Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAnvänder AI för att lära ut schack som en människa

Använder AI för att lära ut schack som en människa

”De sista två procenten” har varit knepigast, men snart är den AI-baserade coachen i schack klar. Civilingenjören Samuel Sonning och hans team tror på sin app och utmanar gärna nätets schackgigant.

Schackdatorer har funnits länge. Redan 1997 besegrade IBM:s dator Deep Blue världsmästaren Garry Kasparov. Datorn vann på att den kunde titta på ungefär 30 drag framåt i tiden och räkna på miljontals varianter, långt mer än varje mänsklig hjärna.

– En schackdator är en obehaglig sparringpartner. Den förlorar aldrig, men gör inte heller några smarta drag. Den bara maler ner en, säger Samuel Sonning.

Tillsammans med kollegorna på Noctie.ai har han utvecklat appen som spelar, analyserar och lär ut schack mer som en människa. Personlig och interaktiv schackträning med AI som spelpartner och coach är grejen.

– Vi tror att det här sättet att träna schack är överlägset allt annat.

Blev uppköpt av Google

Samuel Sonnings schackintresse vaknade tidigt. Som barn spelade han mot sin pappa, men riktigt fart på pjäserna blev det först för fem-sex år sedan, med mobilen på chess.com. I ungefär samma veva blev bolaget i Umeå, där han jobbat med signalbehandling, uppköpta av Google.

Han följde med på köpet, flyttade till Stockholm, blev mjukvaruingenjör, jobbade med maskininlärning och AI och trodde knappt det var sant.

– Under ingenjörsutbildningen hade jag tänkt söka internship på Google. Då visste jag inte ens att de hade någon ingenjörsverksamhet i Sverige.

Att jobba på Google tycker han var ”väldigt bra och väldigt speciellt”.

– De har ju lyxen att ha en kassako som drar in ofantliga mängder pengar, men som inte kräver ofantliga mängder ingenjörsarbete. Så vi kunde jobba med andra saker, vara innovativa och testa nya grejer. Ja, det var kul.

Liknar hur människor tänker

Google Deepminds AI-teknik bakom schackprogrammet AlphaZero blev embryot till en idé som började gnaga i ingenjörens huvud.

– Det intressanta med den tekniken är att den inte behöver titta långt fram i tiden, som äldre schackdatorer, för att spela bra. Den kan titta på en position på brädet och omedelbart se vad som är bra. Det liknar hur människor fungerar.

Han ville hitta ett sätt att översätta modellens intuitiva insikter till något som även en människa kan förstå. Han minns när glödlampan i huvudet tändes. Som vanligt var det under en promenad. I det här fallet tillsammans med frun, på väg uppför backen mot lägenheten i Hornstull.

Sabina Sonning, Daniel Öhrlund och Samuel Sonning är ingenjörstrion bakom Noctie.ai. Foto: Uminova Innovation. Foto: Bertil Janson.

– Där fick jag idén. Jag minns precis den stunden.

Han kände direkt att han kommit på någonting som skulle lösa många knutar. Dagen därpå pratade han med sin syster, Sabina Sonning, som också är ingenjör och nu arbetar som UX-designer i bolaget.

– Då hade idén redan alla komponenter med hur man kan emulera en människas intuition på olika nivåer. Och använda det för att skapa ett pedagogiskt upplägg.

Tv-serie skapade schackboom

Hösten 2020, några månader efter aha-upplevelsen, kom Netflix-succén The Queen’s Gambit. Samuel Sonning såg den, gillade den – och blev lite stressad.

Gänget bakom Noctie.ai

Samuel Sonning, 36 år, civilingenjör i interaktion och design vid Umeå universitet, bor i Umeå.
Sabina Sonning, 40, civilingenjör i interaktion och design vid Umeå universitet, bor i Stockholm.
Daniel Öhrlund, 34, civilingenjör i datateknik vid Luleå tekniska universitet, flyttar i april från Stockholm till Umeå.
Jesper Hall, 51, schacktränare och spelare, rankad topp tio i landet, bidrar med pedagogiskt material och testning, bor i Simrishamn.

– Serien skapade ett superuppsving i schack, så det var ett väldigt bra tillfälle att komma med något nytt. Men det tar ju sin lilla tid att utveckla saker.

Den specialbyggda datorn började gå på högvarv. Den har flera parallella grafikkort, kraftfulla fläktar, en processor som är ”väldigt bra på maskininlärningens compute loads” och många kärnor.

– På många sätt liknar den en speldator, men man behöver lite speciella egenskaper när man ska köra maskininlärningsträning.

Tester med schackspelare

”De sista två procenten” har varit den stora utmaningen i utvecklingen av appen. De första 98 procenten brukar inte vara några större problem att utveckla inom ny AI-teknik, menar Samuel Sonning. Men om det stannar där bryts förr eller senare illusionen och användaren tappar förtroendet för AI:n. Så det gäller att hitta och åtgärda undantagsfallen där AI:n beter sig fyrkantigt och maskinmässigt.

– Om du är en människa som till två procent beter sig som en maskin, då reagerar vi jättemycket och tycker att det är obehagligt. Så… det är väldigt klurigt att anpassa AI-tekniken så att det nästan aldrig händer.

Tester, tester och åter tester, med många olika typer av spelare, både nybörjare och proffs, har varit vägen fram genom den snårskogen.

Lansering i maj

Det är nu ett år sedan han slutade på Google för att på heltid jobba med appen. Det var inget lätt beslut. Men sviterna av ett fästingbett – bland annat hjärninflammation och en längre sjukskrivning – stärkte insikten att det var egna projekt han mådde bäst av att arbeta med.

– Fast egentligen har jag alltid känt att jag vill göra något eget. Jag har haft en massa idéer, men jag ville ha en bra plan.

Den planen har nu utmynnat i noctie.ai, som finns i en betaversion. I maj ska en mer färdig version lanseras på marknaden. Självförtroendet är gott.

– Målet är att utmana giganten chess.com. Det de tar betalt för är träningsmaterial och att spela mot AI. De grejorna tror vi att vi kan göra bättre, säger Samuel Sonning.

Bertil Janson

Betaversionen av schack-coachen finns på noctie.ai

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.