Farkostingenjörens dagbok från Sveriges största solcellsparker

Annelie Westén vid Alights solcellspark i Åhus
Annelie Westén vid Alights solcellspark i Åhus. Foto: Daniel Larsson

Farkostingenjören Annelie Westén är ansvarig teknisk förvaltare för ett 50-tal energianläggningar – bland annat några av de största solcellsparkerna i Sverige. Här skriver hon dagbok under en vecka i Stockholm, Skåne, München och på hemmakontoret.

Måndag 12 juni

Mina måndagar börjar för det mesta på samma vis, att grovplanera veckan, se över mailkorgen och kolla hur anläggningarna producerat under helgen. Jag jobbar främst med stora solcellsanläggningar installerade på mark och tak, men har även ett större batterilager och bergvärmeanläggningar i min portfölj.

Annelie Westén

Utbildning: Civilingenjör i farkostteknik, master i hållbar energiteknik med inriktning solenergi, från KTH
Bor: Stockholm tillsammans med sambon Anton
Jobbar som: Ansvarig teknisk förvaltare på solenergibolaget Alight sedan 2019 (bland annat ansvarig för tre av de fem största solcellsparkerna i Sverige). Innan dess analytiker på Alight.

Under förmiddagen hade vi morgonmöte med hela bolaget där vi gick igenom highlights från föregående vecka, bland annat att säljavdelningen hade signerat ett viktigt kundkontrakt samt att vi fått ett godkänt styrelsebeslut för att gå vidare med ett stort projekt som ska byggas. Vi gick också igenom fokus för kommande vecka och avslutade med att dela ut en veckans stjärna till en person som utmärkt sig lite extra.

Därefter hade jag några specifika avstämningsmöten med teamet jag tillhör samt avstämningar med externa personer med uppdrag kopplade till våra anläggningar. Ett av mötena var angående ett Vinnova-finansierat pilotprojekt tillsammans med Husqvarna och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), som handlar om automatiserad fossilfri klippning av vegetationen i vår solpark i Skurup. I korta drag så representerar jag Alight och driftsidan av anläggningen, Husqvarna utvecklar de elektriska klipparna och SLU utvärderar hur det gynnar den biologiska mångfalden.

Eftermiddagen bestod av en djupintervju med en potentiell kandidat för en roll inom teknisk förvaltning. Alight kommer att anställa flera ingenjörer framöver, både till mitt team samt andra avdelningar – håll gärna utkik om du vill hänga med på resan i den gröna omställningen!

Därefter var det dags att åka till Skåne.

Tisdag 13 juni

Fåren som betar i vår solcellspark i Åhus

Fåren som betar i vår solcellspark i Åhus.

Vaknar upp i Lund och plockar upp en hyrbil för att köra till vår minsta solcellspark i Åhus (7 MWp, 10 hektar).

Jag tar en vända i anläggningen för att säkerställa att allt ser bra ut inför ett platsbesök tillsammans med en strategiavdelning från länsstyrelsen samt några av mina kollegor från avdelningen Site Development, som jobbar nära länsstyrelsen när de utvecklar nya projekt.

Ingenjörsdagboken

I Ingenjörsdagboken skriver en ingenjör dagbok under en arbetsvecka. Vem tycker du borde skriva dagbok? Tipsa oss! Skriv i kommentarsfältet eller kontakta oss här.

När alla är på plats börjar jag med att hålla en säkerhetsgenomgång och informera om risker och förhållningsregler. I korta drag informerade jag om att vi kommer att befinna oss i en elanläggning i full drift och ska därför inte röra någonting samt att vi alltid ska röra oss i samlad grupp. Vi får heller inte befinna oss under solpanelerna på grund av risken att slå huvudet i det hårda montagesystemet.

Därefter går vi in i solcellsparken och jag visar och berättar om de viktigaste delarna. Platsbesöket blev lyckat och jag hoppas att det var väl investerad tid för oss alla. Det är viktigt för länsstyrelsen att se olika typer av anläggningar som de handlägger tillstånd för, samt för att kunna sätta en långsiktig strategi för samhällsprioriteringar.

Jag är en stor förespråkare av att man ska se det man jobbar med i praktiken och att det är viktigt för alla i branschen att dela med sig av insikter och kunskap. Solcellsbranschen i Sverige är fortfarande ung och det finns mängder av saker att lära sig om och förbättra.

Platsbesöket med länsstyrelsen och Alight

Platsbesöket med länsstyrelsen och Alight.

Eftermiddagen spenderar jag i vår största solcellspark (på 18 MWp, 30 hektar) som ligger i Skurup. Den var länge Sveriges största och jag känner mig stolt över att ha förvaltat den sedan driftstart.

