Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTrivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

Konsultföretaget Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson ansvarar för företagets cykelsatsning samtidigt som hon arbetar med stöd i hållbart resande för kunder.

Hur kom det sig att Trivector blev Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats?

Cykelvänligast …

utser varje år Sveriges mest cykelvänliga arbetsplatser. Vinnare utses i flera kategorier efter  arbetsplatsernas storlek.

De erbjuder också rådgivning, stöd och inspiration till arbetsplatser som vill underlätta för sina anställda att välja cykeln till och från jobbet.

Bakom plattformen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med 32 kommuner och tre regionala organisationer.

Här kan du läsa mer om Cykelvänligast.

– Många hos oss cyklar redan till arbetet. Vi har jobbat för att underlätta och uppmuntra till det under många års tid. Det är viktigt både för medarbetares hälsa, men också för att minska verksamhetens egna klimatavtryck.

– Och eftersom en del av vår nisch är att utveckla hållbara transport- och mobilitetslösningar ville vi själva bli bättre och samtidigt få inspiration som vi kan föra vidare till våra kunder. Därför valde vi att att vara med i den här utmaningen.

Hur går deltagandet till?

– Det är helt kostnadsfritt att vara med i Cykelvänligast. Man behöver utse en ansvarig på arbetsplatsen, i vårt fall blev det jag. Sedan går man in på plattformen, anmäler sig och prickar av hur väl man uppfyller olika kriterier. Vi lyckades uppfylla hela 40 av 48 kriterier och fick på köpet en hel del nya tankar och inspiration. Här kan du läsa om kriterierna.

Vad är viktigt för att få fler på jobbet att vardagscykla?

–  Att det går att parkera cykeln på ett säkert och lättillgängligt ställe. Det kan vara ett cykelrum eller en väderskyddad plats utomhus med ramlåsmöjlighet. Det är också viktigt att det finns möjlighet till dusch och omklädning och gärna någonstans att torka blöta handdukar och svettiga kläder.

Ett cykelrum och förvaring av cykelprylar finns på Trivector i Lund. Foto: Tora Villanueva Gran.

Det är ganska stora, praktiska saker. Hur gör man om det inte går att få till?

– Vår egen erfarenhet, som vi delar med många av våra kunder, är att det ofta går att hitta lösningar även när det ser omöjligt ut. Vi har exempelvis fått förvaltare av äldre fastigheter att göra om förråd eller vissa bilparkeringar i garage till cykelförvaring. Om man inte har ett befintligt omklädningsrum med dusch kanske man kan titta på om det finns något utrymme som kan byggas om.

Finns det mer man kan göra?

– Absolut, massor! Man kan se till att det finns tjänstecyklar, cykelpumpar och enklare verktyg för service. Man kan tillhandahålla förmånscyklar och ordna cykelutmaningar som en kul grej mellan avdelningar.

– Hos oss har det också varit viktigt att cykling är något naturligt, vi pratar om det. Vår vd, som varje dag cykelpendlar mellan Malmö och Lund, inleder ofta ett möte med ”när jag cyklade hem från jobbet igår kom jag på det här”.

– Hur människor väljer att resa till vardags handlar mycket om attityder och vanor. Våga utmana dem! Att underlätta och uppmuntra cykling är en del i att vara en attraktiv arbetsgivare och en attraktiv hyresvärd, tänker jag.

 Fyra enkla tips för en cykelvänligare arbetsplats

  1. Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha de lättillgängliga vid receptionen eller ingången.
  2. Arrangera en cykeltävling – vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Kom ihåg, gör det kul och lättsamt!
  3. Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel. (Ingenjören har tidigare skrivit om hur det funkar med förmånscykel, här kan du läsa mer om det.)
  4. Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag.

Tora Villanueva Gran

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?