20 högskolor tipsar om kurser för yrkesverksamma ingenjörer

Universitet och högskolor har hundratals korta kurser som passar ingenjörer och som går att läsa på distans. Foto: Getty Images.
Många svenska universitet och högskolor erbjuder kurser som går att läsa parallellt med jobbet. Ingenjören har kontaktat 20 lärosäten och tagit reda på vilka kurser som passar ingenjörer. Den 15 april är sista ansökningsdatum för höstens utbildningar.
Inför hösten 2025 finns det hundratals kurser att söka vid svenska universitet och högskolor för att bygga på med användbar kunskap.
Många lärosäten har tagit fram vidareutbildning i form av korta kurser för ingenjörer, som har fler kursstarter om året. Läs mer om kursutbudet under länkarna för respektive lärosäte längre ner i artikeln.
Stort intresse för AI och hållbarhet
Under höstterminen erbjuder Tekniska högskolan vid Linköpings universitet ungefär 25 kurser som främst vänder sig till yrkesverksamma ingenjörer.
– Huvudfokus är fortsatt kring AI och digitalisering samt på en hållbar samhällsomställning, även om vi ser ett ökande intresse även inom andra ämnesområden, säger Helena Herbertsson, prodekan och universitetslektor.
Några av de mest populära kurserna är fortsatt Grunderna i AI (2 hp), Grunderna i AI, del 2: Att utveckla AI (2 hp), AI för naturligt språk (3 hp) och Grunderna i maskininlärning (3 hp). Dessa kurser går att påbörja när som helst eftersom de har kontinuerlig antagning.
– Även kursen Cybersäkerhet – grunder och medvetenhet (3 hp) kan man påbörja när det passar och detta format tycks passa yrkesverksamma, säger Helena Herbertsson.
LiU är ett av de lärosäten som fått i uppdrag av regeringen att utveckla fler kurser inom AI-området för yrkesverksamma, ett uppdrag som de nu jobbar aktivt med.
– Vi har även fått särskilda medel under en tid för att utveckla kortare, nätbaserade kurser alternativt MOOCar för att stödja samhällets klimatomställning genom det nationella projektet Öppet för klimatet.
Intresset för LiU:s kurser för yrkesverksamma är stort.
– Vi tror att konceptet med kontinuerlig antagning, att du kan påbörja den kurs du är intresserad av direkt, är en framgångsfaktor. Även att yrkesverksamma i hög grad uppskattar att kurserna går på distans, i form av moduler som kan byggas på eller ihop, säger Helena Herbertsson.
Färre kurser på KTH efter sänkta anslag
KTH:s kursutbud för hösten är mindre än tidigare år på grund av sänkta anslag. 157 kurser erbjuds, varav 63 är korta kurser på distans. Trots ett minskat utbud av kurser tror Anders Johansson som ansvarar för att utveckla och samordna livslångt lärande på KTH, på en gynnsam kurshöst.
– Vi har ett starkt varumärke på KTH och har hittills inte gjort någon direkt marknadsföring av dessa kurser.
Kurserna som erbjuds är ofta utformade för att läsas på distans eller när som helst på dygnet för att även passa den som arbetar heltid och har familj.
– Förra året hade vi 12 500 deltagare och knappt 45 000 sökande till fristående kurser. I år blir det kanske hälften så många. Vi har ofta riktigt bra genomströmning, 70 procent på korta kurser som går att läsa på kvällstid går klart en påbörjad kurs.
Kurserna för yrkesverksamma ingenjörer, arkitekter och lärare ges på både grundläggande och avancerad nivå. Exempel på ämnen är grundläggande teknik, riskfilosofi, ergonomi, cirkulär ekonomi, etisk hackning och miljöpsykologi. Det finns också kurser i cybersäkerhetsanalys, beslutsteori, generativ AI och metod för hållbara arbeten.
– Tidigare har kurserna i etisk hackning och grundkursen i Pythonprogrammering varit extra populära bland ingenjörer.
Bäst i klassen att kompetensutveckla sig verkar kvinnorna vara, menar Anders Johansson.
– Kvinnor verkar ofta vara bättre på att själva ta ansvar för sin egen kompetensutveckling. Det visar all erfarenhet. Det bekymrar mig lite. Det är ett problem att en del manliga ingenjörer ser sig som experter medan kvinnor känner att de måste utveckla sig för att hålla sig relevanta. De är precis lika mycket eller lite experter, tänker jag.
Höstens kurser vid svenska universitet och högskolor som kan passa ingenjörer
Här presenterar 20 lärosäten sitt utbud av kurser som kan vara intressant för yrkesverksamma ingenjörer. Några av kurserna har en direktlänk, men längst ner under varje lärosäte finns en länk till lärosätets samlingssida med alla kurser och mer information. De flesta söker du via antagning.se.
Blekinge tekniska högskola
Blekinge Tekniska högskola erbjuder 24 distanskurser på grundläggande nivå och 19 distanskurser på avancerad nivå som kan passa för yrkesverksamma.
De har särskilda avancerade kurser inom marin teknik och erbjuder också ett unikt utbildningsinitiativ med fokus på säkerhet i relation till utveckling av drift av informations-, data- och mjukvaruintensiva produkter och tjänster. För studenter med speciellt intresse för AI finns Dataanalys och tjänsteinnovation baserad på AI.
Blekinge tekniska högskola har samlat information om kompetensutveckling på den här sidan.
Chalmers
Hösten 2025 erbjuder Chalmers fyra fristående kurser som kan passa yrkesverksamma.
Dessa kurser är:
Förnyelsebar elproduktion och eltransporter (3,5 hp)
Policymaking för klimat och cirkulär ekonomi (5 hp)
Policymaking för klimat och cirkulär ekonomi: projektkurs (2,5 hp)
De stora frågorna: om naturens byggstenar, universum, liv och framtiden 7,5 hp
Chalmers erbjuder också digitala utbildningar, så kallade MOOC:ar (Massive Open Online Courses). Här kan du läsa om de digitala kurserna i Canvas och EdX och om hur du anmäler dig.
Högskolan i Dalarna
I höst ges drygt 50 kurser på deltid och distans på Högskolan i Dalarna. Bland annat fem kurser inom Data och IT, alla på 7,5 hp vardera och på grundnivå.
Där finns till exempel en kurs i applikationsutveckling för webben (7,5 hp) och en i datasäkerhet och integritet (7,5 hp).
Där ges också Introduktion till hållbara energisystem (4,5 hp) på grundnivå samt en rad olika kurser inom industriell ekonomi, exempelvis inom logistik och Supply Chain Management (7,5 hp).
På den här sidan hittar du alla utbildningar på Högskolan i Dalarna. Filtrera fram kurserna som startar i höst inom det område du är intresserad av.
Högskolan i Kristianstad
Högskolan i Kristianstad har en rad kurser som går att läsa på distans och deltid i höst, både på grundläggande och avancerad nivå.
Till exempel Apputveckling för Android (7,5 hp), Generativ AI (7,5 hp) eller Introduktion till maskininlärning (7,5 hp). Här hittar du höstens kursutbud.
Högskolan i Gävle
Högskolan i Gävle erbjuder 129 kurstillfällen hösten 2025. Kurserna är öppna för fristående sökanden och av dessa är 38 på avancerad nivå. 91 kurser på grundläggande nivå och 38 kurser på avancerad nivå.
Några av de kurser som erbjuds i höst på grundläggande nivå är:
Konstruktion och design med 3D-CAD, Grundkurs (7,5 hp)
Introduktion till programmering i Python (7,5 hp)
På avancerad nivå erbjuds till exempel:
Miljöbedömning av byggnader (7,5 hp)
Högskolan i Gävle har även kurser för yrkesverksamma ingenjörer som erbjuds som uppdragsutbildning och vid efterfrågan. Läs mer här: Fristående kurser – Högskolan i Gävle
eller här: Kompetensutveckling – Högskolan i Gävle
Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad erbjuder 10 kurser i höst för yrkesverksamma ingenjörer. Kurserna ges med nedsatt studietakt och/eller på distans för att passa in i arbetslivet.
Där erbjuds tillexempel Ai för chefer (2,5 hp) och Tillämpad Deep Learning med PyTorch (5hp). Samtliga kurser finns här.https://www.hh.se/utbildning/kurser/tillampad-deep-learning-med-pytorch.html
Utbildningsprogrammet MAISTR riktar sig till yrkesverksamma för en fortsatt utbildning inom AI (specifikt maskinlärande), människocentrerad design och innovation management. Läs mer här.
Alla kurser för yrkesverksamma på Högskolan i Halmstad hittas här:
https://www.hh.se/utbildning/kurser-for-yrkesverksamma.html
Högskolan i Skövde
Högskolan i Skövde erbjuder 15 fristående kurser utan träffar och 16 på kvarts- eller halvfart på campus. 13 av kurserna är på grundnivå, 6 fortsättning och 12 på avancerad nivå.
Högskolan i Skövde bidrar till industrins digitala transformation och gröna omställning, exempelvis via följande kurser, som antingen ges nu under 2025 eller som kan ges vid behov:
Digital transformation (samtliga kurser ingår i projektet WISER – Högskolan i Skövde
Tillämpad AI för industrin – Högskolan i Skövde
Industriell digital transformation A1N – Högskolan i Skövde
Cybersäkerhet – kultur och medvetenhet A1N – Högskolan i Skövde
Grön omställning
Batterier inom elektromobilitet A1N – Högskolan i Skövde (WISER)
Batteriteknik G1N – Högskolan i Skövde
Alla kurser finns på sidan: Kurser för yrkesverksamma inom industrin – Högskolan i Skövde
Högskolan Väst
Högskolan i Väst erbjuder i skrivande stund 33 korta kurser för yrkesverksamma under tre teman: produktionsteknik, elektroteknik samt organisering och ledning i ett digitaliserat och hållbart samhälle.
Där erbjuds till exempel kurserna:
Verksamhetsanalys och datadriven beslutsfattning med stöd av generativ AI (2,5 hp)
AI-baserad vision-inspektion (2,5 hp)
Kollaborativa Robotar (2,5 hp)
Kraftelektronik och elektriska drivsystem (5 hp)
Design av batterilager (2,5 hp)
Information om alla korta kurser för yrkesverksamma ingenjörer finns här.
Karlstads universitet
Karlstad universitet erbjuder flera kurser på distans och deltid och har särskilt satsat på datavetenskap för yrkesverksamma ingenjörer. I höst ges 11 kurser på avancerad nivå (på engelska).
Några av dessa kurser är:
Introduktion till integritet och dataskydd (1,5 hp)
Design för integritetsskydd (1,5 hp)
Introduktion till programmering och databehandling (7,5 hp)
En samlingssida med kompetensutvecklande kurser för yrkesverksamma (dock inte enbart med fokus på teknik) finns på länken nedan. De kurserna ges av ISE vid Karlstads universitets Centrum för tjänsteforskning: https://www.kau.se/ctf/ise
KTH
KTH erbjuder 157 fristående kurser hösten 2025, och totalt 171 kurstillfällen då vissa kurser ges flera gånger per termin. KTH ger även 13 kurser under sommaren 2025.
54 kurser är på grundläggande nivå och 103 kurser är på avancerad nivå. Kurserna passar både nybörjare och dig som letar efter något att fördjupa dig i.
Här är några av distanskurserna som KTH erbjuder i höst:
Introduktion till programmering och datorkunskap 4 hp
Cybersäkerhetsanalys 3 hp
Beslutsteori för yrkesverksamma 2,5 hp
Psykologi och kritiskt tänkande 2 hp
Generativ AI inom lärande 3 hp
Metoder för att utveckla hållbara arbeten 3,5 hp
KTH erbjuder också korta onlinekurser (MOOC:ar), kompletterande pedagogisk utbildning för att utbilda sig till lärare och uppdragsutbildning för företag.
På kth.se/utbildning/vidareutbildning finns hela utbudet av kompetensutveckling för yrkesverksamma.
Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet i Växjö har ungefär 400 kurser som passar yrkesverksamma oavsett bakgrund. Många av dem hålls på distans.
För yrkesverksamma med teknisk eller ingenjörsbakgrund finns cirka 100 kurser att välja mellan inom områdena digitalisering och IT, natur och miljö, sjöfart samt teknik och industri.
Av kurserna som vänder sig till ingenjörer eller yrkesverksamma med teknisk bakgrund är ungefär två tredjedelar på grundnivå och en tredjedel på avancerad nivå.
Linnéuniversitetet bedriver projektet Expertkompetens Smart Industri, steg 2. Målet med det är att utveckla kurser på avancerad nivå kopplat till Smart Industri utifrån näringslivets kompetensbehov. Där finns till exempel kursen Agila metoder för en digitaliserad industri.
Här kan du läsa mer om de kurserna: https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/Organisation/fakulteten-for-teknik/utbildning/expertkompetens-smart-industri-steg-2/
Samtliga kurser för yrkesverksamma finns här.
Luleå tekniska universitet
Luleå tekniska universitet erbjuder kurser som är kopplade till industrins kompetensbehov. Kurserna ges på kvart- eller halvfart för att passa yrkesverksamma som vill förkovra sig inom ett specifikt område eller helt byta bana.
Några exempel på kurser är:
Introduktion till artificiell intelligens(7,5 hp)
Datakommunikation i informationssystem (7,5 hp)Produkt-, produktions- och affärsutveckling för cirkulära flöden (1,5 hp)
Information om kompetensutveckling för yrkesverksamma finns samlat på den här sidan.
Lunds tekniska högskola/Lund universitet
Under hösten erbjuds 43 fristående kurser på Lunds tekniska högskola. Flera av dem är nyutvecklade.
Kursen Ljus, belysning och människa (7,5 hp) ges första gången till hösten.
Mest sökta är grundkurser i programmering, till exempel Programmering i Python: grundläggande och förberedande kurs (5,0 hp)
Alla fristående kurser finns att läsa om här.
Utöver de fristående kurserna finns flera MOOC:ar som är helt onlinebaserade och som går att läsa när det passar deltagarna. Det är framförallt inom grön omställning och området AI som dessa kurser tas fram. Här kan du läsa om dessa kurser.
Malmö universitet
Malmö universitet erbjuder 9 kurser på grundläggande nivå och 4 på avancerad nivå i höst för ingenjörer.
På grundnivå erbjuds till exempel:
Agentbaserad modellering försimulering av sociala system (7,5 hp)
Avancerad programmering i C++ (7,5 hp)
På avancerad nivå finns exempelvis:
Advanced Machine Learning (15 hp)
Designing and Evaluating Innovation (15 hp)
Här finns samtliga kurser samlade.
Mittuniversitetet
Mittuniversitet har ett utbud av kurser som helt anpassad för den som vill kombinera heltidsarbete och studier. Kurserna är på 3 högskolepoäng, ges helt på distans utan fysiska träffar och på kvartsfart.
Vid Mittuniversitetet kan du till hösten till exempel läsa Tillämpad maskininlärning (3 hp) eller Maskininlärning på inbyggda system (3 hp), Introduktion till papper- och massateknik (3 hp) och Blekning av kemiska massor (3 hp).
På den här sidan hittar du kurser för yrkesverksamma.
Mälardalens universitet
Mälardalens universitet erbjuder 43 kurser på grund- och avancerad nivå i höst.
Kurserna finns inom områden som smart produktion, data/It, energi och miljö och innovationsteknik. Fler av kurserna kombinerar datavetenskap med industriell produktion och exempel på sådan är dataanalys i virtuell produktion och metoder och verktyg för industriell cybersäkerhet.
Några av de nio kurserna på grundnivå är:
Introduktion till Internet of Things för tillverkningsindustrin (2 hp)
Projektledning för innovation (7,5 hp)
Trendspaning i teori och praktik (7,5 hp)
På avancerad nivå erbjuds 34 kurser, till exempel:
Framsyn och transformativ innovation (7,5 hp)
Maskininlärning med Big Data (7,5 hp)
Nya kurser i höst är till exempel Funktionssäkerhet i batterihanteringssystem (2,5 hp) och Byggnader och energisystem (7,5 hp)
Alla kurser som vänder sig till yrkesverksamma finns här.
Tekniska högskolan vid Jönköping University
Tekniska högskolan i Jönköping erbjuder 6 kortare YH-utbildningar för yrkesverksamma. Studierna sker på deltid och utbildningen kan kombineras med fortsatt arbete.
Tekniska Högskolan vid Jönköping University erbjuder hösten 2025 kursen Digitalisering och AI (25 YHP) i Värnamo respektive Jönköping.
Tekniska Högskolan i Jönköping erbjuder också uppdragsutbildningar.
På Tekniska högskolan vid Jönköping University pågår också utveckling av ett flertal kurser med fokus hållbar tillverkning inom metalliska material tillsammans med andra lärosäten och industriella partners. Läs mer här.
Tekniska högskolan vid Linköpings universitet
Under hösten erbjuder Tekniska högskolan vid Linköpings universitet en rad kurser som passar att läsa för yrkesverksamma ingenjörer.
Exempelvis finns det kurser som adresserar de globala hållbarhetsutmaningarna (5 hp) och biogasproduktionens roll för att främja den gröna omställningen (5 hp)
Exempel på andra kurser som passar yrkesverksamma ingenjörer är:
Kryptoteknik (6 hp
Logistik (7,5 hp)
Vetenskaplig visualisering (6 hp)
Algoritmisk problemlösning: Grafer och flöden (3 hp)
Information om kompetensutveckling för yrkesverksamma finns på den här sidan.
Uppsala universitet
Uppsala universitet erbjuder ett 70-tal kurser för yrkesverksamma ingenjörer i höst. Av dessa är 35 kurser fristående poänggivande kurser särskilt anpassade för yrkesverksamma. De fristående kurserna är nivåindelade och av de 35 kurserna är 23 på grundnivå och 12 på avancerad nivå.
Ett 20-tal är öppna, korta kurser som inte är poänggivande (skapade inom ramen för projektet Öppet för klimatet, som numera går under namnet Korta kurser inom AI och grön omställning) och 15 är uppdragsutbildning.
På grundnivå finns till exempel kurserna:
Människa-datorinteraktion (5 hp)
Energisystem och dess miljöpåverkan (7,5 hp)
På avancerad nivå ges exempelvis:
Tillämpad djupinlärning i fysik och teknik (5 hp)
På den här sidan finns all information om kurser för yrkesverksamma.
Örebro universitet
Örebro universitet erbjuder en rad kurser för yrkesverksamma i höst, främst inom AI på avancerad nivå.
Örebro universitet deltar, tillsammans med tio andra lärosäten, i AI Competence for Sweden, där de samlar sina AI-kurser riktade mot yrkesverksamma. Där hittar du kurser inom AI på grundnivå.
Örebro universitet själva erbjuder i nuläget endast kurser på avancerad nivå. Utbildningarna leds av forskningscentret AASS, som forskar inom artificiell intelligens (AI), robotik och autonoma system. Kurserna är framtagna i samarbete med företagen som behöver kompetens och pedagogiken och upplägget är anpassad för yrkesverksamma så att det blir möjligt att kombinera arbete och studier.
Under hösten 2025 erbjuds tre kurser inom AI via programmet Smarter: Maskininlärning (6 hp) Reinforcement learning (6 hp) och Distribuerad AI och Multiagentsystem (3 hp).
Örebro universitet erbjuder också kurser inom projektet Reedeam, kompetensutveckling för industrins klimatomställning. De kurserna hittar du här.
Det övriga kursutbudet för yrkesverksamma som erbjuds vid Örebro universitet hittar du på den här webbsidan.
Särskilda satsningar där flera universitet samarbetar
Ingenjör 4.0 är en satsning där 13 svenska högskolor och universitet samverkar med SKF, AB Volvo, Sandvik och Scania för att ta fram korta webbaserade utbildningsmoduler. Kurserna är inriktade mot industrins kompetensbehov för den snabba digitalisering som pågår.
Här hittar du alla kurser inom Ingenjör 4.0.
Här kan du läsa Ingenjörens artikel från 2021 om Ingenjör 4.0
Öppen för klimatet/Open för the Climate är ett regeringsuppdrag att skapa öppen nätbaserad utbildning för klimatomställning.
Nio lärosäten samarbetar med relevanta organisationer i näringsliv och det omgivande samhället. Uppdraget samordnas av Uppsala universitet och det finns kurser både på engelska och svenska. Här hittar du alla kurser inom Öppen för klimatet/Open for Climate.
2 kommentarer
Länken till alla kurser på Mälardalens universiet går till en artikel om Scania 🙂
Tack för att du hörde av dig om felet. Nu är det rättat.