Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjörer avslöjade fakturafusk mot Örebro kommun

Ingenjörer avslöjade fakturafusk mot Örebro kommun

Under ett par år har tre elingenjörer i Örebro kommun försökt slå larm om entreprenörer som lurar kommunen på pengar. De har pratat med flera chefer, tagit med kvitton och lagt fram bevis. Men ingen har varit intresserad av att stoppa fusket, rapporterar Nerikes Allehanda.

Det var för tre år sedan som Pär Ericzzon, Per Svensson och Arto Koski, elingenjörer vid reningsverket Skebäcksverket i Örebro, började misstänka att allt inte stod rätt till.

Pär Ericzzon, Per Svensson och Arto Koski berättar för Nerikes Allehanda hur de under ett par års tid försökt få chefer att reagera och agera på de felaktiga fakturorna till kommunen. Bild: Faksimil av artikeln i Nerikes Allehanda.

En chef godkände fakturor från en entreprenör som varje vecka debiterade 40 timmar. Ingenjörerna visste att det inte stämde och började skriva upp hur många timmar företaget var på plats. Det var inte vad som stod i fakturorna.

Ingenjörerna säger i intervjun med Nerikes Allehanda att fusket inte bara gäller ett företag utan flera. Det är ett systemfel och har pågått i många år.

”Det har alltid varit så, det är något av en kultur. Leverantörerna vet att ingen bryr sig”, säger Pär Ericzzon.

Använde olika prislistor

Så småningom upptäckte ingenjörerna också andra felaktigheter i fakturorna.

Det visade sig att ett företag använde olika prislistor mot olika verksamheter i kommunen. För en produkt skilde priset 30 procent. Det här kunde ske eftersom det saknas kunskap om vad saker borde kosta. På reningsverket där anställda har fackkunskap debiterade ett företag några meter elkabel för en summa, till kommunens skolor en annan.

Fakturorna redovisade dessutom ofta bara en klumpsumma, som gör det svårt att  kontrollera om materialkostnaden och arbetstimmarna är rätt. Det bryter också mot kommunens ramavtal där det står att kostnaderna ska vara specificerade.

”På det här sättet blåser man kommunen på en massa pengar”, säger Pär Ericzzon till Nerikes Allehanda.

Under ett par års tid har ingenjörerna flera gånger slagit larm genom att kontakta ansvariga chefer, från den lägsta nivån och uppåt. Först gruppchefen, sedan enhetschefen, verksamhetschefen och så småningom också förvaltningschefen. De tog med sig kvitton och andra bevis.

Vad hände?

”Ingenting”, säger Arto Koski till Nerikes Allehanda.

Kontaktade kommundirektören

Ingenjörerna fortsatte att påtala fakturafusket för cheferna och strax före jul förra året lyckades de få till ett möte med en controller på kommunen som tittade på fakturorna. På 45 minuter hittade han 200 000 kronor som var felaktigt debiterat.

Upptäckten tvingade fram ett möte där ingenjörerna själva inte fick delta. Där togs ett beslut att kräva leverantören på 66 000 kronor. Men fakturan som kommunen sedan skickade saknar underlag som specificerar vad kostnaden avser.

Företaget som hade debiterat för mycket fick dessutom nya uppdrag av kommunen, dock inte på reningsverket.

Pär Ericzzon, Per Svensson och Arto Koski blev besvikna över att felen bara utreddes av de inblandade och bestämde sig för att ta frågan hela vägen upp till kommundirektören Peter Larsson. Han bjöd in dem till ett möte. Verksamhetschefen som också deltog intygade att allt som kunde göras hade gjorts.

Sista utvägen var att gå till pressen

I mitten av april kände Pär Ericzzon, Per Svensson och Arto Koski att de gjort allt de kunnat för att få kommunen att agera, men utan resultat. De valde då att kontakta Nerikes Allehanda.

Pär Ericzzon säger till tidningen att deras agerande handlar om moral.

”Kommunen betalar för saker de inte får. Vi kan inte stå för det. Ingen har heller ställts till svars. Cheferna håller varandra om ryggen.”

Efter Nerikes Allehandas första artikel som publicerades den 19 april har tidningen gjort flera uppföljande artiklar. I en av dem säger kommundirektören Peter Larsson att han efter mötet med ingenjörerna i januari tog beslut om att upprätta en handlingsplan och la till i kommunens tillsynsplan för 2023 att granska händelserna.

Journalisten Christina Eriksson På Nerikes Allehanda som skrivit artiklarna säger att hon får en känsla av att cheferna skyller ifrån sig på varandra. Kommundirektören Peter Larsson svarar:

”Jag kan inte kommentera vem som skyller på vem och konstaterar bara att kommunen är en stor organisation med 14 000 anställda och att frågorna får hanteras på respektive nivå.”

Fler har kontaktat tidningen

Två dagar efter Nerikes Allehandas artikel begärde politikerna i teknik- och servicenämnden en redogörelse av förvaltningschefen med anledning av larmet om fakturafusket.

Journalisten Christina Eriksson berättar i en kommenterande artikel att hon under veckan fått flera mejl med tips.

”Flera menar att det fuskas även på andra håll i kommunen. Det är något som satts i system och som pågått i många år. Om det stämmer eller inte är svårt att avgöra men det antyds att kommunens pengar inte ses som lika viktiga som om det hade gällt ett privat företag man gör uppdrag åt.”

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Det står inte något om varför cheferna valde att inte agera. Men det kan väl bara finnas en orsak, korruption? Utan egen vinning finns ingen orsak att inte agera.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.