Ingenjören som sa upp sig för att satsa helhjärtat på humor

Diyari Mahmoud
Diyari Mahmoud x 3.

Diyari Mahmoud har sagt upp sig från ingenjörsjobbet för att pröva lyckan som komiker på heltid. Nu beger han sig ut på Sverigeturné för att bjuda på livehumor om kulturkrockar, stereotyper och för att utmana samhällsnormerna. Och kanske för att visa världen att ingenjörer kan vara riktigt roliga.

”Jag går från en trygg månadslön och tjänstebil till en av de fattigaste konstformerna som finns… under pågående inflation!” Det skriver Diyari Mahmoud på sitt Instagramkonto där han har över 172 000 följare.

För sex år sedan började han med humorn som en hobby. Diyari Mahmoud jobbade då som elkraftsingenjör och tyckte samhället behövde ruskas om.

– Jag hade en del åsikter jag ville få ut. Det var en väldigt hård ton på sociala medier och jag som är uppvuxen i ett slags mellanförskap mellan den svenska och utländska kulturen (Diyari är född i Irak med kurdisk och muslimsk bakgrund) ville prata om det, på ett kul sätt.

Hundratusentals skrattar åt ingenjören

I början gjorde Diyari Mahmoud sketcher filmade med mobilkamera som han publicerade på Facebook. Snart gick han över till Instagram och Youtube och byggde upp en stor följarskara. Idag har han 373 000 följare på Facebook och 131 000 prenumeranter på Youtube. 2018 nominerades han till Stora Influencerpriset och 2019 blev han Årets Östgöte.

Han har också fått en rad andra utmärkelser för sina lättsamma humorsketcher som berör ämnen som kan kännas svårnavigerade. Vi lever i en tid där det har blivit väldigt känsligt att skämta om vissa saker. Humorn är ett sätt att motarbeta stereotyper och att mötas. Men det är en balansgång att hitta rätt anslag.

– Jag skriver det mesta själv men jag har vänner som bollplank. När man skämtar på det här sättet så är det väldigt lätt att trampa över och att saker kan slå fel. Så jag brukar kolla en extra gång med dem.

Elkraftsingenjörer attraktivare än någonsin

Diyari Mahmoud

Ingenjörsmässig problemlösning är bra när man skriver skämt, tycker Diyari Mahmoud.

Diyari Mahmoud är som sagt elkraftingenjör från KTH och har jobbat som det i hemstaden Linköping fram tills alldeles nyligen.

– Vi som är ingenjörer är kanske inte kända för att vara så roliga och just elkraftsingenjörer… vi är bland de mest oattraktiva bland det motsatta könet. Tills elpriset gick upp! Då blev vi plötsligt intressanta för att vi kan ge ljus, värme, spänning – och en säkrad framtid, säger Diyari Mahmoud och skrattar samtidigt som han tillägger:

– Observera: Jag är gift!

Skillnaden mellan ingenjörsarbetet och humorjobbet känns spontant stor, men Diyari Mahmoud har nytta av ingenjörskapet som komiker, berättar han.

– Ingenjörskap handlar om problemlösning. Ser man ett problem i samhället så måste man bryta ner det för att kunna göra ett skämt om det.

Politisk korrekthet sätter käppar i hjulet för humorn

Under alla år då Diyari Mahmoud har jobbat som ingenjör på dagarna och iklätt sig rollerna som karaktärerna ”Baba” och ”Bosse” på fritiden tycker han att han har blivit stöttad av arbetsgivare och kollegor.

– Jag har blivit jättebra bemött. Fast det är klart att jag förstår om det har funnits en underliggande rädsla. Det finns tyvärr för lite humor på arbetsplatser idag. Det finns saker man hade kunnat skämta om för tio år sedan som inte är okej idag. Det är mer politiskt korrekt, vilket gör det svårare.

Men, om alla tänker och tycker likadant blir det tråkigt, tycker han.

– Jag gillar inte pinsam tystnad så jag har varit den som gjort något åt den!

Alla kan få det roligare på jobbet

Diyari Mahmoud tycker att vi alla förtjänar att ha det roligare på jobbet. Och för att få det behöver vi bli bättre på att ta raster tillsammans och umgås på riktigt – och inte minst att släppa jobbet för ett slag.

– Det är en grej jag har irriterat mig på i ingenjörsyrket. Man har så lite att prata om så man pratar jobb även på rasterna. Det blir som en garanti för att inte göra bort sig. Men det blir så himla tråkigt! För mig är det minst lika intressant att veta mer om vem personen är än att bara sitta och prata jobb. Vi kan alla bjuda mer på oss själva.

En chans för livet

När Diyari Mahmoud fick frågan om att göra en Sverigeturné hade han först inga planer på att lämna ingenjörsjobbet. Han var ganska ny hos sin dåvarande arbetsgivare och kände dåligt samvete över att behöva lämna.

– Jag hade ångest inför beslutet för jag trivdes bra. Men de var väldigt stöttande och jag kände att jag skulle ångra mig resten av livet om jag inte tog chansen.

Trygga framtiden med en bra utbildning

Turnén startar i Linköping den 29 september och tar Diyari Mahmoud till tolv städer. Nu hoppas han att humorsatsningen ska flyga. Och även om han får in intäkter från annonser och reklamsamarbetena i sina sociala medier-kanaler så har han byggt upp en ekonomisk buffert.

– Jag brukar säga till ungdomar som tycker det verkar glamouröst att bli Youtubers att de ska skaffa en utbildning först. På det sättet får man en trygghet. Fast jag vill passa på att rikta en hälsning till alla ingenjörsföretag: kryssa mig inte på listan för gott…, säger han och skrattar hjärtligt.

Jennie Jensen

Läs också: Har ni kul här, eller? Karin Adelskölds tips om att ha kul på jobbet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Satsning på chefer och mer tydlighet om övertid i kommuner och regioner

Satsning på chefer och mer tydlighet om övertid i kommuner och regioner

Nu finns ett nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner. Två viktiga förbättringar är en satsning på chefernas arbetsmiljö och krav på samtal om kompensation när övertidsersättning förhandlas bort.
Fler artiklar