Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

Överst: Madeleine Gustavsson, Navari Surgical, Andreas Åkesson, Beefarm. Nederst: Maria Svahn, Funki, Thibault Helle, Quandify.

Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Och vad kan vara bra att veta om man gör det? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Thibault Helle, Quandify

Thibault Helle

Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik, master i mekatronik, KTH.

Har du länge drömt om att bli företagare?

– Jag har så länge jag kan minnas varit inställd på att starta eget företag. När jag pluggade på KTH sommarjobbade jag på ett stort företag och då blev känslan ännu starkare. Jag har alltid drömt om att utveckla en egen produkt, att vara min egen chef.

Med Quandifys vattenmätere behöver inte röret kapas. Den monteras istället på rörets utsida.

Vad gör Quandify?

– Vi har utvecklat en digital vattenmätare/läckage-sensor för fastigheter. Mätaren monteras på rörets utsida, fungerar både på rör av metall och plast och kräver ingen rörmokare. Vattenmätaren med tillhörande app kan minska vattenförbrukningen med upp till 40 procent och som följd även energiförbrukningen för varmvattnet. Nu har vi också lanserat en vattenfelsbrytare som automatiskt stänger av vattentillförseln vid läckage.

När startade du Quandify och hur gick det till?

– Sista året på min utbildning övertalade jag min vän Ramtin Massoumzadeh som pluggade farkostteknik att starta ett företag. Vi ville inrikta oss på en fysisk produkt som vi kunde patentera och började kläcka idéer. Tidigt fick vi upp ögonen för vattenbranschen, som till skillnad från elbranschen, fortfarande var väldigt analog och saknade medvetenhet. Jag gjorde mitt exjobb i vårt företag och tog fram en första prototyp av en vattenmätare.

Vad händer i företaget i dag?

– Vi har vuxit rejält, i somras fick vi in en stor investerare och nu har vi över 20 anställda. 2022 omsatte vi 20 miljoner kronor. Nu försöker vi ta oss in på den europeiska marknaden.

Mina bästa råd till studenter som funderar på att starta företag

  • Våga! Du kommer inte kunna mer om entreprenörskap om du har jobbat några år. Det kan du bara lära dig genom att driva företag.
  • Vänta inte på en bra idé. Leta upp kompletterande personer och jobba tillsammans för att kläcka en affärsidé.
  • Som student har du ett stort nätverk med andra studenter, det är en stor tillgång för att hitta medarbetare.
  • Stödet du får på en inkubator som KTH Innovation är ovärderligt. Patentfrågor är ett exempel där vi fick stor hjälp. Vi hade också tillgång till 3D-printers för att kunna göra prototyper.
  • Ge inte upp för snabbt. Vi var ganska naiva och det mesta var svårare än vi trodde, men vi lyckades lösa problemen och ta oss framåt.

Maria Svahn, Funki

Maria Svahn

Utbildning: Civilingenjör i Medieteknik, master i människa-datorinteraktion, inriktning musik och ljudprogrammering, KTH.

Har du länge drömt om att bli företagare?

– Det har inte alltid varit självklart, från början ville jag bli psykolog. Efter gymnasiet jobbade jag med barn med intellektuell funktionsnedsättning i flera år. Så småningom kom jag in på psykologprogrammet, men det kändes inte rätt och till slut valde jag i stället KTH.

Vad gör Funki?

Instrumenten från Funki är enkelt utformade och styrs av en inbyggd dator.

– Vi har utvecklat en uppsättning musikinstrument anpassade för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det sitter en liten dator i varje instrument som synkar ljuden med varandra, så att instrumenten håller sig till en gemensam takt, ton och till samma del av låtkompositionen. Man kan också spela Funki-instrumenten ihop med klassiska instrument, vilket vi hoppas ska skapa mer musikaliska samarbeten mellan personer med och utan intellektuell funktionsnedsättning. Alla kan delta på sina villkor.

När startade ni Funki och hur gick det till?

– På masterprogrammet valde jag och min kurskamrat Josefine Hölling flera projektkurser där vi fick bygga saker. Under en kurs tog vi fram en prototyp till det här instrumentet. En professor på KTH uppmuntrade oss att skriva forskningsartiklar och att söka till KTH Innovation. Vi blev antagna till deras för-inkubator och där startade vi företaget förra hösten.

Vad händer i företaget i dag?

– Fokus har legat på att utveckla produkten och sprida att vi finns till potentiella kunder. Vi har också tävlat och vunnit en del prispengar, ett bra tillskott till kassan. Målet är att sälja vår första uppsättning instrument före årsskiftet. Våra kunder kommer till en början främst vara kommunala och privata LSS-verksamheter, exempelvis anpassade skolor och daglig verksamhet.

Mina bästa råd till studenter som funderar på att starta företag

  • Sök till din högskolas inkubatorprogram. Där kan man få hjälp med nästan allt.
  • Ställ upp i olika tävlingar för innovatörer. Vi har vunnit en del prispengar och det ger bra synlighet.
  • Var beredd på att jobba hårt och för att klara det måste man verkligen brinna för sin idé och tycka att det är kul.
  • Våga testa! Misslyckas du har du definitivt fått en massa erfarenheter.

Andreas Åkesson, Beefarm

Andreas Åkesson

Utbildning: Högskoleingenjör från Utvecklingsingenjörsprogrammet, Högskolan i Halmstad.

Har du länge drömt om att bli företagare?

– I gymnasiet fick jag testa UF-företag och det tände en gnista. Med en lasergraverare tillverkade vi en väggklocka som Koenigsegg tog in i sin webbshop. Det gav mersmak.

Bikuporna på rapsfälten ökar pollineringen och det ger större skördar. Projekten blir en win-win för bönder, biodlare och företag som vill stärka sin hållbarhetsprofil.

Vad gör Beefarm?

– Vi hjälper företag att bredda sitt hållbarhetsarbete på ett enkelt och mätbart sätt. Företagen betalar för att bikupor (med deras logotype) placeras ut på rapsfält. Bina bidrar till bättre pollinering som ger mätbart större rapsskördar. I tjänsten ingår också att Beefarm ser till att företagen kan kommunicera resultaten i sina kanaler.

När startade du företaget och hur gick det till?

– 2019 deltog jag i en workshop i Stockholm där studenter samlades för att identifiera världsproblem och affärsmässiga lösningar. Där träffade jag en student som läste min utbildning men två klasser över mig. På tågresan hem diskuterade vi möjliga affärsidéer. När vi klev av tåget hade vi idén till Beefarm och i mars 2020 startade vi bolaget, men i dag driver jag det själv.

Vad händer i Beefarm i dag?

– Förra året gjorde jag mitt exjobb i företaget och har genomfört två framgångsrika pilotprojekt. Nu jobbar jag stenhårt med försäljning. Målet i år är att starta minst ett projekt i Halland och Sörmland med minst 20 företag.

Mina bästa råd till studenter som funderar på att starta företag

  • Att starta företag är den bästa entreprenörsutbildning du kan få. Du blir inkastad i problem som du tvingas lösa och du blir bra på saker som du inte kan lära dig på en kurs.
  • Omgivningen på en högskola, studenter, lärare och stödet från en inkubator är till stor hjälp.
  • Det är viktigt att prata med folk i näringslivet om sin affärsidé. Ta kontakt med företagen som ska bli dina kunder. Vilka behov har de? Kan du erbjuda dem en bra lösning?
  • Nätverka med andra entreprenörer. Jag är med i Ung företagsamhets alumninätverk. Där träffar jag många likasinnade som vet saker som jag själv inte vet.

Madeleine Gustavsson, Navari Surgical

Madeleine Gustavsson

Utbildning: Högskoleingenjör från Utvecklingsingenjörsprogrammet i Halmstad, Master på Chalmers entreprenörskola.

Har du länge drömt om att bli företagare?

– Inte från början. Efter min högskoleingenjörsexamen jobbade jag några år. Så småningom blev jag sugen på att göra något nytt och fick tips om masterprogrammet på Chalmers entreprenörskola. Det var möjligheten att starta företag som lockade.

Vad gör Navari Surgical?

– Vi utvecklar ett visualiseringsverktyg som underlättar för kirurger vid borttagningen av cancertumörer i mjukdelsorgan. Med hjälp av AR (Augmented Reality) adderar vi ett extra filter ovanpå kameran så att kirurgen kan se strukturer som annars varit dolda för blotta ögat.

När startade du företaget och hur gick det till

– Andra året på Chalmers entreprenörskola tilldelas alla studenter ett projekt, ofta baserat på forskning. Jag och min kurskompis Axel Blomé fastnade för idén som utgör grunden till vårt bolag. Direkt efter examen bestämde vi oss för att satsa vidare och bildade bolaget Navari. Men beslutet var inte självklart. Jag var 29 år, hade bostadslån och blev tvungen att sänka min inkomst rejält. Men i dag ångrar jag ingenting. Den erfarenhet jag har fått skulle jag aldrig kunnat få på annat sätt. Att bidra till att kunna bota cancer är en hjärtefråga som gör arbetet extremt motiverande.

Vad händer i företaget  i dag?

– Vi har nyligen avslutat en pre-klinisk studie där vi opererat för första gången med hjälp av Navaris teknik. Framför oss ligger fortsatt produktutveckling med målet att kunna lansera en första version av produkten inom några år.

Mina bästa råd till studenter som funderar på att starta företag

  • Ta hjälp av en inkubator om den möjligheten finns. Vi fick bland annat stort stöd från Chalmers Venture.
  • Våga testa. Man märker ganska snabbt om man tycker att det är kul att driva företag.
  • Man bör inte vara driven av vare sig prestige eller pengar. Man bör nog hellre drivas av att vilja utvecklas på ett personligt plan.
  • Man måste klara av att leva med av viss grad av ovisshet.

Karin Virgin

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar