Klarnas kollektivavtal är sifferlöst

För medlemmarna i Sveriges Ingenjörer på Klarna är det avtalet med arbetsgivarorganisationen BAO som kommer att gälla från och med årsskiftet. Förutom sedvanliga villkor har avtalet ett sifferlöst löneavtal.

Det blir ett kollektivavtal på Klarna från årsskiftet – för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer, Akavia och Finansförbundet. När Klarna insåg att det finns ett kollektivavtal i banksektorn släppte motståndet.

Förhandlingarna om kollektivavtal har pågått mellan Sveriges Ingenjörer, Unionen och Klarna i åtta månader. Men bristande engagemang från Klarnas sida ledde i slutet av oktober till att facken drog sig ur förhandlingarna. Strax efter varslade facken om strejk på Klarnas huvudkontor i Stockholm den 7 november.

Sent på fredagskvällen 3 november kom beskedet att det inte blir strejk. Klarna tog beslutet att teckna ett kollektivavtal med Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation BAO.

De fackliga motparterna i avtalet är akademikerförbunden Sveriges Ingenjörer och Akavia. För övriga tjänstemän är Finansförbundet avtalspart. Det betyder att Unionens medlemmar på Klarna inte får något kollektivavtal.

– Vi är vana vid att ha Unionen som medpart men den här gången blev det inte så. Och det är arbetsgivaren som bestämmer vilket kollektivavtal som passar verksamheten bäst, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Visste inget om kollektivavtal

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har i intervjuer sagt att han för tre veckor sedan inte kunde någonting om kollektivavtal. Han trodde inte heller att det var möjligt för banker som är hårt reglerade, bland annat av Finansinspektionen, att ha kollektivavtal.

Camilla Frankelius säger att Klarna under förhandlingarna aldrig definierat sig som något annat än ett techbolag. Därför är det andra avtal än det med BAO som legat på förhandlingsbordet. De två avtal som har diskuterats är Tekniktjänsteavtalet med arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen och It-avtalet med Tech Sverige.

När Klarna insåg att det finns kollektivavtal för banksektorn tog förhandlingarna en snabb vändning. För medlemmarna i Sveriges Ingenjörer är det alltså avtalet med BAO – som förutom sedvanliga villkor har ett sifferlöst löneavtal – som kommer att gälla från och med årsskiftet.

– Klarna säger att medellönen på företaget är hög, 52 000 kronor i månaden. Företaget kommer kunna utforma en egen löneprocess tillsammans med facket och behålla viktiga delar av sin lönemodell, säger Camilla Frankelius.

Unionens medlemmar på Klarna har nu två möjligheter. De som är ingenjörer kan om de vill bli medlemmar i Sveriges Ingenjörer. Alternativet är att byta till Finansförbundet (som liksom Unionen är ett Tco-förbund).

Hoppas på en lokal förening

Unionen har sedan ett par år en fackklubb på Klarna men det finns ännu inte någon akademikerförening.

– Vi har en hel del medlemmar som visat intresse för det och nu tror jag att vi har bra grund att stå på. Jag har stora förhoppningar om att akademikerna snart har en lokal förening på Klarna.

Camilla Frankelius påpekar att det skulle innebära fördelar både för företaget och anställda.

– Det är alltid bättre med fackliga representanter på plats som känner företaget, är mer insatta i verksamheten och ser de anställdas behov.

En del medlemmar i Sveriges Ingenjörer lämnade förbundet i samband med strejkvarslet men flera har redan kommit tillbaka. Medlemmar som gick ur under oktober och kommer tillbaka före den sista november förlorar inte sin intjänade tid för att kvalificera sig för inkomstförsäkringen.

Camilla Frankelius hoppas att Klarna nu visar vägen för andra företag i techbranschen. Spotify är ett av företagen där både Sveriges Ingenjörer och Unionen har försökt få till stånd förhandlingar om kollektivavtal, men ännu inte lyckats.

Läs också:
Klarnas inkomstförsäkring är dålig affär för anställda

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

Fackföreningar på arbetsplatser, vad gör de egentligen? Kan de stoppa förslag som arbetsgivaren vill genomföra? Och hur kan de hjälpa medlemmarna? Ingenjören har träffat Akademikerföreningen på Cytiva i Uppsala.   
Fler artiklar