Här möter jag upp min kontaktperson från vår O&M, Operation and Maintenance-leverantör, för att stämma av diverse driftfrågor och arbeten som är planerade i närtid. Under platsbesök tar jag alltid en runda för att se över allmänskicket för att notera förändringar som exempelvis kan påverka person- och driftsäkerhet eller indikationer på fel och behov av åtgärder.

Blommor och solpaneler i Skurup

Några blommor och solpaneler i Skurup, vi jobbar aktivt med förbättringar vi kan göra för att gynna biologisk mångfald.

De två solparkerna jag besökt ingår i min större portfölj av anläggningar och jag känner väldigt starkt ägarskap för dem. Mitt jobb går ut på att tillse att anläggningarna producerar så bra och säkert som möjligt, att alla relevanta kontrakt finns på plats och följs, samt att tillse att alla typer av driftfrågor löses på bästa sätt. Det är väldigt roligt med variationen av arbetsuppgifter och jag drivs verkligen av det större syftet att kunna hjälpa till vid fronten av omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Ett annat grundvärde som jag verkligen gillar med förvaltning är hållbarhetsaspekten i att maximera nyttan av alla olika delar av installationen, hela den faktiska nyttan av anläggningen får vi efter driftsättning och fram till dess att den har nått sin livslängd och demonteras. Ju fler producerade MWh, desto bättre!

Onsdag 14 juni

Karta över mässan

Karta över mässan.

Idag vaknar jag upp i München för att delta på solcellsmässan Intersolar under två dagar – känns så spännande!

Inom mitt team har vi en pågående upphandling av en så kallad Asset Management Platform, ett mjukvarusystem för att ta in all mätdata från alla våra anläggningar. Vi utvärderar flera systemleverantörer och jag var på fysiska möten med var och en av dem på mässan.

Ölkväll i München

Glada miner i München.

Jag har 12 kollegor här på plats, blandat från Stockholmskontoret, övriga delar av Sverige, Frankrike, Spanien och Polen. Vi har en gemensam middag på kvällen och stannar på en öl efteråt. Det känns otroligt lyxigt att kunna säga att det inte känns så stor skillnad mellan att vara ute med mina kollegor eller att vara ute privat med kompisar!

Torsdag 15 juni

Ytterligare en dag på mässan, denna gång med ett friare schema. Jag passade på att kolla på diverse komponenter, exempelvis nylanserade modeller av växelriktare och solpaneler. Pratade lite med leverantörer vi jobbar med i dagsläget och några nya som är tilltänkta i kommande projekt.

Annelie Westén på väg ut från mässan

Jag på väg ut från mässan för att åka hem till Stockholm.

Det är slående vad stor mässan är, 18 utställningshallar med 1 372 utställare. Det känns fantastiskt roligt att vara på samma ställe med så många andra människor som också jobbar med solenergi. Jag hann få in några personliga möten med branschkollegor som jag jobbat med tidigare men som jag träffar alltför sällan nu för tiden.

Eftermiddagen jobbar jag från flygplatsen och stämmer av några driftunderhåll som skett under dagen samt svarar på övriga mejl och frågor från kollegor, leverantörer och befintliga kunder som skickats till mig.

Fredag 16 juni

Mitt hemmakontor

Mitt hemmakontor.

Efter några hektiska dagar så väljer jag att jobba hemifrån idag, det är en arbetsdag där jag egentligen önskar att få in en hel arbetsvecka.

Något viktigt att nämna om dagen är vår interna månatliga avstämning med finansiell förvaltning. Vi diskuterar viktiga frågor som hur driften gått under föregående månad och hur det stämt överens med simulerad produktion, prognoser för solelproduktion och intäkter. Här upptäcker vi exempelvis gränsöverskridande utmaningar och kan korrigera innan det blivit ett större problem.

Det har varit en extraordinär vecka med mässan i Tyskland och nu ser jag fram emot helgen och att få ladda upp batterierna. Alla mina veckor ser dock olika ut, så det finns inga ”normala veckor” för mig. Under sommarhalvåret har jag många resdagar. Av olika anledningar är jag på våra anläggningar runt om i landet, och ibland även i Spanien och Frankrike.

När jag började läsa till ingenjör på KTH hade jag aldrig kunnat föreställa mig att det skulle leda mig just hit. Till ett jobb som är fantastiskt utmanande, stimulerande, tekniskt och socialt. Enkelt uttryckt så lever jag drömmen!

Annelie Westén

Vill du läsa fler ingenjörsdagböcker? Du hittar alla som publicerats här. 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Salary, benefits and social security - that's how it works in Sweden

Salary, benefits and social security - that's how it works in Sweden

As someone new to Sweden, it is not obvious how everything works with salary, pensions and uemployment benefit. The role of trade unions, the importance of collective agreements and your own responsibility – the differences can be big, depending on where you come from.
Fler artiklar