Northvolt-ingenjörerna: ”Får inte bli ännu mer överarbetade anställda”

Teodor Mellström, Northvolt

Ingenjören Teodor Mellström är ordförande för Akademikerföreningen på Northvolt, där förhandlingarna om uppsägningar nu är klara. (Till höger: Northvolt Ett i Skellefteå och Labs i Västerås, pressbilder Northvolt)

Totalt sägs runt 150 medlemmar i Sveriges Ingenjörer upp från Northvolt. De som tvingas sluta försöker förstå varför och försöker hitta nya jobb. De som är kvar hugger nu tag i arbetet igen, berättar Akademikerföreningens ordförande.   

Det blev till slut drygt 70 medlemmar i Sveriges Ingenjörer som blev uppsagda från Northvolt i Skellefteå – utöver de knappt 80 som sagts upp i Västerås och Stockholm.

För Akademikerföreningens ordförande Teodor Mellström, som är medlem i Sveriges Ingenjörer, har känslan varit densamma under hela processen:

– Jag tycker att vi under förhandlingarna har gjort det vi kunnat. När något varit helt fel, då har den saken pausats. Men givet att det varit en ohållbar process i den hastighet den gått så har det ändå varit ett bra samarbete mellan företaget och facken.

Skulle förhandlingarna gjorts på rätt sätt hade de kanske tagit sex månader. Nu har de gått på ungefär sex veckor, på grund av det pressade ekonomiska läget för Northvolt.

– De som är påverkade av uppsägningarna vill inte höra att ”Det behövde gå fort”. De är inte intresserade av sådana förklaringar. Hela processen har skett under en otrolig press – men det är inte vi i facken som satt oss i den sitsen.

Skala ner

Totalt har över 550 tjänstemän sagts upp från Northvolt. Nu behöver man anpassa verksamheten efter det. På pappret är organisationsförändringarna klara. Men nu måste de också genomföras.

– Det om något behöver ske nu. Konsekvensen får inte bli ännu mer överarbetade anställda. Facket har varit en del i förarbetet, men är inte med aktivt när det implementeras. Det behöver cheferna få möjlighet att göra nu, säger Teodor Mellström.

Många passionerade personer

Han själv jobbar nu till stor del med sitt vanliga jobb, förutom en del möten och frågor från medlemmar. Och det känns skönt att jobba igen, säger han.

Så hur är stämningen i företaget nu?

– Folk som är kvar tar det här förvånansvärt bra. Den allmänna känslan är att fortsätta kämpa som förut. Alla började här av en anledning. Det är många passionerade personer. Och de vill verkligen komma tillbaka och fortsätta bidra.

De som blivit uppsagda har också haft passion för jobbet, vilket gör det extra tufft att behöva sluta. Teodor Mellström säger att det är lite olika reaktioner bland dem:

– De vill antingen få förklarat varför de får sluta eller riktar in sig på vad de kan göra nu och vilka stödsystem som finns. De känner en stor stress att hitta något nytt. Speciell de som är här på arbetstillstånd. De har flyttat hit för jobbet, nu kanske de behöver flytta igen.

I en intervju med TT säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius att hon hoppas att andra arbetsgivare ska passa på och rekrytera uppsagd Northvolt-personal.

– Det finns företag som har hört av sig till facken och vi ser detta som ett gyllene tillfälle, säger hon.

1 kommentar

  • Saleh Kanani

    Man skulle inte ha varit så generös med avsteg från LAS i avtalsturlistan, med tanke på att det var en tight tidplan och svårt för er att hinna kontrollera alla avsteg. Nu blev ingenjörer uppsagda utan att de blev kompenserade för avstegen från LAS.
    Väldigt tråkigt att höra.

    25 oktober 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.