Stor skillnad mellan inriktningar hur många som tar examen

Foto: Getty images (bild till vänster), Mostphotos/Andrey Popov (bild till höger)

Det skiljer 20–25 procentenheter mellan de ingenjörsinriktningar som har högst och lägst andel som tar examen. I ena änden finns byggteknik och industriell ekonomi, i andra datateknik och teknisk fysik.

Examensfrekvensen för ingenjörsstudenter ligger runt 50 procent. Men nu har Universitetskanslersämbetet, UKÄ, för första gången brutit ner statistiken per inriktning.

– Det som är uppenbart är att det är ganska stora skillnader mellan inriktningarna. När vi pratar om att det är låg examensfrekvens för ingenjörer så är det viktigt att veta att det ser olika ut. Positivt är också att det ökat för nästan alla inriktningar, säger Alice Wallin, utredare på UKÄ.

Så här ser examensfrekvensen ut (utifrån Statistikmyndigheten SCBs indelning i inriktningar):

För Kristofer Modig, vicerektor på Lunds tekniska högskola, är siffrorna ingen ”supernyhet”. Särskilt inte för elektronik och datateknik.

– Där har det alltid varit så att många får jobb innan examen. Man kanske gör ett projektarbete under år 4 och får jobb där, och då lägger man inte ner arbete på de bitar man har kvar, som exjobbet eller att klara en jobbig mattekurs som man har efter sig.

Kristofer Modig, LTH

En förklaring till att teknisk fysik har näst lägst examensfrekvens av civilingenjörsinriktningarna, tror Kristofer Modig är att den kan upplevas som en teoretiskt utmanande utbildning.

– Det finns de som upptäcker att den inte passar dem. Sedan är det ett väldigt brett program där utbildningen kan vara liknande datateknik och elektronik, vilket också gör att de blir anställda före examen.

Och de som har hög examensfrekvens?

– För industriell ekonomi är examen det som arbetsgivarna sätter väldigt högt. Går man det programmet så förväntas man ta examen, annars ses det som ett misslyckande.

– För bygg är examen också viktig. Och en mycket stor del gör examensarbeten ute i arbetslivet. Det är en inkörsport till arbetslivet och att ta examen. Och arbetsgivarna kopplar examen till en förmåga, att man kan bli betrodd med arbetsuppgifterna.

Han tillägger att det finns väldigt lite statistik för att förklara varför examensfrekvensen på olika inriktningar ser ut som den gör, och att det här är så kvalificerade gissningar han kan göra utifrån den erfarenhet han har.

Mer och mindre hjälpsamma arbetsgivare

Kristofer Modig på LTH ser exempel på arbetsgivare som har program för att stötta att de man anställer tar ut examen. Tetra pak är ett sådant exempel. Han vet också arbetsgivare som höjer lönen när examen är klar. Men han känner också till arbetsgivare som gör tvärt om.

– Det finns arbetsgivare som inte premierar examen utan tillåter intern karriär ändå, kanske för att de vill behålla personen. Vi behöver tillsammans med näringslivet visa att examen är viktig. För man behöver examen för att ta sig vidare i arbetslivet.

Tar annan examen

I statistiken från UKÄ framgår också att av dem som började plugga till ingenjör, men inte tagit en ingenjörsexamen, så tog ett antal i stället en annan examen. För dem som började läsa till civilingenjör är det 10–16 procent som gjorde det, och till högskoleingenjör 4–6 procent.

Att andelen är lägre för högskoleingenjörer kan handla om att examensfrekvensen räknas tre år efter ordinarie studietid, säger Alice Wallin på UKÄ.

– Hoppade man av i början på ett civilingenjörsprogram har man haft mer tid på sig att ta en annan examen. Men de som läser till civilingenjör har också högre betyg i snitt, så de kanske har fler valmöjligheter.

Kristofer Modig på LTH tycker att det är positivt att så pass många tar någon examen, även om det inte är som ingenjör.

– Vi tar in ett stort antal studenter. Vi får någonstans acceptera att ingenjörsutbildningen inte är rätt för alla. Det viktiga är att ta en examen och få ett adekvat arbete, att hitta sin plats.

Här finns UKÄs material där också mindre inriktningar finns med. I tabellerna i artikeln har vi slagit ihop de två första kolumnerna, som omfattar samma program, även om SUN-inriktningen blir en annan i examen. Underlaget omfattar fem nybörjarår, men i artikeln har vi bara redovisat det första och sista läsåret.

Utbildningar som ingår i inriktningarna

Statistiken utgår från Statistikmyndigheten SCBs SUN-inriktningar (på 3-siffernivå). För högskoleingenjörsinriktningarna har vi inte mer noggranna beskrivningar, utan inriktningarna motsvarar de huvudsakliga grupperna av utbildningar.

För civilingenjörsinriktningarna ingår de här utbildningarna:

CI Elektronik, datateknik och automation: automatiseringsteknik, datateknik, elektronikdesign, informationsteknologi, interaktion och design, medieteknik, mjukvaruteknik, programvaruteknik, robotik/robotteknik, spel- o programvaruteknik, systemteknik, teknisk datavetenskap, teknisk nanovetenskap

CI Teknisk fysik mm (SCBs benämning: Teknik och teknisk industri, allmän utbildning): mikroelektronik, teknisk fysik, teknisk fysik o elektro

CI Rymdteknik, teknisk matematik, medicinsk teknik mm (SCBs benämning: Teknik och teknisk industri, övrig och ospecificerad utbildning): civilingenjör o lärare, medicinsk teknik, rymdteknik, system i teknik/samhälle, teknisk matematik

CI Energi- och elektroteknik: elektroteknik, energi- och miljö, energiteknik

CI Kemi- och bioteknik: bioteknik, kemisk biologi, kemiteknik, kemiteknik med fysik, kemiteknisk design, molekylär bioteknik, teknisk biologi, teknisk naturvet kemi

CI Maskinteknik: maskinteknik, teknisk design, industriell arbetsmiljö

CI Samhällsbyggnad och arkitektur: samhällsbyggnadsteknik, civilingenjör arkitektur, kommunikations-/transportsystem

CI Industriell ekonomi

CI Brandteknik, Väg och vatten

Några andra inriktningar som inte är med i den här artikeln, men som finns i UKÄs material:

Material och tillverkning, allmän utbildning: materialdesign, materialteknik, materialvetenskap

Miljöteknik och miljökontroll: ekosystemteknik, miljö- o vattenteknik, riskhantering

Samhällsbyggnad och byggnadsteknik, allmän utbildning: lantmäteri

7 kommentarer

  • Tricky

    Tror helt enkelt att det är tuffare kurser i olika CI program som avgör till viss del. De är definitivt inte likvärdiga och ser ut att matcha listan rätt så bra.

    02 juli 2025
  • Per Hägglund

    Om man någon gång i framtiden vill fördjupa sig och delge sina kunskaper till andra vid tex Gymnasium eller Högskola kan det vara MYCKET POSITIVT av ta ut sin examen. Jag fick tex ett LEKTORAT med hög lön pga goda betyg från Lith när jag började arbeta som lärare.

    01 juli 2025
  • Anders

    Tänker att det beror uteslutande på hur hög teoretisk nivå det är.
    Tror inte att det har med ”hur viktig” en examen är för resp inriktning.
    Exempelvis teknisk fysik (Y) där samma/liknande mattekurs ger 10 poäng för Maskin (M) och 5 poäng för Y. Dvs bara mer jobb under samma termin på Y jämfört med M. Tror de flesta vill ha och skattar examen högt men om priset är mycket högre och kanske inte möjligt i rimlig tid finns inget alternativ.

    21 juni 2025
  • Markus

    En fundering är vad statistiken bygger på. Till exempel är det en relativt stor andel studenter som påbörjar studierna men lämnar inom det första året, antingen genom att formellt avsluta sina studier eller genom att helt enkelt sluta komma till föreläsningarna. Ingår dessa personer i statistiken över dem som inte tagit examen inom åtta år?

    19 juni 2025
    • Karin Thorsell

      Alla som registrerat sig på utbildningen är med i den här statistiken, vilket är det sätt som den här statistiken brukar tas fram på. Tidigare i år tog SCB fram en del statistik om när studenter från två nybörjarår hoppade av. De tog så bara med dem som tagit minst en poäng på ett civilingenjörsprogram. Då var det 17 procent av nybörjarna som hoppade av när de tagit max 60 högskolepoäng. Sedan var det mellan 5 och 8 procent som hoppade av varje år efter det. Den artikeln hittar du här. /Karin Thorsell, Ingenjören-redaktionen

      19 juni 2025
  • Anders

    En annan examen innebär inte nödvändigtvis en examen från ett annat program utan kan lika gärna vara t.ex. en magisterexamen där huvuddelen av kurserna är från ingenjörsprogrammet.

    18 juni 2025
  • Stefan

    Vad görs för att få fler att fullfölja sina studier och verkligen ta examen? Det är ett stort misslyckande och resursslöseri att inte få fler examinerade. Ligger ansvaret enbart på individen eller har även högskolorna ett ansvar? Förekommer någon form av coachning för att hjälpa de som inte lyckas fullfölja sin utbildning?

    18 juni 2025

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Bygg på med kompetens i miljö- och hållbarhet – populäraste kurserna

Bygg på med kompetens i miljö- och hållbarhet – populäraste kurserna

För ingenjörer som vill komplettera sitt cv med en eller flera kurser inom miljö- och hållbarhet finns det mycket att välja på. Ingenjören ger tips på ”gröna” vidareutbildningar – onlinekurser, fristående kurser och längre utbildningar.
Fler artiklar