Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd för det börsnoterade it-konsultbolaget Softronic.

Charlotte Eriksson har pluggat teknisk fysik och är idag börs-vd på Softronic. I en intervju med Ingenjören berättar hon om varför hon ser sig själv som generalist, tipset till sitt yngre jag och det mest omtumlande som har hänt sedan hon tillträdde som vd för 1,5 år sedan.

Hon har uppträtt i olika roller på ett operahus i England. Visserligen amatöropera, understryker hon, men med full orkester och full kör.

– Det var fantastiska erfarenheter, säger Charlotte Eriksson.

Idag är hon börs-vd på it-konsultbolaget Softronic och har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik från KTH i bagaget.

Vd-posten har hon haft i 1,5 år, sedan maj 2022. Innan dess var hon ansvarig för it-konsultverksamheten på Afry.

Decemberattacken

Hon säger att vd-rollen på många sätt är lik andra chefsroller. Ansvar för helheten, se till att folk omkring har rätt förutsättningar samt personal- och ekonomiansvar.

– Jag var ansvarig för en ungefär lika stor verksamhet på Afry. Men att vara ytterst ansvarig för ett börsnoterat bolag var nytt för mig. Det finns en del krav och regler som man behöver förhålla sig till.

En stor skillnad, menar hon, är uppmärksamheten. Både när det går bra och när det går mindre bra. I december 2022 råkade Softronic ut för en cyberattack.

– Det blev ett väldigt stort medialt intresse och då är det vd man ringer till. Det är nog det mest omtumlande som har hänt hittills. Händer det positiva saker får man vara stolt talesperson för företaget och för kollegor som gör ett bra jobb. Händer det något som kan få negativa konsekvenser kan det vara ganska tufft, man får svara på en del oroliga frågor.

Tydlig generalist

Teknisk fysik, som Charlotte Eriksson har läst, är en av de mer utmanande inriktningarna. Men hon ser ändå sig själv som generalist.

– Jag är ganska habil på många saker och är också duktig på att ställa rätt frågor till personer där jag inte har specialistkunskap. Som tydlig generalist omger jag mig av personer som kompletterar mig.

Hon säger att det är flera som väljer att doktorera efter examen från teknisk fysik, men menar att det även är ganska vanligt med chefsbefattningar och management.

– Trots att man har valt en specifik inriktning finns det väldigt många olika möjligheter för nyutexaminerade. Man har inte hunnit bli så specialiserad.

Själv började hon som managementkonsult på Bain & Company efter examen, inspirerad av några äldre vänner som valt den vägen.

Hon har hunnit prova på en rad olika uppdrag mellan rollen som managementkonsult och börs-vd.

– Där i mitten var jag med och byggde företag inom business intelligence och it-management. Dels hade jag chefsroller men jag var även ute på många företag som konsult. Det var mitt sätt att testa olika roller. Idag är anställningar och arbetslivet rörligare än när jag började.

På dagens arbetsmarknad är det varken ovanligt eller vidare kontroversiellt att prova sig fram i karriären genom att testa olika roller eller branscher, medan det tidigare har haft en mer negativ klang.

Finns det någon fördel att vara civilingenjör på vd-posten?

– Jag tror att man har en färdighet av logiskt tänkande och problemlösning som ingenjör. Det har man absolut nytta av, säger Charlotte Eriksson.

Trodde du att du skulle bli börs-vd?

– Jag har en viss personlighet som är ganska otålig och målfokuserad, men jag har aldrig karriärplanerat. Jag har fokuserat på jobbet jag har haft i stunden, och om jag har gjort det bra och varit intresserad har det uppdagats nya möjligheter.

Historiken påverkar könsfördelningen

I somras gjorde Ingenjören en sammanställning över kvinnliga börs-vd:ar. Av Stockholmsbörsens drygt 360 bolag hade 41 stycken en kvinnlig vd, varav 13 med ingenjörsbakgrund.

– Ingenjörsyrket har historiskt varit mansdominerat. Detsamma gäller för vd-rollen, och i synnerhet för börsnoterade bolag. Förhoppningsvis kan vi skapa en förflyttning där vi lyckas attrahera fler kvinnor och visa goda förebilder. Det viktiga är inte om du är man eller kvinna, utan att du är duktig på det du gör.

Arbetstagarens marknad

Något som det ofta pratas om i it-branschen är kompetensbrist. Charlotte Eriksson säger att efterfrågan på kompetens har varit större än utbudet och att det har varit stor rörlighet bland folk i branschen.

Läget har dock lugnat sig något för tillfället vilket hon kopplar till den svagare konjunkturen.

– När man går in i lågkonjunktur blir alla lite försiktigare med satsningar och investeringar generellt. Det var först i somras som man märkte av en inbromsning.

Men när konjunkturen vänder kommer det att ta fart igen och då kommer läget med kompetensbrist i branschen att bli påtagligt igen, menar hon.

– Vi behöver fundera på hur vi kan få in fler personer i vår bransch. Det kan vara påverkan från näringsliv, politik eller skola så att fler utbildar sig. Man kan även tänka sig omskolningsprogram från andra yrkeskategorier där efterfrågan minskar. Arbetskraftsinvandring är också en möjlighet.

Tipset till sitt yngre jag

Ett av tipsen som Charlotte Eriksson skulle ge till sitt yngre jag är att alltid vara sig själv. Hon berättar att hon under många år fick höra att hon alltid “ska vara så himla professionell och slipad”.

– Det kanske jag var. Jag kanske behövde ha en professionell yta. Det är viktigt att göra ett bra jobb, men att vara sig själv under tiden gör saker och ting så mycket roligare än att försöka vara lite tillgjord eller bättre än man är, säger hon.

Hon vidareutvecklar att det kan handla om en rad olika saker, som att bjuda lite mer på sig själv, säga vad man tycker, lyssna på andra och ta in deras åsikter.

Publikfrieri i Visby

Men vad hände med sångkarriären? Musikklass på Stockholms Musikgymnasium, spex på KTH och amatöropera i England.

– När jag var några år in i karriären efter examen hade jag en tanke på att jobba halvtid och utbilda mig i sång på halvtid. Sedan var jobbet för roligt så det blev aldrig något av det där med vidareutbildningen.

Men sjunger gör hon fortfarande ibland. Under en konferens i Visby sjöng hon duett tillsammans med en kollega från en balkong i en av ruinerna för att hälsa alla välkomna.

– Kriteriet var att det skulle vara något välkänt, vi sjöng En helt ny värld från Aladdin. Ett klassiskt publikfrieri, säger hon med ett bubblande skratt.

Caroline Le Ridou

Charlotte Eriksson

Gör: Vd på Softronic sedan maj 2022
Ålder: 47 år
Bucketlist: “Tidigare har jag haft på min bucketlist att vara professionell sångerska. Det har jag nog strukit vid det här laget. Jag har gått över till att träna och tävla i Crossfit.”

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.