Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Från och med den 11 mars kan privatanställda tjänstemän logga in på avtalat.se för att hitta samlad information om sin tjänstepension Foto: Getty Images.

Den 11 mars flyttar allt innehåll från Collectum till Avtalat. Nu är det där tjänstemän i privat sektor hittar information om sin tjänstepension, väljer förvaltare, efterlevandeskydd och kan ställa frågor.

Många tycker att det är svårt att få en helhetsbild av sin tjänstepension och försäkringarna som finns i kollektivavtalet. Till exempel vilket stöd man kan få om man blir sjuk eller skadad.

Information om tjänstepensionen har tidigare funnits på olika ställen och det var också skälet till att Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildade Avtalat för fyra år sedan.

Avtalat.se har samlat information om privatanställda tjänstemännens tjänstepension, både ITP 1 och ITP 2 och de kollektivavtalade försäkringarna. Och nu har avtalet.se fått en utökad funktion.

Niklas Hjert, vd för Avtalat.

Logga in och se över dina val

Från och med den 11 mars kan privatanställda tjänstemän logga in på avtalat.se för att hitta samlad information om sin egen tjänstepension och göra de ändringar som man tidigare gjorde på Collectum. Det är alltså på avtalat.se som man kan ändra förvaltare och välja efterlevandeskydd.

Niklas Hjert, vd för Avtalat, säger att många tyvärr inte känner till tillräckligt mycket för att kunna göra medvetna val.

Och då menar han i första hand inte valet av förvaltare.

– För icke-väljarna har parterna upphandlat bra förvaltare. Men många glömmer att se över skyddet till efterlevande. Det är viktigt att villkoren anpassas efter var och ens livssituation.

Det är också till Avtalat man vänder sig med frågor om sin tjänstepension och sina försäkringar. Där finns också den digitala rådgivningstjänst som tidigare fanns på PTK.

Det här betyder också att det röda kuvertet med årsbesked om tjänstepensionen som tidigare kom från Collectum nu kommer att byta färg till turkost och ha Avalat som avsändare.

– Årsbeskedet om tjänstepensionen ITP skickas ut under våren och för den som har Kivra gäller det från och med i år att hålla koll på att beskedet kommer från Avtalat, säger Niklas Hjert.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
Fler artiklar