Använder AI för att lära ut schack som en människa

Civilingenjören Samuel Sonning sa upp sig från Google för att utveckla en AI-baserad schack-coach. Foto: Bertil Janson.

”De sista två procenten” har varit knepigast, men snart är den AI-baserade coachen i schack klar. Civilingenjören Samuel Sonning och hans team tror på sin app och utmanar gärna nätets schackgigant.

Schackdatorer har funnits länge. Redan 1997 besegrade IBM:s dator Deep Blue världsmästaren Garry Kasparov. Datorn vann på att den kunde titta på ungefär 30 drag framåt i tiden och räkna på miljontals varianter, långt mer än varje mänsklig hjärna.

– En schackdator är en obehaglig sparringpartner. Den förlorar aldrig, men gör inte heller några smarta drag. Den bara maler ner en, säger Samuel Sonning.

Tillsammans med kollegorna på Noctie.ai har han utvecklat appen som spelar, analyserar och lär ut schack mer som en människa. Personlig och interaktiv schackträning med AI som spelpartner och coach är grejen.

– Vi tror att det här sättet att träna schack är överlägset allt annat.

Blev uppköpt av Google

Samuel Sonnings schackintresse vaknade tidigt. Som barn spelade han mot sin pappa, men riktigt fart på pjäserna blev det först för fem-sex år sedan, med mobilen på chess.com. I ungefär samma veva blev bolaget i Umeå, där han jobbat med signalbehandling, uppköpta av Google.

Han följde med på köpet, flyttade till Stockholm, blev mjukvaruingenjör, jobbade med maskininlärning och AI och trodde knappt det var sant.

– Under ingenjörsutbildningen hade jag tänkt söka internship på Google. Då visste jag inte ens att de hade någon ingenjörsverksamhet i Sverige.

Att jobba på Google tycker han var ”väldigt bra och väldigt speciellt”.

– De har ju lyxen att ha en kassako som drar in ofantliga mängder pengar, men som inte kräver ofantliga mängder ingenjörsarbete. Så vi kunde jobba med andra saker, vara innovativa och testa nya grejer. Ja, det var kul.

Liknar hur människor tänker

Google Deepminds AI-teknik bakom schackprogrammet AlphaZero blev embryot till en idé som började gnaga i ingenjörens huvud.

– Det intressanta med den tekniken är att den inte behöver titta långt fram i tiden, som äldre schackdatorer, för att spela bra. Den kan titta på en position på brädet och omedelbart se vad som är bra. Det liknar hur människor fungerar.

Han ville hitta ett sätt att översätta modellens intuitiva insikter till något som även en människa kan förstå. Han minns när glödlampan i huvudet tändes. Som vanligt var det under en promenad. I det här fallet tillsammans med frun, på väg uppför backen mot lägenheten i Hornstull.

Sabina Sonning, Daniel Öhrlund och Samuel Sonning är ingenjörstrion bakom Noctie.ai. Foto: Uminova Innovation. Foto: Bertil Janson.

– Där fick jag idén. Jag minns precis den stunden.

Han kände direkt att han kommit på någonting som skulle lösa många knutar. Dagen därpå pratade han med sin syster, Sabina Sonning, som också är ingenjör och nu arbetar som UX-designer i bolaget.

– Då hade idén redan alla komponenter med hur man kan emulera en människas intuition på olika nivåer. Och använda det för att skapa ett pedagogiskt upplägg.

Tv-serie skapade schackboom

Hösten 2020, några månader efter aha-upplevelsen, kom Netflix-succén The Queen’s Gambit. Samuel Sonning såg den, gillade den – och blev lite stressad.

Gänget bakom Noctie.ai

Samuel Sonning, 36 år, civilingenjör i interaktion och design vid Umeå universitet, bor i Umeå.
Sabina Sonning, 40, civilingenjör i interaktion och design vid Umeå universitet, bor i Stockholm.
Daniel Öhrlund, 34, civilingenjör i datateknik vid Luleå tekniska universitet, flyttar i april från Stockholm till Umeå.
Jesper Hall, 51, schacktränare och spelare, rankad topp tio i landet, bidrar med pedagogiskt material och testning, bor i Simrishamn.

– Serien skapade ett superuppsving i schack, så det var ett väldigt bra tillfälle att komma med något nytt. Men det tar ju sin lilla tid att utveckla saker.

Den specialbyggda datorn började gå på högvarv. Den har flera parallella grafikkort, kraftfulla fläktar, en processor som är ”väldigt bra på maskininlärningens compute loads” och många kärnor.

– På många sätt liknar den en speldator, men man behöver lite speciella egenskaper när man ska köra maskininlärningsträning.

Tester med schackspelare

”De sista två procenten” har varit den stora utmaningen i utvecklingen av appen. De första 98 procenten brukar inte vara några större problem att utveckla inom ny AI-teknik, menar Samuel Sonning. Men om det stannar där bryts förr eller senare illusionen och användaren tappar förtroendet för AI:n. Så det gäller att hitta och åtgärda undantagsfallen där AI:n beter sig fyrkantigt och maskinmässigt.

– Om du är en människa som till två procent beter sig som en maskin, då reagerar vi jättemycket och tycker att det är obehagligt. Så… det är väldigt klurigt att anpassa AI-tekniken så att det nästan aldrig händer.

Tester, tester och åter tester, med många olika typer av spelare, både nybörjare och proffs, har varit vägen fram genom den snårskogen.

Lansering i maj

Det är nu ett år sedan han slutade på Google för att på heltid jobba med appen. Det var inget lätt beslut. Men sviterna av ett fästingbett – bland annat hjärninflammation och en längre sjukskrivning – stärkte insikten att det var egna projekt han mådde bäst av att arbeta med.

– Fast egentligen har jag alltid känt att jag vill göra något eget. Jag har haft en massa idéer, men jag ville ha en bra plan.

Den planen har nu utmynnat i noctie.ai, som finns i en betaversion. I maj ska en mer färdig version lanseras på marknaden. Självförtroendet är gott.

– Målet är att utmana giganten chess.com. Det de tar betalt för är träningsmaterial och att spela mot AI. De grejorna tror vi att vi kan göra bättre, säger Samuel Sonning.

Bertil Janson

Betaversionen av schack-coachen finns på noctie.ai

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar