Lär dig knepen som vässar din presentation

Foto: Getty Images

Tänk till kring budskapet, träna framför spegeln och släpp powerpointen. Maria Scullman, som utformat en e-kurs i presentationsteknik som medlemmar i Sveriges Ingenjörer nu kan ta del av, delar med sig av sina bästa tips för en lyckad presentation.

Att prata inför andra kan vara både nervöst och utmanande. Det är inget konstigt. Att ställa sig inför en grupp och prata är något som de allra flesta tycker är svårt.

– För många är det något av det värsta man kan tänka sig, näst efter döden. Det beror på att vår hjärna uppfattar det som en risk och något vi inte bör utsätta oss för, förklarar Maria Scullman, vd och grundare av Advatum Kompetens.

Övningar, tips och checklistor

Hon har däremot stor erfarenhet av att prata inför grupp. Under åren har hon hållit i mer än 500 kurser i presentationsteknik och står bakom en e-kurs i ämnet som medlemmar i Sveriges Ingenjörer nu kan ta del av.

Kursen innehåller mängder med tips, övningar och checklistor som hjälper den som går kursen att förbereda sig för en presentation. 

Maria Scullman står bakom den e-kurs i presentationsteknik som ingenjörer nu kan ta del av.

Att vara väl förberedd är nämligen något som kan minska stressen. 

– Många är rädda för att komma av sig eller tappa bort sig under presentationen. Skriv ned ett enkelt manus eller en mindmap med de viktigaste punkterna och se till att fokusera på de åhörare som ser glada och positiva ut, det brukar minska stressen, tipsar hon.

Att vara väl förberedd handlar också om att ha tänkt till kring både målgrupp, struktur och innehåll. Och att ge sitt budskap en realistisk tyngd. På så vis kan man träna upp sin förmåga att leverera ett vasst budskap.

– De allra flesta är bättre än de tror, det gäller att hitta sina styrkor. Du kan exempelvis be en kollega att lyssna och ge feedback till dig när du håller en presentation. 

Skippa powerpointen

Här är några av Maria Scullmans bästa tips för en lyckad presentation:

1. Var relevant. Tänk till kring mål och syfte. Vad vill du att åhörarna ska få med sig efter presentationen? Vad vill du att de ska känna, göra eller förstå? 

2. Hitta den röda tråden. Koka ned ditt budskap till några få punkter. Fundera över hur du vill disponera din presentation. Hur inleder du så att du fångar åhörarnas intresse? Hur avslutar du så att ditt budskap går fram? Fundera även över hur du kan engagera åhörarna och skapa interaktion under din presentation.

3. Skapa kontakt med åhörarna. Våga ta ut svängarna och vara dig själv. Utgå från att alla är snälla och vill dig väl. Inse att det är du själv som är det starka budskapet, inte din powerpointpresentation. 

En maxad powerpoint är kanske ett av de vanligaste misstagen många gör när de förbereder en presentation. Trots att många känner till det, så tenderar man ändå att fylla presentationen med för mycket information. 

– De flesta blir faktiskt bättre när de gör sig av med sin powerpoint. Det är nog den största aha-upplevelsen som deltagarna på mina kurser brukar lyfta fram, berättar Maria Scullman.

Träna framför spegeln

Ett annat vanligt misstag är att man missbedömer tiden. Om man tror att något tar tio minuter så brukar det ta 15 minuter. Ett bra tips är att provköra presentationen för dig själv.

– Träna gärna framför en spegel och se till att hålla tiderna. Genom att öva blir du också tryggare och du kan vara mer avslappnad och naturlig när du sedan ska hålla din presentation.

Själva e-kursen är en timme lång och innehåller flera korta faktafilmer med tillhörande övningar. De handlar exempelvis om att kommunicera så att man får andra att lyssna, retorikens struktur och dramaturgi, tekniker för att skapa interaktion i gruppen, men även tips på hur man hantera sin egen nervositet. 

E-kurs i presentationsteknik

Här hittar du mer information om kursen och länk till inloggningssidan.

Kolla även in vilka fler e-kurser för medlemmar som du kan gå.

Fördelen med det digitala upplägget är att man kan gå den när det passar, dela upp kursen i mindre portioner, men även gå tillbaka och fokusera på de delar som är mest relevanta. 

– Bästa sättet är att ta till sig kursen ett kapitel i taget och göra övningarna för en verklig presentation du ska, eller har hållit i. Kursen innehåller mycket matnyttigt för alla som ska hålla i en presentation, även för de mer erfarna, poängterar Maria Scullman.

1 kommentar

  • Peter

    Inom teknik är min erfarenhet är att power point är presentationen som presentatör guidar man den så att säga.
    Samma situation inom ekonomi
    Det skiljer sig förmodligen mycket från förhållanden inom humanistiska ämnen eller politiska möten
    Svårt att föreställa sig hur budskapet skulle nå fram utan pp eller liknande stöd inom teknik och ekonomi

    10 oktober 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Polestar, Volvo Cars och Google är de populäraste arbetsgivarna bland civilingenjörer som är i början av karriären. Sweco Skanska och Afry är högskoleingenjörernas favoriter. Se vilka som har klättrat eller rasat i populäritet.
Fler artiklar