Northvolt-ingenjörerna: ”Får inte bli ännu mer överarbetade anställda”

Teodor Mellström, Northvolt

Ingenjören Teodor Mellström är ordförande för Akademikerföreningen på Northvolt, där förhandlingarna om uppsägningar nu är klara. (Till höger: Northvolt Ett i Skellefteå och Labs i Västerås, pressbilder Northvolt)

Totalt sägs runt 150 medlemmar i Sveriges Ingenjörer upp från Northvolt. De som tvingas sluta försöker förstå varför och försöker hitta nya jobb. De som är kvar hugger nu tag i arbetet igen, berättar Akademikerföreningens ordförande.   

Det blev till slut drygt 70 medlemmar i Sveriges Ingenjörer som blev uppsagda från Northvolt i Skellefteå – utöver de knappt 80 som sagts upp i Västerås och Stockholm.

För Akademikerföreningens ordförande Teodor Mellström, som är medlem i Sveriges Ingenjörer, har känslan varit densamma under hela processen:

– Jag tycker att vi under förhandlingarna har gjort det vi kunnat. När något varit helt fel, då har den saken pausats. Men givet att det varit en ohållbar process i den hastighet den gått så har det ändå varit ett bra samarbete mellan företaget och facken.

Skulle förhandlingarna gjorts på rätt sätt hade de kanske tagit sex månader. Nu har de gått på ungefär sex veckor, på grund av det pressade ekonomiska läget för Northvolt.

– De som är påverkade av uppsägningarna vill inte höra att ”Det behövde gå fort”. De är inte intresserade av sådana förklaringar. Hela processen har skett under en otrolig press – men det är inte vi i facken som satt oss i den sitsen.

Skala ner

Totalt har över 550 tjänstemän sagts upp från Northvolt. Nu behöver man anpassa verksamheten efter det. På pappret är organisationsförändringarna klara. Men nu måste de också genomföras.

– Det om något behöver ske nu. Konsekvensen får inte bli ännu mer överarbetade anställda. Facket har varit en del i förarbetet, men är inte med aktivt när det implementeras. Det behöver cheferna få möjlighet att göra nu, säger Teodor Mellström.

Många passionerade personer

Han själv jobbar nu till stor del med sitt vanliga jobb, förutom en del möten och frågor från medlemmar. Och det känns skönt att jobba igen, säger han.

Så hur är stämningen i företaget nu?

– Folk som är kvar tar det här förvånansvärt bra. Den allmänna känslan är att fortsätta kämpa som förut. Alla började här av en anledning. Det är många passionerade personer. Och de vill verkligen komma tillbaka och fortsätta bidra.

De som blivit uppsagda har också haft passion för jobbet, vilket gör det extra tufft att behöva sluta. Teodor Mellström säger att det är lite olika reaktioner bland dem:

– De vill antingen få förklarat varför de får sluta eller riktar in sig på vad de kan göra nu och vilka stödsystem som finns. De känner en stor stress att hitta något nytt. Speciell de som är här på arbetstillstånd. De har flyttat hit för jobbet, nu kanske de behöver flytta igen.

I en intervju med TT säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius att hon hoppas att andra arbetsgivare ska passa på och rekrytera uppsagd Northvolt-personal.

– Det finns företag som har hört av sig till facken och vi ser detta som ett gyllene tillfälle, säger hon.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad gör jag om arbetsgivaren inte betalar min lön och går i konkurs?

Vad gör jag om arbetsgivaren inte betalar min lön och går i konkurs?

Har arbetsgivaren inte betalat ut din lön? Lyssna inte på löften att pengarna snart kommer. Förbundsjuristen Annika Ewerblad på Sveriges Ingenjörer förklarar varför det är viktigt att snabbt kontakta facket och vad som händer efter en konkurs.
Fler artiklar