18 vanliga frågor på anställnings­intervjun – så förbereder du dig

Anställningsintervjun är en chans att ge en fylligare bild av den man är. Foto: Getty Images

Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

My Hiller är konsultchef inom teknikavdelningen på Academic Work med stor erfarenhet av att rekrytera ingenjörer. Hon förklarar att en av de viktigaste sakerna hon som rekryterare söker i en intervjusituation är att få reda på mer om motivationen och drivkraften hos den sökande: Varför har de valt att söka just den här tjänsten?

My Hiller, Academic Work

– Det är ofta den första frågan vi ställer. Att en kandidat sticker ut och tidigt i intervjun fångar vårt intresse kan vara avgörande, förklarar My Hiller.

Läs på och förbered dig

För att prestera bra i intervjusituationen kan det därför vara smart att förbereda sig. My Hiller förklarar att förberedelsen inte bara handlar om att kunna beskriva sina formella kompetenser och erfarenheter. Lika viktigt är det att tänka igenom hur du är som person och hur det matchar företaget och den tjänst som du söker.

Tre viktiga steg i förberedelserna är:

  1. Tänk igenom vem du är som person. Vad är viktigt för dig? Vad drivs du av? Vilka är dina ambitioner?
  2. Läs på om företaget. Se till att du vet vad det är för företag du söker. Hur är det att jobba där, vad utmärker företaget och hur stämmer det med dig som person? Jobbar de exempelvis mycket med miljö eller sociala frågor?
  3. Ta reda på vad tjänsten innebär. Läs noga igenom annonsen. Vilka kompetenser, erfarenheter och personliga egenskaper efterfrågas? Hur passar det in på dig?

Förbered dig genom att tänka igenom vad som är viktigt för rollen och hur dina kvalifikationer, erfarenheter och personliga egenskaper matchar den beskrivningen.

Översätt dina kvalifikationer

– Om du inte har formell kompetens i just det system eller verktyg de efterfrågar, se då till att förklara vilka närliggande tekniska kompetenser du har eller om du har erfarenhet av detta på något annat sätt. Kom ihåg att rekryterare inte alltid besitter den tekniska kompetensen kring specifika system eller verktyg och därför kan det vara bra att kunna förklara hur din kompetens matchar tjänsten.

Om du är nyutbildad kan frågan om tidigare erfarenheter vara knepig. My Hiller tipsar då om att tänka till vad du gjort under studietiden och på fritiden. Har du varit involverad i ett projekt där du fått erfarenhet som kan vara relevant för jobbet?

– Många ingenjörsstudenter driver egna sidoprojekt vid sidan av studierna och det är guld värt att lyfta dem. Det visar på egenskaper, driv och initiativförmåga som kan väcka arbetsgivarens intresse.

Konkreta situationer

Hur rekryteraren lägger upp frågor under intervjun kan förstås variera. På Academic Work använder man en beteendefokuserad intervjuteknik där de sökande får beskriva sina egenskaper med exempel och återberätta hur de agerat i olika situationer. Syftet är att bedöma den framtida potentialen hos en kandidat, förklarar My Hiller. Det kan till exempel vara:

  • Berätta om ett tillfälle när du tagit extra stort ansvar.
  • Berätta om ett tillfälle då samarbetet fungerade bra.
  • Berätta om en konflikt eller en utmaning du haft på jobbet.

My Hiller tipsar om att leta efter nyckelord i platsannonsen och förbereda sig genom att tänka ut exempel som ger en bild av hur du ”samarbetar i team”, är ”självgående” eller ”kommunikativ”. Ett annat tips är att ställa frågan direkt till rekryteraren: Hur kan jag förbereda mig för intervjun, vilka typer av frågor kommer ni att ställa?”.

Tillfälle att visa vem du är

Och var inte nervös. Kom ihåg att du är utvald till intervjun för att rekryteraren tycker att du är intressant för jobbet, påminner My Hiller.

– Anställningsintervjun är ju inget förhör. För den som söker jobbet är detta en chans att ge en fylligare bild av den man är och en möjlighet att sticka ut. Var också nyfiken, ställ egna frågor och visa att du är påläst och verkligen vill ha jobbet, tipsar hon.

Vilka är då de värsta misstagen man kan göra på intervjun?

– Ett misstag är att inte vara påläst. Det händer att vi ringer upp en kandidat som inte ens har koll på vilket jobb de har sökt. Det ger inget bra intryck.

