Så mycket tjänar 41 facktoppar

Överst till vänster: Therese Svanström, TCO, Göran Arrius, Saco (foto: Knut Capra Pedersen). Nederst till vänster: Matz Nilsson, Skolledarna, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer. Höger: Andreas Miller, Ledarna.

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året, visar en kartläggning som Altinget har gjort.

Artikeln har uppdaterats.

Sveriges tre bäst betalda fackordförande är Andreas Miller på Ledarna, Matz Nilsson på fackförbundet Skolledarna och Göran Arrius, ordförande för Saco.

Andreas Miller hade förra året en månadslön på 160 500 kronor. Matz Nilsson fick 146 250 kronor i månaden och Göran Arrius hade en månadslön på 146 000 kronor.

Lägst lön hade Mats Högblom, ordförande för Sjöbefälsföreningen men uppdraget är en bisyssla och ersättningen var bara 1 666 kronor i månaden.

Det här framgår av en artikel i Altinget som har kartlagt lönerna för 41 fackordförande.

Ersättning för förlorad arbetsinkomst

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnade på plats 35 av 41 i Altingets kartläggning. Hennes arvode var förra året 45 379 kronor i månaden för uppdraget som är på 60 procent av en heltidstjänst.

Men Ulrika Lindstrand får också ersättning för förlorad arbetsinkomst. Hur stor ersättningen är uppger inte Sveriges Ingenjörer, med hänvisning till att hennes lön inte är kopplad till uppdraget som ordförande.

För att göra en grov uppskattning av hennes totala ersättning från förbundet har vi räknat på medianlönen för medlemmar i Sveriges Ingenjörer födda 1969–1973, vilken är 62 500 kronor. Då blir den totala ersättningen drygt 83 000 kronor i månaden (45 379 + 62 500 x 60 %). Det är drygt 37 600 kronor högre än vad som framgår av Altingets sammanställning. Och då hamnar Ulrika Lindstrand på plats 24 i sammanställningen.

Om man räknar om ersättningen på 60 procent till ett heltidsuppdrag blir ersättningen drygt 138 000 kronor i månaden. Då skulle hon hamna på plats 5 i Altingets sammanställning.

Per Tore Eidsvik, ordförande för valberedningen, tycker inte att Ulrika Lindstrands totala ersättning är hög och påpekar att arvodet inte kan likställas med lön.

– Arvodet är inte pensionsgrundande och därför blir det missvisande att jämföra Ulrika Lindströms arvode med andra ordförandes löner.

Av det skälet menar han att det inte heller går att räkna om Ulrika Lindstrands ersättning till en heltid för att kunna jämföra med heltidsanställda ordförande.  

– För fackordföranden med heltidsuppdrag kan man räkna med att förbunden gör pensionsavsättningar.

Han påpekar också att arvodet till Sveriges Ingenjörers ordförande är baserat på medlemmarnas lönestatistik och med en viss faktor räknas upp varje år.

Per Tore Eidsvik, ordförande för valberedningen, Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörers modell med en ordförande på deltid sticker också ut bland andra jämnstora förbund. Flera fackförbund har en deltidsordförande men dessa förbund är alla mindre än Sveriges Ingenjörer.

Det här är också en fråga som valberedningen har diskuterat.

– Det är ett stort uppdrag att vara ordförande för ett så stort fackförbund som Sveriges Ingenjörer och Ulrika Lindstrand jobbar mycket, jag skulle säga för mycket. Men det finns också ett stort värde att ha en ordförande som har markkontakt.

Vid sidan av uppdraget som förbundsordförande arbetar Ulrika Lindstrand som ingenjör på företaget Kenvue (tidigare McNeil) i Helsingborg och där är hon också ordförande för Akademikerföreningen.

Altingets kartläggning av facktopparnas löner 2023

Uppgifterna har hämtats från respektive förbund.

Altinget har även kontaktat Pappers, Psykologförbundet, Livs, Scen & film, Forena, Officersförbundet, Symf (musiker), Försvarsförbundet, Sveriges farmceuter, Musikerförbundet, Kyrkans akademikerförening och Sveriges veterinärförbund som inte återkommit före publicering.

4 kommentarer

  • Patrik Milton

    Dessa siffror stämmer ju inte alls. Ulrika Lindstrand har för 2023 ett arvode på 544 546 kr för ett uppdrag på 60% för Sveriges Ingenjörer. Förbundet ersätter henne för förlorad inkomst och pension för de 60%. Utöver detta är hon vice ordförande i Saco, med ett arvode på 120% av riksdagsman, dvs 1,2x73000kr = 87 600 kr.
    Så totalt blir det ganska mycket: sin vanliga årslön + 632 146 kr
    Ordförnade för Saco, Göran Arrius lyfte för 2023 200% av riksdagsavode, dvs 2x73000kr per månad vilket är korrekt i artikeln 146 000kr/mån. Men utöver detta har han en privat sjukvårdsförsäkring, något som säkert sticker i ögonen för många som arbetar inom den offentliga vården som raseras av privat vård via sjukvårdsförsäkringar. Utöver detta lyfter Göran Arrius enligt årsredovisningen arvoden för övriga uppdrag i rollen som Saco-ordförande styrelsearvoden från;
    Folksam ömsesidig livförsäkring, 286 800 kr.
    Folksam tjänstepension AB 17600 kr
    Försvarsunderrättelsedomstolen 15 600 kr
    Akademikernas erkända arbetslöshetskassa AEA 44 692 kr.

    Man kan kräva lite mer grävande och reflektion av våra redaktörer på Ingenjörer än att bara publicera uppgifter ifrån Altinget rakt av.

    Ps till Claes Kilgren rikdagsarvodet höjdes från 73000kr till 75500kr för 2024. Jag delar fullt din uppfattning att det behövs en mer realistisk syn på lön och ersättningar.

    25 april 2024
    • Karin Virgin

      Tack för upplysningen. Vi kommer att uppdatera artikeln med anledning av uppgiften att Ulrika Lindstrand utöver sitt arvode även får ersättning för förlorad arbetsinkomst./Redaktionen

      30 april 2024
  • Jörgen Holm

    Ulrika Lindstrands nuvarande lön, dvs räknat på heltid 75.000, är rimlig och heder åt Sveriges Ingenjörer. Topparna i lönelistan är helt orealistiska nivåer och gör mig heligt förbannad. Detta är en förtroendepost och precis som Claes skriver ovan: ”Drivkraften att företräda andra bör vara motivationen, inte en hög lön”

    25 april 2024
  • Claes Kilgren

    Hej, jag anser att våra representanter behöver en mer realistisk syn på lön, jag tror inte att det finns en förståelse för att deras löner är för höga och inte för låga som det sägs i detta inlägg. – En riksdagsledamot tjänar som jämförelse 69 900 i månaden. – Drivkraften att företräda andra bör vara motivationen, inte en hög lön.
    Det rimliga kanske kan vara att jämföra med snittlön och förmåner för alla de som representeras av förbundet?

    25 april 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Löneökningar på 4,2 procent, arbetstidsförkortning och rätt till förskottssemester. Det är några av kraven från Sveriges Ingenjörer och de övriga fackförbunden inom industrin inför kommande avtalsrörelse.
Fler artiklar