Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Ellen Hall har samarbetat med illustratören Anders Westerberg som kompletterar texterna med beskrivande bilder. Foto: Linda Himsel

VA-ingenjören Ellen Hall är nu aktuell med sin tredje barnbok i serien Vega upptäcker. Förhoppningen är att väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.

Var kommer elektricitet ifrån? Och vad händer på vägen från kraftverk till lampa? Det är frågor som ingenjören Ellen Hall tar sig an i sin senaste bok om hur staden fungerar.

– Det är verkligen häftigt med elektricitet. Tänk att något kan vara så kraftfullt, men samtidigt så finkänsligt. Allt måste stämma och kopplas ihop på rätt sätt, annars kan det bli livsfarligt, säger Ellen Hall. 

Hur hänger allt ihop?

Ellen Hall är VA-ingenjör och arbetar till vardags som projektör på konsultbolaget Norconsult. I höstas publicerade hon sin tredje barnbok i serien Vega upptäcker som den här gången handlar om elektricitet.

– Jag hoppas att boken kan väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar och kunskap om hur elnätet är uppbyggt. Det är viktigt att känna till tycker jag. Elen har idag en avgörande roll i vårt samhälle – det mesta i vår vardag är beroende av el för att fungera, konstaterar hon. 

I boken får Vega följa med sin farfar på jobbet. Han är elektriker och visar henne hur elektricitet fungerar – hur den produceras, hur elnätet är uppbyggt och vilken betydelse elen har i vår vardag. Vega får följa med på elektricitetens resa medan farfar berättar och förklarar. 

– Det är så mycket vi tar för givet – när vi trycker på knappen tänds lampan. Men det är sällan vi funderar över hur det verkligen fungerar och hur allt hänger ihop, säger hon.

Svåra ord och ett komplext ämne

Ellen Hall har skrivit ett flertal faktabaserade böcker som tar upp ämnet samhällsbyggnad. Serien Vega upptäcker riktar sig till en yngre målgrupp. De två tidigare böckerna i serien handlar om vatten och avlopp samt återvinning. Men hon har även skrivit kapitelböcker för lite äldre barn som berättar om en stad som drabbas av olika typer av problem, som översvämning och torka.

– Det bästa med att skriva böcker är att hitta på själva storyn, vad ska hända på varje uppslag? Skrivandet har jag däremot fått kämpa lite mer med. Det är många svåra ord och ett komplext ämne som ska förklaras på ett lätt, kortfattat och engagerat sätt. Det får inte bli för tungt och inte heller fel, poängterar hon.

I den senaste boken har hon samarbetat med illustratören Anders Westerberg som kompletterar texterna med beskrivande bilder. Och det är redan en ny bok på gång – om vägar och trafik. 

Fler kollegor i framtiden

Att skriva barnböcker tycker hon är ett roligt sätt att väcka intresset för samhällsbyggnad och samtidigt ge en helhetsbild av hur systemen fungerar – något som hon tror även kan intressera föräldrarna som läser för sina barn.

– Jag har ju själv sett hur svårt det är att få tag på folk i min bransch. Samtidigt har jag ett väldigt roligt och kreativt yrke – som också är viktigt för samhället. Det var så jag fick idén till att skriva böcker. Kanske kan det leda till att jag får fler kollegor i framtiden, säger hon.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar