Har chefen ingen koll på vad du gör? Gör så här

Med tillit till sina medarbetare behöver chefen inte ha full koll på exakt vad alla presterar varje dag. Foto: Getty Images

Att chefen vet vad du gör och presterar är viktigt för både lönen och karriären. Men hur gör man om chefen sitter på en annan ort eller alltid är stressad och upptagen? Ledarskapsexperten Malin Trossing delar med sig av sina bästa tips för att se till att chefen har koll på läget.

En läsare hörde av sig till Ingenjören med ett dilemma: ”Min chef sitter på annan ort och vi har möjlighet att jobba hemifrån. Hur gör jag för att hen ska se och förstå vad jag gör?”. 

Problemet är inte unikt, men gäller inte bara de som arbetar på distans. Även de som jobbar fysiskt nära sin chef kan ibland uppleva att chefen inte är närvarande.

— Jag kan också känna igen mig i detta, att ha en chef som inte har den dagliga kontakten med mig som medarbetare. I vissa fall kan det vara helt okej att kunna köra sitt eget race, men det kan också kännas lite ensamt och osäkert, konstaterar Malin Trossing som är civilingenjör i grunden, och idag i huvudsak jobbar med att stötta chefer och organisationer i ledarskap via sitt företag Dare to Lead.

Hur gör jag då för att chefen ska se och förstå vad jag gör?

— Jag tror att frågan egentligen inte handlar om bekräftelse, utan om tillit, konstaterar Malin Trossing.

Malin Trossing, ledarskapsexpert på Dare to Lead

Brister i relationen

När man upplever att chefen inte riktigt har koll så handlar det många gånger om att det brister i relationen mellan chef och medarbetare. 

En chef som känner tillit till sina medarbetare behöver inte ha full koll på exakt vad alla presterar varje dag. Hen vet och känner sig trygg i att medarbetarna tar sitt ansvar för att göra sitt jobb.

Men om man som medarbetare känner att den relationen brister, att chefen inte förstår eller litar på att du gör ett bra jobb — då har man själv ett ansvar för att bygga den relationen. 

Är inte relationsbyggande i första hand chefens uppgift?

— Att du har en trygg och tillitsfull relation med chefen ligger även i ditt eget intresse. Det påverkar både lön, möjlighet till befordran och den fortsatta karriären, poängterar Malin Trossing.

Har du satsat mellan 3 och 5 år på en ingenjörsutbildning, fått en bra anställning och ett arbete där ditt bidrag är viktigt för verksamheten — då vill du också att det ska gå bra för dig på jobbet. 

Håll chefen uppdaterad

Om chefen inte själv är bra på att bygga relationerna, då måste du själv driva den frågan och jobba på er relation.

— Ibland har man en bra chef som är bra på att bygga relationer, ibland inte. Du kan inte ändra på hur din chef är, men du kan lära dig att själv hantera det, förklarar Malin Trossing.

Ett knep som Malin Trossing själv praktiserat när hon börjat på ett nytt jobb eller fått en ny chef är att på eget initiativ hålla chefen uppdaterad om läget. Skriv ihop ett kort mejl i slutet av varje vecka där du berättar vad du gjort, vilka eventuella utmaningar du står inför och vilka arbetsuppgifter du har framför dig under nästa vecka. 

På så vis ger du chefen inblick i ditt arbete och möjlighet att ta upp dialogen om det är något du behöver prioritera annorlunda. 

Mest relevant i början

Men se det främst som en lägesrapport som chefen kan titta på om hen vill — och förvänta dig inte något svar. 

— Chefer är ofta väldigt upptagna och det här är ett enkelt sätt att hålla chefen uppdaterad utan att det behöver ta så mycket tid. Vill chefen ta reda på vad du gör på dagarna så finns det i mejlen och det kan vara tryggt för både chefen och medarbetaren, säger Malin Trossing.

Den här veckorapporten bruka vara mest relevant i början. I takt med att förtroendet mellan medarbetare och chef byggs upp så kan man sluta rapportera.

Handlar inte om bekräftelse

Som ingenjör med specialistkompetens kan det också vara en utmaning när man har en chef som inte riktigt förstår ens arbetsuppgifter. Men även här handlar det i grunden om tillit, poängterar Malin Trossing.

— Att vara expert på något innebär, om man ska vara krass, att ingen vet exakt vad det är jag gör. Som expert kan det också vara svårt att ta till sig kritik. Men med en tillitsfull relation litar chefen på att dina förslag till lösningar är de bästa och du kan också lita på att chefen har verksamhetens bästa i fokus. På så vis kan ni båda vara trygga i de beslut som fattas.

Men är det inte viktigt att chefen själv ser och bekräftar mig som medarbetare?

— Hela samhället idag handlar så mycket om att jaga likes och få bekräftelse. Den typen av bekräftelse är som en drog, det ger oss dopaminkickar som vi hela tiden måste ha mer av. Chefens främsta uppgift är inte att bekräfta och berömma dig. Du är på jobbet för att utföra ett arbete och din främsta bekräftelse är lönen. Att bli sedd av chefen handlar snarare om att få möjlighet att ta eget ansvar, ha frihet i hur man utför sitt jobb och inte bli ifrågasatt. Den bekräftelsen handlar om tillit, betonar Malin Trossing.

Gör livet lättare för chefen

När tilliten finns behöver chefen alltså inte veta exakt vad du gör hela tiden. Däremot är det viktigt att känna att chefen finns som ett stöd när det uppstår problem eller när du behöver hjälp med prioriteringar. 

Även här kan det vara smart att göra livet lättare för chefen. Tänk igenom hur du når fram till chefen på bästa sätt. Var konkret, kom med ett par olika alternativ till lösningar och räkna gärna om förslagen till kronor och ören så att chefen även kan värdera förslaget ur ett ekonomiskt perspektiv när det är relevant. Se upp så att du inte blir för luddig eller gnällig.

— Du kan inte komma till chefen med ett blankt papper. Förbered dig så att det blir lättare för chefen att ta ett beslut, lägg gärna fram två väl förberedda förslag att ta ställning till. Det kommer chefen att uppskatta, konstaterar Malin Trossing.

Och var taktisk

Tänk även på att vara taktisk när du vill åstadkomma förändringar. Överös inte chefen med massa olika förbättringsförslag. Välj ut en eller två förslag per månad och se till att ni löser dem. 

— Genom att ta problemen steg för steg kommer ni att kunna genomföra många förbättringar på ett år, utan att det känns övermäktigt, poängterar Malin Trossing. 

1 kommentar

  • Dag Mannheimer

    Tänker att det är bra att som chef med jämna mellanrum på individbasis stämma av hur det går. Det minskar upplevd stress och ökar prestationerna. En bra investering som inte måste ta lång tid. Kan ibland vara en lunch eller fika.

    17 september 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Måste man tacka ja till chefens vänförfrågan på sociala medier?

Måste man tacka ja till chefens vänförfrågan på sociala medier?

Sociala medier luckrar upp gränsen mellan den privata och den professionella sfären. Men tänk ett varv extra innan du svarar på chefens eller kollegornas vänförfrågan, menar experten.
Fler artiklar