Förslag: Höjd medlemsavgift, nya ledamöter och beredskap för krig

Helene Åhsberg, Zack Holmgren (övre raden) och Carl-Fredrik Lindberg föreslås som nya ledamöter i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse. Ulrika Lindstrand (nere till höger) föreslås bli omvald som förbundsordförande – en post som också föreslås bli på heltid. Till höger: Ingenjörsfullmäktige 2022. Foto: Teresa Chiverton

Nu har Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse och valberedning lagt fram sina förslag till Ingenjörsfullmäktige. Där föreslås en ordförande på heltid, särskilda stadgar för en krigssituation och höjd medlemsavgift med 25 kronor per månad.

Den 17–19 november går årets Ingenjörsfullmäktige av stapeln. Och ett förslag som fullmäktige ska ta ställning till är alltså att höja medlemsavgiften. I dag är avgiften 240 kronor per månad för yrkesverksamma, vilket den varit sedan 1 januari 2018 (förutom en period under pandemin när avgiften höjdes tillfälligt).

Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand pekar på både inflationen och andra ökade kostnader som motiv till höjningen.

– Vi har ett budgetdirektiv att den löpande verksamheten ska finansieras av medlemsavgifterna, och då ligger vi på gränsen för vad vi klarar nu. Vi tycker att det är bättre att höja mer och sällan än lite och ofta. Och genom att höja nu tar vi höjd för kommande utveckling av förbundet. Men höja behöver vi göra, konstaterar hon.

Svar på motioner

I år kom 42 motioner in till Ingenjörsfullmäktige. Ett förslag som väckt en del reaktioner handlar om att komma till rätta med löneskillnaderna mellan kvinnor och män genom att ge kvinnliga ingenjörer högre ingångslön. Förbundsstyrelsen instämmer i frustrationen över ojämställda löner, men ser inte förslaget som rätt väg att gå.

– I vår iver att rätta till missförhållanden är det viktigt att inte bygga in annan diskriminering, säger Ulrika Lindstrand och pekar på att förbundet intensifierat arbetet mot löneskillnader både genom opinionspåverkan och genom avtal, i partsgemensamma grupper och genom förtroendevalda lokalt.

För två andra motioner är styrelsen mer positiv. Den ena är att kortare arbetstid ska regleras genom kollektivavtal, inte genom lagar. Den andra är förslaget att man ska få högre övertidsersättning ju mer övertid man jobbar.

– Det är ett nytt och djärvt grepp. Det förtjänar att vi tittar vidare på.

Ordförande på heltid

Ett förslag till fullmäktige är att uppdraget som Sveriges Ingenjörers förbundsordförande ska gå från att vara på 60 procent till att vara på heltid.

– Förbundet har blivit så stort och efterfrågat att det är svårt att jobba deltid, kommenterar Ulrika Lindstrand.

– Och en personlig reflektion är att jag inte har familj och barn och har möjlighet att jobba mycket, och jobbar mycket. Men den dag jag slutar ska min efterträdare ha möjlighet att ha en balans och kunna ha familj.

Arvodet för en heltidsordförande föreslås vara medianen av fast lön till medlemmar i Sveriges Ingenjörer som är företagsledare/VD/GD etcetera. Ersättningen för 2025 föreslås därmed bli 100 000 kronor per månad.

Stadgar vid högsta beredskapsläge

Till årets Ingenjörsfullmäktige finns också ett förslag på tillägg till stadgarna. Det handlar om hur förbundsstyrelsen och Ingenjörsfullmäktige ska kunna fortsätta fungera demokratiskt om Sverige befinner sig i högsta beredskapsläge – det vill säga är i krig eller krigsfara.

Förslaget innebär bland annat att Ingenjörsfullmäktige minskas till cirka 25 procent av antalet ledamöter; att valda personer behåller sina uppdrag och mandatperioden förlängs; att förbundsstyrelsen fastställer budget och medlemsavgift och att vice ordförande går in som förbundsordföranden om ordföranden är förhindrad att fullfölja sitt uppdrag.  

Tre nya styrelseledamöter

I år väljs också förbundsordförande, vice ordförande samt hälften av ledamöterna i styrelsen. Till tre av posterna som styrelseledamot föreslås nya personer:

Helene Åhsberg, civilingenjör i kemiteknik från KTH, som jobbar med tillståndsprövningen för ett slutförvarssystem för använt kärnbränsle på Svensk Kärnbränslehantering.

Carl-Fredrik Lindberg, som har examen i datateknik från Tekniska högskolan i Luleå (i dag LTU), har doktorerat i reglerteknik i Uppsala och varit adjungerad professor vid Mälardalens högskola (i dag MDU). Han jobbar i dag med forskning och utveckling på ABB.

Zack Holmgren, civilingenjör i teknisk datavetenskap från Umeå, som jobbar som Senior Gameplay Programmer på Arrowhead.

Alla tre är fackligt aktiva lokalt och/eller centralt i Sveriges Ingenjörer.

Dessutom föreslår och väljer Teknologrådet en representant till styrelsen.  

Hela förslaget till förbundsstyrelse:

Förbundsordförande Ulrika Lindstrand, McNeil, omval
1:e vice förbundsordförande Per Norlander, Ericsson, omval
2:e vice förbundsordförande Sara Anvarsson, LegiLexi, omval

Fares Abugharbia, Volvo CE, omval
Bettina Kylefors, Scania, omval
Helene Åhsberg, Svensk Kärnbränslehantering AB, nyval
Carl-Fredrik Lindberg, ABB AB, nyval
Zack Holmgren, Arrowhead, nyval

Ledamöter valda till 2025:
Therese Koggdal, AB Volvo
Arezou Taghizadeh, Minpension.se
Philip Engström, DIGG
Ulf Nordberg, Rise
Per Arne Lundberg, Postnord
Josefin Rojas Vazquez, teknologrepresentant

Handlingar, webbsändning och mandatfördelning

För medlemmar i Sveriges Ingenjörer går det att se alla handlingar till Ingenjörsfullmäktige här (inloggning med Bank-id/Freja eID).

På sidan där handlingarna finns kommer det också att finnas en länk till att se webbsändningen av Ingenjörsfullmäktige. Tider hittar du i handlingarna (0002 FUM24 Tidplan). Två tips är 1) söndag 17 november föreläser pensionerade brigadgeneralen Bengt Axelsson kl 17.15 på temat ”Varför försvarsvilja och ett modernt totalförsvar?” och 2) att fullmäktige debatterar och röstar om motionerna tisdagen 19 november.

Ingenjörsfullmäktige har 81 ledamöter fördelat på 23 listor. Störst är Ericssonlistan med nio ledamöter. Du hittar du mandatfördelningen på Sveriges Ingenjörers sida om Ingenjörsfullmäktige och här hittar du information om och kontaktpersoner för listorna.

Dessutom är det 14 ledamöter som väljs årligen av studerandemedlemmarna.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Får jag ta med kollegor till nya jobbet?

Får jag ta med kollegor till nya jobbet?

Är du på väg att byta jobb och vill att dina kollegor också ska jobba där? Då finns det några saker du bör se upp med så att du inte bryter mot lojalitetsplikten – eller en eventuell värvningsklausul.
Fler artiklar