Bättre batterisortering med AI

Claes Strannegård är forskare inom artificiell intelligens och har utvecklat en batterisorteringsmaskin som kan sortera upp till tio batterier i sekunden.

– Meningen är att man så småningom ska kunna göra så här med all återvinning, säger Claes.

År 2008 fick Claes Strannegård idén att försöka tillverka en batterisorteringsmaskin.  Idén kom sig av att han en dag var hemma och sorterade sopor. Han tyckte det var jobbigt och började fundera på om det inte gick att göras automatiskt med hjälp av artificiell intelligens.

Fyra år senare finns maskinen ute på marknaden i två exemplar, en i Sverige (Göteborg) och en i Storbritannien. Sorteringen av batterier sköts av maskinens så kallade neutrala nätverk som närmast kan beskrivas som ett artificiellt nervsystem. Precis som den mänskliga hjärnan måste ett sådant nätverk tränas innan det kan användas. Tillsammans med sex masterstudenter har Claes tränat maskinen att känna igen cirka 2 000 olika sorters batterityper. Vid sorteringen identifieras batteriet på några millisekunder av det neutrala nätverket som jämför bilden med tidigare tagna bilder. Nätverket är självlärande och robust vilket gör det möjligt att känna igen batterier även om de är smutsiga eller skadade.

Claes Strannegård. Foto: Göteborgs universitet.

– Varje bild av ett batteri är unik. Det har varit svårt och det har tagit tid att framställa mjukvaran och hårdvaran, säger Claes.

Men det hårda arbetet har gett resultat och maskinen kan sortera upp till tio batterier i sekunden. Samtidigt som systemet kan skilja de olika batterityperna åt lagras också informationen om varje batteris märke, modell och typ.

Claes tycker att det har varit kul att vara med i ett projekt som har gått från forskning till praktisk användning. Forskningen har även lett till att studenterna som varit med i projektet har fått jobb i bolaget Optisort som Claes grundat. Och vem vet, kanske är det fler företag på gång?

– Nästa utmaning är att sortera elskrot. Det blir snäppet mer komplext, säger han.

Hans förhoppning är att alla sopor en dag ska kunna sorteras automatiskt.

Här kan du se hur maskinen fungerar.

Anna Eriksson

 


Jobbannonser

1 kommentar

  • Ingenjören » Bättre batterisortering med AI | Konserverad

    […] Ingenjören » Bättre batterisortering med AI. Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like this. Postat i Bra grejer, Nyhetsartiklar […]

    07 januari 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar