Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtKlarnas kollektivavtal är sifferlöst

Klarnas kollektivavtal är sifferlöst

Det blir ett kollektivavtal på Klarna från årsskiftet – för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer, Akavia och Finansförbundet. När Klarna insåg att det finns ett kollektivavtal i banksektorn släppte motståndet.

Förhandlingarna om kollektivavtal har pågått mellan Sveriges Ingenjörer, Unionen och Klarna i åtta månader. Men bristande engagemang från Klarnas sida ledde i slutet av oktober till att facken drog sig ur förhandlingarna. Strax efter varslade facken om strejk på Klarnas huvudkontor i Stockholm den 7 november.

Sent på fredagskvällen 3 november kom beskedet att det inte blir strejk. Klarna tog beslutet att teckna ett kollektivavtal med Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation BAO.

De fackliga motparterna i avtalet är akademikerförbunden Sveriges Ingenjörer och Akavia. För övriga tjänstemän är Finansförbundet avtalspart. Det betyder att Unionens medlemmar på Klarna inte får något kollektivavtal.

– Vi är vana vid att ha Unionen som medpart men den här gången blev det inte så. Och det är arbetsgivaren som bestämmer vilket kollektivavtal som passar verksamheten bäst, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Visste inget om kollektivavtal

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har i intervjuer sagt att han för tre veckor sedan inte kunde någonting om kollektivavtal. Han trodde inte heller att det var möjligt för banker som är hårt reglerade, bland annat av Finansinspektionen, att ha kollektivavtal.

Camilla Frankelius säger att Klarna under förhandlingarna aldrig definierat sig som något annat än ett techbolag. Därför är det andra avtal än det med BAO som legat på förhandlingsbordet. De två avtal som har diskuterats är Tekniktjänsteavtalet med arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen och It-avtalet med Tech Sverige.

När Klarna insåg att det finns kollektivavtal för banksektorn tog förhandlingarna en snabb vändning. För medlemmarna i Sveriges Ingenjörer är det alltså avtalet med BAO – som förutom sedvanliga villkor har ett sifferlöst löneavtal – som kommer att gälla från och med årsskiftet.

– Klarna säger att medellönen på företaget är hög, 52 000 kronor i månaden. Företaget kommer kunna utforma en egen löneprocess tillsammans med facket och behålla viktiga delar av sin lönemodell, säger Camilla Frankelius.

Unionens medlemmar på Klarna har nu två möjligheter. De som är ingenjörer kan om de vill bli medlemmar i Sveriges Ingenjörer. Alternativet är att byta till Finansförbundet (som liksom Unionen är ett Tco-förbund).

Hoppas på en lokal förening

Unionen har sedan ett par år en fackklubb på Klarna men det finns ännu inte någon akademikerförening.

– Vi har en hel del medlemmar som visat intresse för det och nu tror jag att vi har bra grund att stå på. Jag har stora förhoppningar om att akademikerna snart har en lokal förening på Klarna.

Camilla Frankelius påpekar att det skulle innebära fördelar både för företaget och anställda.

– Det är alltid bättre med fackliga representanter på plats som känner företaget, är mer insatta i verksamheten och ser de anställdas behov.

En del medlemmar i Sveriges Ingenjörer lämnade förbundet i samband med strejkvarslet men flera har redan kommit tillbaka. Medlemmar som gick ur under oktober och kommer tillbaka före den sista november förlorar inte sin intjänade tid för att kvalificera sig för inkomstförsäkringen.

Camilla Frankelius hoppas att Klarna nu visar vägen för andra företag i techbranschen. Spotify är ett av företagen där både Sveriges Ingenjörer och Unionen har försökt få till stånd förhandlingar om kollektivavtal, men ännu inte lyckats.

Karin Virgin

Läs också:
Klarnas inkomstförsäkring är dålig affär för anställda

 

2 KOMMENTARER

  1. VDn Sebastian Siemiatkowski visar en inställning som bäddart till fler konflikter även med kollektivavtal.
    Jag undrar även varför det gick så snabbt när det lades på bordet ett sifferlöst kollektivavtal….

    det är mycket kvar på detta bolag att uppnår den svenska modellen. varför är det så svårt att förstår att syfte är att tillsammans skapa starka bolag?

    observera att inspelning i artikeln nedan gjordes efter kollektivaavtalet undertecknades!

    https://arbetet.se/2023/11/21/hemlig-inspelning-klarnas-vd-sebastian-siemiatkowski-jamfor-facken-med-grisar/

    https://arbetet.se/2023/11/21/hemlig-inspelning-klarnas-vd-sebastian-siemiatkowski-jamfor-facken-med-grisar/

  2. Skrämmande att en företagsledare i banksektorn gissar sig till att kollektivavtal inte tillåts av Finansinspektionen.
    Fast det kan ju ha varit en lögn också och jag vet inte riktigt vad som är värst?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?