AI-experten: Så promptar du bättre

Magnus Gille

Magnus Gille är svensk mästare i AI-prompting. Han jämför AI med en extremt kunnig men lite disträ kollega. En som alltid är tillgänglig, men som behöver vägledning.

Som Sveriges första mästare i AI-prompting har Magnus Gille lärt sig att rätt instruktioner kan förvandla en artificiell intelligens från klumpig assistent till skarp rådgivare. För Ingenjören delar han med sig av sina bästa knep.

SM i AI-prompting i februari var ingen skrivbordstävling. 20 finaldeltagare satt redo i Stockholm, uppgifterna var skarpa, tiden knapp. Magnus Gille, ingenjör på Scania, visste vad som gällde: tänka snabbt, ge AI rätt kontext – och ställa frågor som fick maskinen att bli hans bästa bollplank.

– Den sista uppgiften var den tuffaste. Vi fick inte använda AI-verktygen utan bara skriva en prompt från grunden. Då insåg man hur mycket man annars lutar sig mot AI:s hjälp. Det blev väldigt stressigt men jag lyckades hålla huvudet kallt, berättar han.

Att han tog hem titeln handlar enligt honom inte om någon medfödd talang. Snarare om ett sätt att tänka.

– Jag har alltid försökt förstå vad folk vet och inte vet. Det gäller också AI. Många ger upp för snabbt för att de tror att verktygen ska förstå dem instinktivt. Men AI kan inte läsa tankar – den behöver rätt instruktioner.

”Bollplank i karriärfrågor eller skrivhjälp”

Till vardags är Magnus Gille produktägare för Scanias AI Enablement-team. Hans jobb går ut på att få ingenjörer att använda AI på ett smart, effektivt och ansvarsfullt sätt.

– Vi jobbar på två fronter. Dels coachar vi andra team i hur AI kan användas för att förbättra produktutveckling, dels bygger vi egna AI-produkter och tjänster.

I fordonsindustrin kan AI inte bara implementeras i blindo. Varje steg kräver noggranna tester och anpassningar för att uppfylla strikta säkerhetskrav.

– Vi kan inte bara slänga in ny teknologi och hoppas att den fungerar. Det handlar om att testa, förstå och använda AI där det faktiskt gör nytta. Vi har precis lanserat ChatGPT Enterprise för hela Scania.

Men AI kan vara mer än ett verktyg för teknisk utveckling.

– Vi ser att AI kan hjälpa ingenjörer även i mjukare delar av jobbet. Den kan till exempel vara ett bollplank i karriärfrågor eller en skrivhjälp för den som vill uttrycka sig bättre. Många ser AI som ett tekniskt verktyg, men det är minst lika användbart för kommunikation och beslutsfattande.

”Kan översätta teknisk expertis till begriplig svenska”

Enligt Magnus Gille handlar AI om mer än att bara få ett svar – det är en metod att tänka.

– Jag vet ofta inte exakt vad jag vill ha förrän jag får ett första utkast. AI hjälper mig att testa idéer, justera och förstå vad som faktiskt fungerar.

För ingenjörer kan det vara särskilt användbart när tekniska koncept ska förklaras på olika sätt.

– Jag kan börja med en lös tanke, låta AI formulera den och sedan justera den utifrån vad som fungerar. På så sätt blir det lättare att anpassa innehållet beroende på om det är en expert, en nybörjare eller någon helt utanför fältet som ska förstå.

Att förklara komplexa saker ligger i ingenjörens DNA, menar Magnus Gille. Just därför kan AI bli en ovärderlig resurs – om den används rätt.

– Ingenjörer är ofta extremt bra på detaljer men kan ha svårt att formulera sig kort och koncist. AI kan hjälpa till att översätta teknisk expertis till begriplig svenska. Det kan vara användarmanualer, sammanfattningar, presentationer – sådant som kräver tydlighet.

Han jämför AI med en extremt kunnig men lite disträ kollega. En som alltid är tillgänglig, men som behöver vägledning.

– AI gör sällan rätt på första försöket. Men om du ger den rätt kontext och låter den arbeta iterativt kan den bli en fantastisk medarbetare.

Så blir du bättre på att prompta

Här är Magnus Gilles bästa tips:

Ge AI en roll – styr in samtalet från början: AI fungerar bäst när den vet vilken expertis den förväntas ha. Om du till exempel vill ha hjälp att skriva en teststrategi, be den att agera som en erfaren testingenjör. Du kan säga: ”Du är en expert på testning av mjukvara. Hjälp mig att sätta upp en teststrategi för en ny produkt”. Ju mer detaljerad du är, desto bättre blir resultatet.

Var inte rädd för att ge AI mycket kontext: AI kan hantera stora mängder information, så ge den rätt förutsättningar. Klistra in testfall, dokumentation eller kod. Istället för att fråga ”Hur kan jag förbättra min kod?” kan du säga: ”Här är min kod. Jag vill att du granskar den ur ett prestandaperspektiv och ger mig tre konkreta förbättringsförslag”.

Tänk på AI som en dialogpartner – inte ett facit: Be AI att ställa följdfrågor istället för att bara ge ett snabbt svar. En bra prompt kan vara: ”Jag vill diskutera min teststrategi. Fråga mig om saker du behöver veta innan vi börjar”. Då styr du processen och får ett bättre resultat.

Låt AI utmana dig – vänd på perspektiven: Om du står inför ett beslut, be AI att argumentera emot dig. En bra prompt kan vara: ”Jag lutar åt att välja den här lösningen. Ge mig tre argument för och tre emot”. På så sätt tvingas du tänka bredare och se fler aspekter.

Testa dig fram och justera – AI lär sig av din input: En prompt är sällan perfekt från början. Be AI förklara sitt resonemang, ändra detaljer och be om ett nytt svar om något känns fel. Att finjustera är en del av processen.

6 kommentarer

  • Anna

    Använder AI som rådgivare i tekniska frågor. Hjälp med beräkningar o att förstå/sammanfatta krångliga lagtester. Det effektiviserar mitt arbete enormt

    14 mars 2025
  • Andreas

    En prompt eller kommandoprompt eller terminal är ett sorts fönster på datorn där det går att skriva instruktioner till datorn och få tillbaks svar/resultat i form av text. Historiken av instruktioner och svar syns uppåt i fönstret. Det fyller på nedifrån så att säga. Detta interaktionssättet är det som huvudsakligen används av AI-språkmodeller. Att prompta blir då att skriva i prompten.

    07 mars 2025
  • Per Andersson

    Kan ni inte skriva vad verbet ”prompta” betyder, det vore ju toppen, så man förstår vad det gäller? Vadå ”skriva en prompt”?

    06 mars 2025
    • Karin Thorsell

      Det är den fråga eller instruktion man skriver till generativ AI för att få ett svar. Eller har någon annan en bättre beskrivning? /Karin Thorsell, Ingenjören-redaktionen

      06 mars 2025
    • Filip

      Det ordet finns på Nyordslistan 2023 med förklaringen
      ”skriva en textinstruktion till en AI-tjänst”.

      Eftersom ”prompt” på svenska heter ”markör” vars verbform ”markera” redan är upptaget så ser det väl inte så ljust ut för en svenskklingande motsvarighet.

      06 mars 2025
      • Vidiva

        Prompt är inte endast (om alls) markör. Prompt betyder bl a frammana eller sporra, vilket är ungefär det man gör när man försöker få ai att leverera något man önskar.

        08 mars 2025

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    ”Digital övervakning på kontor är vanligare än de flesta inser”

    Arbetsgivaren kräver att alla som jobbar hemma är inloggade i teams med kameran på. Programvara på datorn spelar in vad du skriver och vilka webbsidor du besöker. Med AI kan chefen snabbt sammanställa den digitala övervakningen. Men vad är tillåtet? Och används det här verkligen i Sverige?
  • Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Behöver du fråga facket? Testa chattboten Vektor     

    Nu kan du få svar dygnet runt på enklare frågor om arbetsrätt och medlemskapet i Sveriges Ingenjörer. Det är chattboten Vektor som svarar och du kan ställa frågor både på svenska och engelska.
  • Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    Studenter startade eget i Kenya: ”Det var en chans i livet"

    För sju år sedan studerade de till civilingenjörer vid Linköpings universitet. Idag driver de en fabrik med drygt 250 anställda som tillverkar elmotorcyklar i Nairobi. ”Jag tror att man måste vara lite naiv för att göra en sådan här grej” säger Mikael Gånge, en av grundarna till Roam.
  • Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

    Saab Defence & Security är i år den populäraste arbetsgivaren bland både civilingenjörs- och högskoleingenjörsstudenter. Se vilka arbetsgivare som har klättrat eller rasat i popularitet bland civil-, högskoleingenjörs- och it-studenter.
  • May: News from Ingenjören in English

    May: News from Ingenjören in English

    Increasing unemployment figures • How to include colleagues with autism and ADHD • This is how much engineers who are managers earn • Sweco engineer on being given notice of strike • Are you lacking training in AI? You are not alone • 9 quick steps for salary negotiations
Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb

Saab Defence & Security är i år den populäraste arbetsgivaren bland både civilingenjörs- och högskoleingenjörsstudenter. Se vilka arbetsgivare som har klättrat eller rasat i popularitet bland civil-, högskoleingenjörs- och it-studenter.
Fler artiklar