Nyheter i korthet

Nyheter från högskolor, fackförbund och medier.

Gävle inför öppen ingång och betald praktik för alla högskoleingenjörsstudenter

17 februari. Inför höstterminen är det möjligt att söka ”öppen ingång” till högskoleingenjörsutbildningarna på Högskolan i Gävle – där man väljer inriktning först efter ett års studier. De inför också betald praktik, Cooperative Education (Co-op), för sina sex högskoleingenjörsutbildningar.

– Vi har tidigare haft Co-op på bara några få av våra inriktningar, och nu erbjuder vi det på alla högskoleingenjörsprogram. Det ger studenterna en tydlig koppling till näringslivet som gör dem mer attraktiva på arbetsmarknaden och de flesta får jobb på de företag de får kontakt med under utbildningen, säger Magnus Lemoine, projektledare för förnyelsen.

På Co-op kombineras studier och betalda arbetsperioder. Sammanlagt är det en trettio veckor lång anställning med lön på ett företag. Det gör att utbildningen förlängs en termin. Co-op är valfritt för studenterna och företagen avgör om en student får en Co-op-anställning.

Läs mer: I Högskolan i Gävles artikel

2,5 miljoner kronor till stipendier för exjobb om miljö

14 februari. Spararna i Swedbank Humanfond skänker varje år 2 procent av fondvärdet till ett välgörande ändamål som varje sparare själv väljer. En av mottagarna är Sveriges Ingenjörers Miljöfond och i år har den tilldelats drygt 4,7 miljoner kronor.

Av det går 2,5 miljoner till 50 miljöstipendier à 50 000 kronor. De går till högskole- och civilingenjörsstudenter som i sina examensarbeten ”vill lösa ett miljöproblem och utveckla nya tekniska lösningar som kan förbättra den fysiska miljön”.

Stipendierna delas främst ut genom ett samarbete med Chalmers, KTH, Linköpings universitet, Lunds tekniska högskola och Luleå tekniska universitet. Men också studenter på andra lärosäten kan söka. Studenterna söker på hösten inför att de ska skriva sitt examensarbete.

Bland de ämnen stipendiaterna skriver om våren 2025 återfinns effektiva metoder för återvinning av plast, cirkulär affärsmodell för hemelektronik, elbilar som distribuerade ellager, rening av PFAS med hjälp av växter, med mera.

Övriga medel i Miljöfonden går till andra stipendier och forskningsprojekt inom miljöområdet.

Läs mer: I Sveriges Ingenjörers webbartikel, med länk till sidan för ansökan.

Samsung stäms om uthyrningslagen

13 februari. Uthyrningslagen prövas i domstol när Unionen stämmer techföretaget Samsung, skriver tidningen Kollega. Enligt lagen ska en konsult som jobbat hos en kund under kundens arbetsledning i två år erbjudas en anställning eller två månadslöner.

Samsung erbjöd 80 konsulter att få en tillsvidareanställning eller att tacka nej och fortsätta jobba hos dem, med möjlighet till bonus.

Men företaget har ett maxtak för antal anställda och den som valde att bli anställd kunde sägas upp på grund av arbetsbrist. Så blev det också för en person som tackade ja till anställning men sades upp innan hon hann tillträda. Unionen anser att arbetsgivaren kringgått reglerna i uthyrningslagen.

Almega, som företräder Samsung, påpekar att arbetsbrist inte är ett av de sätt som räknas som att man kringgår reglerna, och att arbetsgivaren haft fog att göra som de gjorde.

Läs mer: Se artikeln i Kollega här.

Läs Ingenjörens artiklar om uthyrningslagen här.

Chalmers minskar kvicksilverhalt i tonfisk

En lösning som innehåller aminosyran cystein kan ta upp kvicksilver ur konserverad tonfisk, visar en studie från Chalmers. Foto: Hanna Magnusson/Chalmers

6 februari. Giftigt kvicksilver ansamlas i fisk, speciellt i rovfiskar som tonfisk. Nu har forskare vid Chalmers testat en ny metod där tonfisk förpackas i en vattenbaserad lösning som innehåller aminosyran cystein.

Resultaten visade att upp till 35 procent av kvicksilvret i tonfisken kunde tas bort med hjälp av lösningen. Ju större yta av fiskköttet som var i kontakt med lösningen, desto högre blev kvicksilverupptaget. Bäst blev effekten för malt tonfiskkött och maxgränsen för absorption uppnåddes efter två veckor.

– Det fina med denna typ av förpackning är att den är aktiv medan produkten står på hyllan. Inga extra produktionssteg skulle behövas, säger studiens förstaförfattare Przemysław Strachowski.

Med metoden binds kvicksilvret i lösningen och får kasseras. Ytterligare forskning för hur det avlägsnade kvicksilvret ska hanteras krävs framöver. 

Läs mer: Chalmers artikel om studien.

Rörig omorganisation av utveckling och IT i Region Blekinge

4 februari. För ett knappt år sen meddelade styret i Blekinge (M, KD och SD) att de skulle spara 100 miljoner kronor på att slå ihop sex förvaltningar till en. Nu har Vision och Sveriges Ingenjörer begärt central förhandling om omorganisationen, för området utveckling och IT, rapporterar P4 Blekinge.

Enligt medarbetare och fackrepresentanter splittras välfungerande arbetsgrupper och medarbetarna har inte fått vara tillräckligt delaktiga, skriver Sydöstran. Till tidningen säger en anställd att man inte förstår hur den nya organisationen ska fungera, varför den görs och att det är extremt rörigt.

Göran Mårdhed, ordförande för Sveriges Ingenjörer i Region Blekinge, bekräftar bilden.

– Vi är mitt uppe i det, men jag kan bekräfta att i stort sett samtliga fackförbund är oeniga med arbetsgivaren.

Mirja Rasmusen är tillförordnad områdeschef för utveckling och IT och hon håller inte med. Hon tycker att medarbetarna har fått komma till tals och att kritiken är obefogad.

Läs mer: Sydöstrans artikel (låst artikel)

Här är P4 Blekinges rapportering: Facket larmar efter omorganisering: Medarbetare tystas och HR-direktören om larmen från facket: Förändring gör ont ibland

Här är företagen som registrerat flest Teslor

Startuppslaget av Dagens Arbetes artikel om granskningen.

23 januari. I oktober 2023 inledde IF Metall sin konflikt med Tesla för att få teckna kollektivavtal. Nu har IF Metalls medlemstidning Dagens Arbete kartlagt vilka företag som har registrerat flest Teslor som någon form av tjänste- eller förmånsbil sedan konflikten började.

I topp hamnar Bravida Sverige, med 136 stycken. Tvåa kommer Saab med 96. ”Saab förväntar sig att våra leverantörer över tid lever upp till de regelverk vi själva har att följa och vi genomför regelbundet utvärderingar av våra leverantörer”, kommenterar företaget.

På plats 7 finns Orange Cyberdefense som registrerat 33 Teslor. De kommenterar att de gör en översyn av sin bilpolicy och har pausat valet av Tesla som förmånsbil.

Assemblin El (plats 12, 26 registreringar) har inte stoppat inköpen, men följer utvecklingen. Afry (plats 17, 21 registreringar) vill inte kommentera. Ericsson (plats 30, 15 registreringar) säger att bilarna var beställda före konflikten. De har sedan dess pausat inköpen på grund av svårigheterna att reparera en Tesla.

På plats 3–10 finns Dekra Industrial, Bravida Säkerhet, Saint-Gobain, Swedol, Orange Cyberdefense, Gunnar Dafgård, Sesol och Kiwa.

Bland företag som pausat inköpen finns Alfa Laval, Kone, Telia och Skanska.

ABB hade pausat inköpen men återupptog dem efter en undersökning där de menar att arbetsvillkoren på Tesla är tillräckligt goda.

Några som inte pausat inköpen är Postnord, Danir, Karaten Bygg, CGI, Assa Abloy och Region Halland.

Läs mer: 59 företag har registrerat minst 10 Teslor. Se listan i Dagens Arbete och företagens kommentarer.

Tillbaka till toppen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingen arbetstidsförkortning för ingenjörer i kommuner och regioner

Ingen arbetstidsförkortning för ingenjörer i kommuner och regioner

I avtalsrörelsen är arbetstidsförkortning en huvudfråga i privat sektor. Men för ingenjörer i kommuner och regioner finns den inte på förhandlingsbordet. Varför? Och hur viktig är frågan för ingenjörerna?  Ingenjören frågade förhandlarna och några förtroendevalda ingenjörer.
Fler artiklar