Arbetsgivarna där ingenjörsstudenter helst vill ha jobb
Företaget Universum har undersökt ingenjörsstudenternas drömarbetsgivare. Foto: Saab R&D, Volvo Cars, Mostphotos och Getty Images.
Saab Defence & Security är i år den populäraste arbetsgivaren bland både civilingenjörs- och högskoleingenjörsstudenter. Se vilka arbetsgivare som har klättrat eller rasat i popularitet bland civil-, högskoleingenjörs- och it-studenter.
Universum är ett employer brandingföretag som varje år undersöker vilka arbetsgivare som studenter med olika inriktningar rankar högst. Sedan förra året har det skett vissa förändringar på ingenjörsstudenternas topplistor.
Volvo Group hamnade förra året på sjätteplats bland de populäraste arbetsgivarna bland civilingenjörsstudenter. I år har företaget klättrat till en tredjeplats. Spotify har däremot tappat två placeringar från tredjeplatsen förra året till femteplatsen i år. Google petades ner från andra till fjärdeplatsen.
Företaget som både civilingenjörs- och högskoleingenjörsstudenter rankar högst i år är Saab Defence & Securtiy. Saab ligger också kvar på förra årets fjärdeplats bland it-studenter.
– Företag i försvarsindustrin och försvarsmyndigheterna rekryterar just nu extremt många ingenjörer och studenterna rankar arbetsgivare högt som är expansiva och går framåt. Den innovation som tidigare skedde inom fordonsindustrin har i viss mån flyttat till försvarsindustrin, säger rekryteringsexperten på Universum, Claes Peyron.
Fordonsindustrin ligger alltid högt men det beror på att de hela tiden marknadsför sig mot studenter, oavsett om de rekryterar eller inte, menar han.
Andra exempel på arbetsgivare som har klättrat på civilingenjörernas rankinglista jämfört med förra året är Ericsson, Försvarsmakten och BAE Systems.
– Vi ser att meningen i jobbet och att kunna göra skillnad har fått större betydelse. Säkerhetsläget är allvarligt och många vill vara med och bidra till förändring.
I år rankade högskoleingenjörsstudenterna Volvo Cars på plats två, Volvo Group på plats tre, Sweco på plats fyra och IKEA på plats fem. Skanska och Polestar som fanns på topp 5-listan förra året har halkat ner till plats sju och åtta.
I jämförelse med ett par år tillbaka rankas byggföretag och teknikkonsulter lägre i år än tidigare.
– De är fortfarande viktiga arbetsgivare för högskoleingenjörer men branschen har drabbats av lågkonjunkturen. Saab har däremot lyckats visa även högskoleingenjörerna att de har många jobb som ger möjlighet till utveckling inom teknik och AI, säger Claes Peyron.
Studenter som läser högskoleutbildningar inom IT placerar för sjätte året i rad samma tre arbetsgivare i toppen: Spotify, Google och Microsoft. Saab Defence & Security behåller förra årets fjärdeplats och i år tog Ericsson femteplatsen från Volvo Cars.
Vilka trender syns längre ner på listorna och vad ligger bekom dem?
– Renodlade techarbetsgivare har breddat sin rekrytering, från utvecklare till bredare profiler där många civilingenjörer matchar kompetensbehoven. Techbolagen letar nu efter förändringsbenägna personer som har ett intresse att problemlösning och att hela tiden lära sig nya saker.
Varför påverkas it-utbildade inte på samma sätt som ingenjörsstudenterna av konjunktur i olika branscher?
– De tre som ligger i topp är enormt starka talangmagneter men i år knuffade Spotify ner Google från förstaplatsen. Spotify och Google är coola företag med jämförbara möjligheter. Men när två företag är jämförbara och det ena är svenskt, då vinner det svenska. Det är företagskulturen som är konkurrensfördelen.
Tror du att amerikanska tullar, om de införs, och den amerikanska politiken, kommer påverka studenternas val av arbetsgivare i kommande undersökningar?
– Ja det kan det göra och bilden av USA försämras nu snabbt. Det är trist för amerikanska arbetsgivare att de påverkas men jag tror inte att studenterna kommer vända dem ryggen. De ser också till många andra saker som är viktiga för dem när de söker jobb.
Nedan visas topp 40-listan över de populäraste arbetsgivarna bland studenter som läser till civilingenjör, högskoleingenjör eller en IT-utbildning. Observera att listan har två sidor. Bläddra överst till höger.