året deltog Sveriges Ingenjörer för första gången i Kantar Sifo:s undersökning som mäter anseendet bland allmänheten för olika intresseorganisationer. Förbundet placerade sig högst bland samtliga fackförbund och på en sjätteplats totalt.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.