Nya avtal ger kortare arbetstid för ingenjörer i kommunala bolag

Foto Göteborg Energi och Svenskt Vatten.
Drygt 2 000 ingenjörer inom kommunala energi-, vatten- och fastighetsbolag får nu bättre reglering av arbetstidsförkortning. Anställda på bolag i energibranschen får dessutom ytterligare nio timmar ledigt per år.
De nya kollektivavtalen som har tecknats mellan Sobona och AkademikerAlliansen, där Sveriges Ingenjörer ingår, gäller för kommunala bolag inom branscherna energi, fastigheter, besöksnäring och kulturarv, flygplatser samt vatten och miljö.
Arbetstidsförkortning finns sedan tidigare i tre av dessa branschavtal: vatten och miljö, energi samt fastigheter, men villkoren och antalet timmar varierar mellan avtalen.
Oskar Falk, chef för förhandling inom offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer, säger att det känns det bra att facken i de nya avtalen har fått igenom flera förbättringar som ökar möjligheten till balans mellan arbete och fritid.
– Två exempel är att intjänad arbetstidsförkortning inte kan brinna inne och att gränsen för att få den högsta beredskapsersättningen nu är lägre, säger han.
I det nya branschavtalet för kommunala bolag i energibranschen utvidgas den arbetstidsförkortning som redan finns med ytterligare nio timmar per år.
Utreder individuella tidskonton
En partsgemensam arbetsgrupp ska också utreda förutsättningarna för att införa individuella tidskonton.
– Gruppen ska resonera kring sätt att kunna växla värden i kollektivavtalet som exempelvis semesterersättning eller ob-ersättning. Tanken är att anställda ska kunna styra hur de vill att ersättningarna betalas ut: som tid, pengar eller extra pensionsavsättningar, säger Oskar Falk.
För beredskapsarbete har gränsen för att få den högsta ersättningen sänkts. Vad som är skillnad mellan jour och beredskap är nu tydligare.
Avtalet följer värdet av de avtal som tecknats inom industrin, det så kallade märket, utan att särskilt ange något utrymme för löneökningar (ett så kallad sifferlöst avtal).
Förändringarna i korthet
- Avtalet gäller från 1 april 2025 till 31 mars 2027.
- Bättre och tydligare processer för den lokala löneöversynen.
- För branschöverenskommelse energi tillförs 9 timmar arbetstidsförkortning.
- För branschöverenskommelse vatten och miljö, fastigheter samt energi, där arbetstidsförkortning finns, förbättras tillämpningen och regleringen.
- Gränsen för att nå den högre beredskapsersättningen sänks till 130 timmar per månad (från 150 timmar per månad).
- Kompletterande ersättning vid tjänstgöring inom totalförsvaret.
- Parterna ska utreda frågan om avsättningar till individuella tidskonton att ta ut i ledig tid, pengar eller pensionsavsättning.
Läs också: Flera nyheter i avtal för kommun, region och kommunala bolag