Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFörhandlingar inledda med Klarna – och Spotify på gång

Förhandlingar inledda med Klarna – och Spotify på gång

Kärvare tider och uppsägningar som skett utan riktiga rutiner – det har gjort att det fackliga intresset ökat inom techbolagen. Nu har förhandlingar om kollektivavtal inletts med Klarna, och snart också på Spotify.

Trycket från medlemmarna att säkerställa goda villkor är stort. Många kommer på möten och ställer frågor, berättar Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

– Sedan Klarna gjorde neddragningar har intresset växt. Men det borde ha hänt tidigare, säger han.

För även om bolagen har bra villkor för löner, pension och så vidare, så skulle kollektivavtal säkra att villkoren inte plötsligt ändras. De skulle också ge rätt till medbestämmande och insyn i vad som händer i företaget.

– När Klarna skulle säga upp 10 procent av de anställda, fick medarbetarna inte veta det förrän dagen innan, fastän beslut fattats långt tidigare, säger Viktor Rosencrantz.

Om man har kollektivavtal ska arbetsgivaren ha informationsmöten och överläggningar och de anställda får framföra synpunkter när större förändringar sker.

– Utan kollektivavtal är möjligheterna till insyn och medbestämmande begränsade.

Formell begäran

Och nu har alltså en formell begäran om att inleda kollektivavtalsförhandlingar skickats. Först till Klarna den 28 mars och sedan till Spotify den 12 april. De har skickats gemensamt av Sveriges Ingenjörer, Unionen och Akavia som tillsammans organiserar en majoritet av de anställda på bolagen.

Den 19 april hölls den första förhandlingen med Klarna. Vad som hände där vill Sveriges Ingenjörer inte gå ut med än, för att inte störa processen. Och en första förhandling med Spotify är planerad till den 8 maj.

Också gentemot andra företag inom tech pågår ett arbete, säger Ola Sundström, chef för förhandling och utveckling på Sveriges Ingenjörer, men det är ett mer långsiktigt arbete.

Han säger att det är de svårare tiderna och risken för uppsägning fått det fackliga intresset att öka.

– Man vill få en arbetsbristprocess som fungerar, större delaktighet i beslutsprocesser och transparens, få omställningsstöd, a-kassa. Klassisk facklig trygghet. Och de ser att andra arbetsplatser har kollektivavtal, att det fungerar i gamla branscher.

Ola Sundström tar upp att de rykten som florerar, att kollektivavtal begränsar arbetsgivares möjlighet till generösa villkor, inte är sanna.

– Jag känner inte till ett enda kollektivavtal som förbjuder arbetsgivaren att utge mer förmånliga villkor än det som är minimum i kollektivavtalen. Det är en mytbildning som företagen gärna spinner på.

Christoffer Widell
Christoffer Widell utanför Spotifys Göteborgskontor. Foto: Caroline Bergqvist

Stod utanför Spotifys kontor

Dagen efter att facken lämnat in sin begäran till Spotify stod man utanför företagets kontor i Stockholm och Göteborg och pratade med de anställda.

– Vi har ju återkommande digitala möten med medlemmarna men nu var det bra att vara där fysiskt och att nå ut till fler, säger Christoffer Widell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, som var på plats i Göteborg tillsammans med Caroline Bergqvist, studenthandläggare på förbundet.

De informerade om vad kollektivavtal innebär och svarade på frågor.

– Vi hade några väldigt intressanta samtal. Folk var positiva till att vi var där.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.