Arbetsminnet är hjärnans flaskhals

Tycker du att din koncentrationsförmåga har försämrats? Det beror sannolikt på att du oftare blir störd och avbruten i arbetet. Men redan i trettioårsåldern försämras arbetsminnet, som intimt hänger ihop med koncentrationsförmågan.

Tycker du att din koncentrationsförmåga har försämrats? Det beror sannolikt på att du oftare blir störd och avbruten i arbetet. Men redan i trettioårsåldern försämras arbetsminnet, som intimt hänger ihop med koncentrationsförmågan.

Många upplever att de tillfällen man får sitta ostörd och sjunka in i en arbetsuppgift blir allt mer sällsynta. Allt fler arbeten kräver att man har uppmärksamheten riktad på flera saker samtidigt. I kontorslandskap men också andra arbetsmiljöer finns ljud från röster och telefoner och människor i rörelse som får oss att tappa fokus.

– Att jobba i miljöer där det hela tiden händer saker omkring oss har samma effekt som när vi försöker göra två saker samtidigt, säger Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
Han är författare till boken Den översvämmade hjärnan som handlar vårt arbetsminne, hjärnans begränsningar och kapacitet och hur vi påverkas av den växande informationsfloden.

Foto: Ulf Sirborn

Foto: Ulf Sirborn

Torkel Klingberg har ägnat mycket forskning åt vårt arbetsminne som beskriver som flaskhalsen som begränsar vår simultankapacitet.

Det är arbetsminnet som vi använder när vi koncentrerar oss till exempel på att göra en uträkning, skriva en text eller fundera ut en lösning på ett problem. Arbete som kräver total närvaro och koncentrationsförmåga.

– Förmågan att följa en instruktion eller memorera en sifferserie är bra exempel på arbetsminnets begränsningar. Blir du avbruten halvvägs måste du börja om från början.

Forskning visar att vi inte bara tjänar tid, det vill säga får mer gjort, när vi arbetar ostört. Kvaliteten på arbetet blir också bättre.

– Vår forskning visar att det finns ett antal arbetsminnesområden i hjärnan och när vi gör två saker samtidigt som både kräver arbetsminne, belastas dessa områden maximalt och arbetet går långsammare. Det är inte möjligt att arbeta med två saker samtidigt som kräver etthundraprocents kapacitet, säger Torkel Klingberg.

Arbetsminnet försämras också påtagligt med stigande ålder. Den högsta kapaciteten har man ungefär i trettioårsåldern och för varje årtionde försämras arbetsminnet med ungefär tio procent.

– Det innebär att en sextioåring har samma arbetsminneskapacitet som en trettonåring, säger Torkel Klingberg.

Det låter deprimerande men Torkel Klingbergs forskning visar också att hjärnan är formbar och arbetsminnet går att träna upp. Hans studier av barn med koncentrationssvårigheter har visat att särskilda träningsprogram förbättrar arbetsminnet och minskar problemen med konstrationssvårigheter. 

För dem som upplever stress och koncentrationssvårigheter på jobbet har han några konkreta råd.

– Försök att arbeta delar av din arbetstid hemma om har möjlighet. På jobbet kan du använda hörlurar med brus eller naturljud. Skriv attgöralistor. Det är ett bra stöd som gör att du inte behöver belasta ditt minne mer än nödvändigt.
Musicerande och meditation kan också förbättra koncentrationsförmågan.

– Det kommer fler och fler studier som visar på sådana positiva effekter, säger Torkel Klingberg.

1 kommentar

  • Allt smartare | Svensson

    […] Läs mer: SVD, JusekT, Maiburogu, Janssons, Hedin, LN, Google, Ingenjören, […]

    17 juni 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Min chef har en gullegris – vad ska jag göra?

Min chef har en gullegris – vad ska jag göra?

Att chefen favoriserar vissa medarbetare kan vara en grogrund för konflikter och arbetsmiljöproblem. Här är psykologens tips för hur du bäst hanterar en orättvis chef – och hur du som chef själv undviker att gå i den fällan.
Fler artiklar