Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTrivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

Konsultföretaget Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson ansvarar för företagets cykelsatsning samtidigt som hon arbetar med stöd i hållbart resande för kunder.

Hur kom det sig att Trivector blev Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats?

Cykelvänligast …

utser varje år Sveriges mest cykelvänliga arbetsplatser. Vinnare utses i flera kategorier efter  arbetsplatsernas storlek.

De erbjuder också rådgivning, stöd och inspiration till arbetsplatser som vill underlätta för sina anställda att välja cykeln till och från jobbet.

Bakom plattformen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med 32 kommuner och tre regionala organisationer.

Här kan du läsa mer om Cykelvänligast.

– Många hos oss cyklar redan till arbetet. Vi har jobbat för att underlätta och uppmuntra till det under många års tid. Det är viktigt både för medarbetares hälsa, men också för att minska verksamhetens egna klimatavtryck.

– Och eftersom en del av vår nisch är att utveckla hållbara transport- och mobilitetslösningar ville vi själva bli bättre och samtidigt få inspiration som vi kan föra vidare till våra kunder. Därför valde vi att att vara med i den här utmaningen.

Hur går deltagandet till?

– Det är helt kostnadsfritt att vara med i Cykelvänligast. Man behöver utse en ansvarig på arbetsplatsen, i vårt fall blev det jag. Sedan går man in på plattformen, anmäler sig och prickar av hur väl man uppfyller olika kriterier. Vi lyckades uppfylla hela 40 av 48 kriterier och fick på köpet en hel del nya tankar och inspiration. Här kan du läsa om kriterierna.

Vad är viktigt för att få fler på jobbet att vardagscykla?

–  Att det går att parkera cykeln på ett säkert och lättillgängligt ställe. Det kan vara ett cykelrum eller en väderskyddad plats utomhus med ramlåsmöjlighet. Det är också viktigt att det finns möjlighet till dusch och omklädning och gärna någonstans att torka blöta handdukar och svettiga kläder.

Ett cykelrum och förvaring av cykelprylar finns på Trivector i Lund. Foto: Tora Villanueva Gran.

Det är ganska stora, praktiska saker. Hur gör man om det inte går att få till?

– Vår egen erfarenhet, som vi delar med många av våra kunder, är att det ofta går att hitta lösningar även när det ser omöjligt ut. Vi har exempelvis fått förvaltare av äldre fastigheter att göra om förråd eller vissa bilparkeringar i garage till cykelförvaring. Om man inte har ett befintligt omklädningsrum med dusch kanske man kan titta på om det finns något utrymme som kan byggas om.

Finns det mer man kan göra?

– Absolut, massor! Man kan se till att det finns tjänstecyklar, cykelpumpar och enklare verktyg för service. Man kan tillhandahålla förmånscyklar och ordna cykelutmaningar som en kul grej mellan avdelningar.

– Hos oss har det också varit viktigt att cykling är något naturligt, vi pratar om det. Vår vd, som varje dag cykelpendlar mellan Malmö och Lund, inleder ofta ett möte med ”när jag cyklade hem från jobbet igår kom jag på det här”.

– Hur människor väljer att resa till vardags handlar mycket om attityder och vanor. Våga utmana dem! Att underlätta och uppmuntra cykling är en del i att vara en attraktiv arbetsgivare och en attraktiv hyresvärd, tänker jag.

 Fyra enkla tips för en cykelvänligare arbetsplats

  1. Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha de lättillgängliga vid receptionen eller ingången.
  2. Arrangera en cykeltävling – vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Kom ihåg, gör det kul och lättsamt!
  3. Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel. (Ingenjören har tidigare skrivit om hur det funkar med förmånscykel, här kan du läsa mer om det.)
  4. Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag.

Tora Villanueva Gran

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.