Sahlgrenskas ingenjörslöner 7 000 kronor under övriga regionen

Emma Olofsson, Nasser Hosseini och Rosanna Hansenäs har skrivit under debattartikeln tillsammans med övriga i styrelsen för Sveriges Ingenjörers lokalförening på Sahlgrenska universitetssjukhuset: Iowan Hedendahl, Magnus Bard, Vilma Koivistoinen och Thomas Jönsson. Foto bakgrundsbild: Stefan Winberg/ Mostphotos

Medellönen för ingenjörer på Sahlgrenska ligger 7 000 kronor lägre än snittet för regionanställda ingenjörer i Göteborgsområdet. Nu har ingenjörerna på Sahlgrenska skrivit en debattartikel i Göteborgs-Posten för att sätta press i frågan.

”Sahlgrenskas ingenjörer är livsviktiga. Det är vi som förvaltar systemen till strokekedjan som kortar vårdtiden med dyrbara minuter, det är vi som servar de andningsuppehållande maskinerna och det är vi som konstruerar ortopediska hjälpmedel för att människor ska kunna ha en fungerande vardag.” Så inleds debattartikeln.

– Vi ville synliggöra att vi också är en grupp som finns och spelar roll i det vardagliga arbetet, och att lönerna gör att vi inte kan behålla och inte kan rekrytera ingenjörer, säger Rosanna Hansenäs i styrelsen för Sveriges Ingenjörers lokalförening på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, i Göteborg.

14 000 under privat sektor

I debattartikeln skriver styrelsen att de är stolta över sina jobb. Men när snittlönen är 7 000 kronor lägre per månad än för ingenjörer totalt i regional sektor i Göteborgsområdet, och 14 000 lägre än för privatanställda – då är drivkraften att bidra ”ofantligt oekonomisk”.

– Jag har hört från många som slutar att de tycker om arbetsplatsen, de tycker om arbetsuppgifterna och kollegorna är fantastiska. Men de känner att de måste gå vidare för att lönen inte är bra och arbetsgivaren inte lyssnar, säger styrelseledamoten Nasser Hosseini.

Absolut viktigaste frågan

Sveriges Ingenjörers lokalförening på SU bildades i början av 2024. I början av sommaren frågade de medlemmarna genom en enkät vilka frågor som är viktigast att driva. Och svaret var tydligt: Lön och löneutveckling.

Debattartikeln som nu publicerats är ett sätt att driva frågan.

– Inför den kommande lönerörelsen vill vi göra sjukhuset medvetet om det här problemet. De vet att vi skrivit och då kan vi gå in med mer tryck. Vi ville också göra andra uppmärksamma på att lönerna gör att vi har problem att rekrytera, säger styrelseledamoten Emma Olofsson och fortsätter:

– Vi älskar vården. Jobbet är superrelevant. Att gå till en arbetsplats där man gör något som påverkar så många. Men de som börjar på SU stannar några år och sedan går de vidare.

Nasser Hosseini konstaterar att löneläget också har en negativ effekt på pensionen. Lägre lön ger lägre pension.

Europas ledande universitetssjukhus

Så varför är lönerna lägre än för andra ingenjörer som är anställda i regionen? Emma Olofsson säger att de inte vet men Nasser Hosseini fyller i:

– Så länge jag varit här har vi pratat med arbetsgivaren om lönerna. Min känsla är att de försöker hålla en låg budget. Då drabbas personalen.

Rosanna Hansenäs tar upp att Sahlgrenska har som mål att vara Europas ledande universitetssjukhus 2032.

– Jättemånga ingenjörer spelar en roll i det. Då behöver vi de bästa och det är inte möjligt med de löner vi har idag. Men sjukhuset kanske inte kan erbjuda konkurrenskraftiga löner och det är ganska tragiskt.

Men då får det tas i små steg, säger Emma Olofsson.

– Genom att sprida det här till medlemmarna och internt hoppas vi att sjukhuset agerar. Vi hoppas att det påverkar löneförhandlingarna så att vi får högre löner.

Här hittar du debattartikeln i Göteborgs-Posten.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Hans exjobb kan rädda liv

    Hans exjobb kan rädda liv

    Kaiyang Zeng har utvecklat en metod som minskar tiden för att diagnostisera sepsis från dagar till en timme. Hans arbete kan förändra hur sjukvården räddar liv. För det har han belönats med Lilla Polhemspriset av Sveriges Ingenjörer.
  • Trött på att kollegorna bara pratar om sina barn?

    Trött på att kollegorna bara pratar om sina barn?

    Morgonens klädstrejk. Stress vid hämtning och lämning. Löss, springmask, vabb och skärmtid. Får du skavsår i öronen av kollegornas barnprat? Här är tipsen för bättre balans i samtalsämnena i fikarummet.
  • Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

    Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

    Unga ingenjörer trivs bra när de kommer ut i arbetslivet. Men allra bäst är det på tredje jobbet. Det visar resultaten från Ingenjörsbarometern.
  • 34 tips på frågor att ställa på anställningsintervjun

    34 tips på frågor att ställa på anställningsintervjun

    Dags för anställningsintervju? Missa inte att själv ställa frågorna som ger dig tillräckligt med information för att utvärdera jobbet. För ingenjörer kan frågor om teknik vara avgörande för karriärutvecklingen, menar rekryteringsexperten.
  • Här är de tio vanligaste CV-lögnerna

    Här är de tio vanligaste CV-lögnerna

    Att folk ljuger, överdriver eller tänjer på sanningen i sitt CV för att göra ett bättre intryck är inget nytt. Här är listan över de tio vanligaste CV-lögnerna.
Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Industrifackens lönekrav: 4,2 procent

Löneökningar på 4,2 procent, arbetstidsförkortning och rätt till förskottssemester. Det är några av kraven från Sveriges Ingenjörer och de övriga fackförbunden inom industrin inför kommande avtalsrörelse.
Fler artiklar