Delade meningar om skyddsombud

Foto: Thinskstock/Highwaystarz-Photography

Foto: Thinskstock/Highwaystarz-Photography

Regionala skyddsombud kan få rätt att besöka arbetsplatser där inga anställda är med i facket. Sveriges Ingenjörer och Saco är positiva till förslaget men Svenskt Näringsliv och Företagarna säger nej.

Regionala skyddsombud kan få rätt att besöka arbetsplatser där inga anställda är med i facket. Sveriges Ingenjörer och Saco är positiva till förslaget men Svenskt Näringsliv och Företagarna säger nej.

I mars tog regeringen emot den statliga utredningen ”Ett arbetsliv i förändring – hur påverkas ansvaret för arbetsmiljön?” Nu har remisstiden gått ut för utredningens enda förslag och det har fått ett blandat bemötande av remissinstanserna.

Utredningen föreslår en lagändring som gör det möjligt att utse regionala skyddsombud även på arbetsplatser där det fackförbund som har utsett skyddsombudet inte har medlemmar. I dag kräver lagen att det fack som utser ett regionalt skyddsombud har medlemmar på arbetsplatser som skyddsombudet besöker.

Sveriges Ingenjörer och Saco är två av remissinstanserna som inte har några invändningar mot förslaget.

Karin Fristedt, utredare i arbetsmiljöfrågor på Saco, tror dock inte att förslaget, om det genomförs, får några dramatiska effekter. Det kommer sannolikt inte att leda till en större utvidgning av antalet arbetsplatser som regionala skyddsombud besöker men det kan trots allt underlätta i vissa situationer.

Karin Fristedt. Saco. Foto: Kalle Assbring.

Karin Fristedt. Saco. Foto: Kalle Assbring.

De regionala skyddsombud som har utsetts av ett Sacoförbund besöker främst små arbetsplatser med några få experter eller tjänstemän som är medlemmar i facket. När rörligheten är stor kan regionala skyddsombuden tappa tillträdesrätten till en arbetsplats om de akademiker som är medlemmar i facket slutar, säger Karin Fristedt.

Svenskt Näringsliv och organisationen Företagarna är däremot båda kritiska till utredarens förslag. Svenskt Näringsliv menar att förslaget innebär att arbetsmiljöarbetet kopplas ännu starkare till de fackliga organisationerna, som man inte tycker har lyckats vända den oroande utvecklingen av allt färre lokala skyddsombud. Man säger i sitt remissvar också att arbetsgivarna upplever att de regionala skyddsombuden ibland bedriver rekryteringsverksamhet när de besöker arbetsplatserna och ibland också agerar inspektörer. Det händer också att du dyker upp på arbetsplatser utan att boka en tid.

Svenskt Näringsliv föreslår istället att det införs någon form av opartisk, rådgivande aktör – till exempel en oberoende arbetsmiljörådgivare som kan ersätta de regionala skyddsombuden.

Företagarna framför samma kritisk som Svenskt Näringsliv.

Lise-Lotte Argulander

Lise-Lotte Argulander

– Vi ser att de regionala skyddsombuden allt för ofta inte håller isär sina uppdrag. När man kommer till en arbetsplats, med förevändningen att prata arbetsmiljö, börjar man prata om lönenivåer och rekrytera medlemmar. Det är inte ovanligt att de regionala skyddsombuden inför besöken kräver ut anställningslistor och lönelistor säger Lise-Lotte Argulander, specialist på arbetsrätt och arbetsmiljö på Företagarna.

Det här agerandet uppträder tyvärr oftare bland de regionala skyddsombud som utsetts av vissa LO-förbund menar hon. Bland dem som utsetts av Sacoförbunden är problemet mindre.

Lise-Lotte Argulander ser inte att en utökad tillträdesrätt för de regionala skyddsombuden leder till ett bättre lokalt arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna. Hon skulle hellre se en neutral och opartisk arbetsmiljörådgivare, gärna direkt via Arbetsmiljöverket.

Liknande exempel finns inom skolvärlden som fungerar bra. Där har man två tydliga men skilda uppdrag för Skolverket och Skolinspektionen. Vill man få igång ett bättre arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna tror vi inte att vi får avsedd effekt av att genomföra det här förslaget,  säger Lise-Lotte Argulander.

Karin Fristedt på Saco har pratat med förbunden och de regionala skyddsombuden och hon känner inte igen den bild som Svenskt Näringsliv och Företagarna beskriver.

Att dyka upp på en arbetsplats utan att ha bokat tid förekommer inte. Det skulle vara meningslöst eftersom man inte kan räkna med att arbetsgivaren har tid att prata. De regionala skyddsombud som utses av Sacoförbund upplever att de mottas väl av arbetsgivarna. Det finns ett stort behov av att utveckla och förbättra arbetsmiljön och många arbetsgivare är tacksamma för den information och det stöd som man får.

Nu kommer regeringen ta ställning till förslaget i utredningen och remissvaren. Utredningen föreslår att reglerna ändras redan från och med årsskiftet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.