10 tips till ingenjörer som vill driva företag vid sidan av jobbet

Ingenjörerna Michael Lundstedt och Filip Nyberg driver båda var sitt företag vid sidan av sina heltidsjobb.

Våga testa din affärsidé. Ta hjälp med bitarna som känns svåra. Och ha kvar ditt jobb som ekonomisk grundtrygghet. Det är några av tipsen från två ingenjörer som driver företag vid sidan av sina anställningar.

Filip Nyberg är civilingenjör i bioteknik och jobbar till vardags på SGS Analytics i Umeå. För ett år sedan startade han och en jobbarkompis företaget Tredumea, som gör 3D-utskrifter åt företag och privatpersoner. Det kan vara spelfigurer, handtag till garageportar, reservdelar till gräsklippare och mycket annat.

– Alla tänker inte att 3D-printing är en lösning på deras problem. Man kontaktar tillverkaren om någon del är trasig, men ofta finns den inte att beställa och då kan vi hjälpa till, säger Filip Nyberg.

Filip Nyberg har startat ett företag som gör utskrifter med 3D-skrivare.

Affärsidén föddes delvis på jobbet. Han har ofta klurat på saker som kan förbättras i laboratoriet, gått hem och använt sin 3D-skrivare för att skapa delar som effektiviserat rutinerna.

En klämma av ett plastmaterial som tål syra åtgärdade ett återkommande problem i provkörningarna så att tusentals kronor sparades. Han har bjussat på materialet och tagit ut övertid när han suttit och skissat på lösningar. Chefen har varit nöjd med innovationerna.

– En dag sa han att jag borde starta ett företag så kunde jag fakturera dem, säger Filip Nyberg.

SGS Analytics är en stor koncern, med fyra labb i Sverige, så därifrån kan fler beställningarna komma.

Kombinationen med heltidsjobb funkar bra

I företaget är det mest mejlkommunikation med kunder som tar tid, några timmar i veckan, medan de tre 3D-skrivarna i lägenheten gör grovjobbet. Kombinationen med ett heltidsjobb tycker han funkar bra. I början, när ny hemsida och mycket annat skulle fixas, kunde det bli upp emot tjugo timmars företagsjobb i veckan.

– Då gäller det att vara motiverad och tycka att det är roligt. Om man brinner för det känns det inte lika jobbigt, säger Filip Nyberg, som nu driver företaget själv sedan kollegan klivit av.

”Lägg ner de timmar som krävs för att få fart”

Hans tips till andra som vill ta sina idéer vidare är att undersöka om affärsidén håller. Finns det en lucka i marknaden? Det är viktigt att göra ordentlig research och vara beredd på att byråkratin kring att starta företag tar tid.

Att gå till Nyföretagarcentrum för gratis rådgivning tycker han var bra.

– Bara steget att ta sig dit gör att man blir mer självsäker och vågar ta nästa steg.

Sedan handlar det mest om att satsa ordentligt, menar han, och lägga ner de timmar som krävs för att få fart på företaget.

– Det gäller att våga pröva och våga göra fel, då lär man sig hur mycket som helst. Har man provat behöver man inte ångra sig senare i livet att man aldrig gjorde det.

Drömmen är att en dag driva företaget på heltid i en lokal med en printerfarm med ett tiotal skrivare. Just nu tycker han det är perfekt att ha kvar sitt vanliga jobb.

– Det ger en ekonomisk grundtrygghet. Att bygga upp ett företag och få in inkomster tar lång tid och det är många utgifter i början. Det måste man vara beredd på.

Ingen lön men tar ut en årlig aktieutdelning

För tre år sedan drog ingenjören Michael Lundstedts hobbyprojekt, ett brädspel, in fyra miljoner kronor via Kickstarter. Sedan har ytterligare åtta miljoner klingat in i företagskassan via en annan crowdfundingsajt. Det innebär inte att han blivit multimiljonär.

– Omsättning är en sak, vinst en annan. Jag jobbar kvar som ingenjör och kan inte livnära mig på företaget.

Speltillverkningen kostar och marginalen är liten, så någon lön plockar han inte ut. Däremot en årlig aktieutdelning, ofta maxbeloppet på 140 000 kronor efter skatt.

– Det blir som att öka min lön med drygt 10 000 kronor i månaden. Det är inte dumt alls.

Hans tips till företagssugna är att tänka på arbetsbelastningen.

– Fort drar timmarna iväg och det är lätt att springa in i väggen. Då riskerar man dessutom sitt ordinarie jobb och det är ju inte så bra.

I övrigt är grundtipset att tro på sig själv och sin idé.

– Går det så går det. Går det inte och man har kvar sitt ordinarie jobb så är det ju inte hela världen. Då har man i alla fall testat vingarna.

10 tips till företagssugna ingenjörer

Filip Nybergs och Michael Lundstadts bästa tips:

  1. Få muntligt eller skriftligt ok för bisysslan.
  2. Behåll ditt ordinarie jobb för ekonomisk grundtrygghet.
  3. Analysera din idé. Finns en efterfrågan? Hur ser konkurrensen ut?
  4. Var beredd på att det är mycket att läsa på i början.
  5. Rådfråga Nyföretagarcentrum och liknande organisationer.
  6. Våga ta steget. Tro på din idé.
  7. Crowdfundingsajter är ett sätt att ordna finansiering utan att ta lån.  Administrationen kring en kampanj tar dock mycket tid.
  8. Köp hjälp med redovisning och marknadsföring om du tycker de bitarna är svåra.
  9. Motivation och en vilja att satsa behövs för att få fart på företaget. Tänk samtidigt på arbetsbelastningen. Hitta en balans så att du inte går in i väggen.
  10. Var beredd på att det tar tid att bygga upp företaget.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Flyttade utomlands – höjde lönen 50 procent, tre gånger

Flyttade utomlands – höjde lönen 50 procent, tre gånger

Lönen var en anledning till att ingenjören Fredrik började jobba utomlands. Han har bytt land tre gånger och höjt lönen med 50 procent varje gång. Men upplevelsen är också viktig.
Fler artiklar