Fler tips för intervjun

Vad ska jag berätta om mig själv, måste man berätta om sin diagnos och vad är bra att tänka på vid en digital intervju?

Här hittar du fler artiklar med bra tips inför anställningsintervjun. 

Ett annat misstag är att inte kunna berätta något mer än det man redan beskrivit i sitt CV eller att inte kunna beskriva vad man kan tillföra företaget.

– Som rekryterare är det viktigt att kandidaten känns rätt för jobbet. Att man är förberedd, vet vad tjänsten handlar om och är genuint intresserad.

Sök jobb du är lockad av

My Hiller poängterar att arbetsmarknaden som ingenjör just nu är väldigt bra, det finns många jobb att söka. Därför kan man också fokusera på sina främsta intresseområden när man söker jobb. Tänk igenom vad du vill nu och framåt. Vilka jobb är intressanta för dig och vilka arbetsgivare skulle du vilja jobba för?

– Då blir det betydligt enklare att beskriva ditt ”varför” när du söker ett jobb och vara den som sticker ut från mängden.

Den sista frågan som brukar avrunda intervjun är ofta: ”Varför tycker du att vi ska gå vidare med just dig?”.

– Här får du chansen att summera varför du är lämplig för jobbet, vad du kan bidra med och även varför du valt ut just den här tjänsten. Förklara varför du vill ha jobbet, men även varför du vill ha dem som arbetsgivare.

Läs också om Sveriges Ingenjörers medlemsförmån intervjuträning.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun

Frågor om rollen och arbetsplatsen

  1. Varför söker du den här tjänsten?

2. Varför är du intresserad av ett arbete just här?

3. Vad vet du om företaget?

4. Vad kan du tillföra?

– Se till att du är påläst om både rollen och arbetsplatsen. Första frågan är ofta varför du sökt jobbet och här har du din chans att sticka ut, säger My Hiller.

Förbered dig genom att tänka till kring vad det är som gör att du blev intresserad av att söka. Försök skapa dig en bild av hur det är att jobba där och vad du skulle kunna tillföra till verksamheten. Fundera också på vilket sätt du kan utvecklas och bidra i företaget och hur företagets värderingar stämmer in på dig.

Frågor om kompetens och erfarenhet

5. Hur kan din kompetens omsättas i praktiken i det här företaget?

6. Vilken specialkompetens har du som du kan bidra med?

7. Vilka av dina tidigare erfarenheter tror du är mest relevanta för tjänsten?

8. Varför valde du din utbildningsinriktning?

9. På vilket sätt har du nischat dig?

– Som ingenjör har man ofta en bred utbildning, se till att fokusera på den kompetens och de erfarenheter som är relevanta för tjänsten, tipsar My Hiller.

Förbered dig genom att fundera över hur erfarenhet från tidigare arbetsplatser, projekt under studietiden eller på fritiden kan vara relevanta för den här tjänsten. Vilken teknisk kompetens efterfrågas? Finns det krav på kunskap i specifika verktyg eller system? Översätt dina tekniska kunskaper så att rekryteraren förstår hur de matchar jobbet.

Frågor om personliga egenskaper

10. Berätta om dig själv.

11. Varför söker du den här tjänsten?

12. Vilka är dina styrkor?

13. Hur hanterar du stress?

14. Vad skulle du se som en utmaning för dig med denna typ av tjänst?

15. Hur ser du på din framtid?

16. Berätta om en situation där du…

17. Ge ett exempel på ett tillfälle…

– Här har du chansen att beskriva vem du är och täcka in de delar som inte syns i ditt CV, förklarar My Hiller.

Förbered dig genom att läsa annonsen. Ta fasta på de mjuka värden som beskrivs i den och fundera över konkreta exempel på hur du agerat i tidigare situationer som beskriver dig som person. Det kan både vara lyckade exempel, men även lärdomar som du fått med dig.

18. Varför ska vi gå vidare med just dig?

– Detta är oftast den avslutande frågan. Här har du chansen att summera och berätta varför du är rätt för tjänsten, vad företaget vinner på att välja just dig och varför du vill ha jobbet, förklarar My Hiller.

Förbered dig så att du kan sälja in dig själv på ett trevlig och lockande sätt.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

Unga ingenjörer trivs bra när de kommer ut i arbetslivet. Men allra bäst är det på tredje jobbet. Det visar resultaten från Ingenjörsbarometern.
Fler artiklar