Ingenjören som hjälper människor i sjönöd
Ena dagen ser hon till att människor med funktionsnedsättning får en drägligare bostadsmiljö, nästa hjälper hon folk i sjönöd. Byggnadsingenjören Monika Wounder är sjöräddare på fritiden.
Sommardagen var strålande. På klippor och stränder låg folk och solade, i vattnet syntes folk som simmade.
– Men så, pang, hade det börjat blåsa jättemycket.
En stund senare kom larmet till Alnö sjöräddningsstation strax utanför Sundsvall. Inom en kvart var de fyra sjöräddare som hade jour den dagen på plats på stationen. De kastade på sig sina skaldräkter och flytvästar, grabbade sjöräddningsväskorna, sprang ut i båten och gjorde loss.
I full kareta satte de kurs mot den plats ute på den fjärd som larmet hade kommit från. En utombordare låg och slog mot klipporna. På durken låg en panikslagen kvinna, på en av tofterna satt hennes man.
– Han var lika skärrad. Vågorna var jättestora och vi fick kämpa för att få tag i deras båt.
Till slut lyckades sjöräddarna hjälpa paret över till sjöräddningsbåten, svepa in dem i filtar, köra dem in till land.
– På briefingen efteråt sa vår skeppare, som ju hade sett allt, att vi förmodligen hade räddat två liv där. Det kändes förstås väldigt bra att få höra.
Monika Wounder ler när hon berättar om händelsen, som är en av de mer dramatiska hon varit med om hittills under sina år som sjöräddare.
Har stor erfarenhet av segling och båtliv
Det var 2018 hon kom fram till att hon ville ha ett frivilliguppdrag vid sidan av sitt vanliga jobb som byggnadsingenjör. I den rollen arbetar hon med bostadsanpassning på Sundsvalls kommuns stadsbyggnadskontor: utreder och ger tillstånd till ramper, rullstolsanpassade trösklar, hissar, dörrbreddning och annat som människor med funktionshinder kan behöva där de bor.
Men hon kände också ett behov av att emellanåt arbeta i team och ”utan att bry sig om klockan”. Och så ville hon kunna hjälpa människor.
– Först sökte jag som deltidsbrandman, men då måste man bo eller jobba max fem minuter från stationen, så det funkade inte.
Eftersom hon också har stor erfarenhet av segling och båtliv vände hon sig i stället till Sjöräddningssällskapet. Efter en sommar som ”lärling” var hon färdig att börja tjänstgöra på däck.
Numera har hon jour var fjärde vecka under den halvårsperiod då stationen på Alnö är i gång. Sådana dagar jobbar hon hemifrån för att snabbt kunna infinna sig. De första åren betydde det en del råddande med schemat på stadsbyggnadskontoret.
– Men sedan pandemin har det ju blivit enklare att jobba på distans.
Det fungerar så länge hon är noga med schemaläggningen av de hembesök som ingår i arbetet som bostadsanpassare. Hon har också sett till att få ett papper där arbetsgivaren godkänner sjöräddningen som bisyssla. I övrigt handlar det om tillit från hennes chef.
Svårast är uppdrag med skadade
Under årens lopp har Monika Wounder varit med om många utryckningar. Ofta är det privatpersoner med fritidsbåtar som råkat ut för motorhaverier eller situationer som den ovan, då naturens krafter överraskat. Det förekommer också att sjöräddarna assisterar vid sjöbegravningar.
Dessutom ingår regelbundna övningar i uppdraget. Då tränar de olika slags scenarier – såväl situationer till havs som hantering av chockade, panikslagna, aggressiva och/eller alkoholpåverkade människor. Givetvis ingår också HLR, fysisk träning och ren teknik – starta båtmotorer som lagt av, köra sjöräddningsbåten, lägga ut skyddsläns för att begränsa eventuella oljeläckage från båtar med mera.
Svårast är de uppdrag som innefattar skadade människor. Eller döda. Det närmaste Monika Wounder varit en sådan situation var när hennes sjöräddarlag skulle söka efter en man som hade paddlat ut på havet för att ta sitt liv. De visste alltså att de sökte efter en död person.
– Det var naturligtvis obehagligt, men jag försökte tänka att det var viktigt för de anhöriga att få en kropp att ta hand om.
Det blev dock Kustbevakningen som fann mannen den gången.
– Senare fick jag klart för mig att han var en bekant till mig. Då blev det förstås riktigt känslosamt.
Sjöräddare arbetar ideellt. Det är andra värden än pengar som gör att Monika Wounder valt att lägga en så stor del av sin tid på detta uppdrag.
– Bara att få vara så mycket ute på havet. Och så är det lagandan på båten, den är fantastisk. Jag kan verkligen rekommendera alla som kan tänka sig att arbeta på sjön att söka!
Det här är Sjöräddningssällskapet
Sjöräddningssällskapet är en organisation som bedriver sin verksamhet genom gåvor, medlemskap och ideella insatser. Räddningsinsatserna utgår från 74 räddningsstationer och sällskapet har 2 500 sjöräddare som rycker ut dygnet runt, året om.