Utlandserfarenhet ger högre lön

En färsk undersökning från Saco visar att akademiker i privat sektor med utlandserfarenhet har över 18 000 kronor högre årslön än akademiker utan utlandserfarenhet.  

En färsk undersökning från Saco visar att akademiker i privat sektor med utlandserfarenhet har över 18 000 kronor högre årslön än akademiker utan utlandserfarenhet.  

Saco presenterade 2010 en studie av löneskillnaderna mellan akademiker med och utan utlandserfarenhet. Studien som jämför lönerna mellan grupperna 2005 visar att akademikerna med utlandserfarenhet i genomsnitt hade 2 procent högre löner än akademiker som saknar utlandserfarenhet.

Nu har Saco presenterat en uppföljande studie där man har jämfört lönerna 2008.  Den visar att inkomstgapet mellan grupperna har ökat till 3,7 procent, vilket motsvarar omkring 15 000 kronor om året.

För akademiker inom privat sektor har inkomstglappet mellan grupperna som har och som saknar utlandserfarenhet mer än fördubblats, från 2 procent 2005 till 4,3 procent 2008. Beräknat på genomsnittslönerna i privat sektor är löneskillnaden mellan de som har och de som saknar utlandserfarenhet ungefär 18 500 kronor om året.

I den första studien var inkomstskillnaderna så små dels i offentlig sektor dels för kvinnorna att det inte var möjligt at utläsa att utlandserfarenheten hade någon effekt på lönen. Den effekten blev synlig först nu i den uppföljande studien som mäter lönerna tre år senare. Den visar till och med att kvinnorna med utlandserfarenhet under perioden 2005-2008 har haft en något snabbare löneökningstakt än männen.

– Vi kan se att utlandserfarenhet ger akademiker högre lön på alla inkomstnivåer och glappet ökar när inkomsten ökar. För de med lägst löner är skillnaden omkring 7000 kronor per år. För de mest högavlönade är skillnaden omkring 70 000 kronor per år. Utlandserfarenhet gynnar karriären och ger akademikerna sannolikt större möjligheter att bli chefer, säger Håkan Regnér, ekonom och utredare på Saco som har genomfört studien.

Håkan Regnér har använt sig av registerutdrag från SCB över alla personer som påbörjade en högskoleutbildning 1993, 1995, 1997, 1999 samt 2002-2005. Personer med utlandserfarenhet har han identifierat genom att de avregistrerat sig från Sverige i samband med utlandsflytt och sedan återregistrerat sig vid hemkomsten. Dock saknas information om vad dessa personer har ägnat sig åt under sin utlandsvistelse.

– De kan ha studerat, arbetat med något som ligger i linje med deras utbildning men också med något helt annat. Det enda vi kan se är att de har utlandserfarenhet, säger Håkan Regnér.

Att utlandserfarenhet ger högre lön visar rapporten med tydlighet. Men Håkan Regnér misstänker att det faktiskt lönar sig ännu mer än hans undersökning visar. Merparten av de akademiker som har flyttat från Sverige har inte flyttat hem igen.

– I studier som jämför länder har vi sett att utbildningspremien i Sverige är låg i ett internationellt perspektiv. Det innebär att svenska akademiker som stannar kvar utomlands troligen har högre löner än de som återvänder hem. Därför är det högst troligt att utlandserfarenhet egentligen ger akademiker ännu högre inkomster än den här studien visar, säger Håkan Regnér.

4 kommentarer

  • Jukka

    Tore har det rät. Du måste byta arbetsgivare om du vill ha mer lön! Jag har flyttat till Sverige från ett annat land, kan svenska, engelska etc., 15 års erfarenhet, men kan inte ens få ett jobb här i Sverige!

    20 maj 2011
  • Lars-Åke Näslund

    Frågan är om det är utlandsvistelsen som är orsaken till högre lön eller kan det vara så att det är personliga egenskapet, t.ex. initiativtagande, driftighet, nyfikenhet, etc., som gör att man söker sig till utlandet några år och att dessa personliga egenskaperna också gynnar löneutvecklingen? Jag tror på det senare.

    19 maj 2011
  • Tore Johansson

    Gäller nog inte generellt. Efter att kommit tillbaka från ett 6-årigt utlandskontrakt så tog det många år för mig innan jag kom i kapp de andra med motsvarande utbildning och anställingsår.
    Man bör nog inte fortsätta på den gamla arbetsplatsen om man vill se en bra löneutveckling.

    19 maj 2011
  • Johan Hansson

    Jag har tillbringat ca 50 % av min yrkesperiod utomlands och kan bara instämma i denna erfarenhet, tror dessutom att beloppet är stötre i verkligheten.
    Ett tom viktigare argument för utlandserfarenhet i CV’n är att ,framförallt större internationella bolag , tar in utlansderfarnhet som en tung faktor i karriärsutvecklingen och i vissa fall jag sett ställer det som krav.
    Utlandstjänsgöring ger enligt min erfarenhet, betydligt starkare exponering uppåt i organisationen.
    Johan

    .

    19 maj 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar