Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtMånga varslade är inte med i facket

Många varslade är inte med i facket

I fredags var det julfest för de anställda på Ericsson i Gävle. I går kom chockbeskedet. Fabriken i Gävle läggs ner, 545 tjänstemän och 311 metallarbetare förlorar jobbet. På Ericsson i Borås varslas 90 tjänstemän om uppsägning. Där är många drabbade inte med i facket.

Klockan två i går eftermiddag var alla anställda i Gävle kallade till möte där företagsledningen gav beskedet. Ledningen vill flytta all produktion till andra orter. Anläggningarna i Kumla, Kista, Katrineholm och Tallinn ska ta över monteringen av radiobasstationer, en besparing på uppemot 500 miljoner kronor per år, enligt Jan Wassenius, produktions- och logistikchef på Ericsson.

Företaget började redan i september utreda hur produktionen skulle organiseras i framtiden. Facken har också deltagit i processen och sedan de centrala förhandlingarna avslutats meddelade Ericssons ledning beslutet att starta MBL-förhandlingar om att lägga ner verksamheten i Gävle.
”Det har inte med lågkonjunkturen att göra, och det handlar inte om fabrikens förmåga eller lönsamhet. Fabriken fungerar alldeles utmärkt” säger Jan Wassenius till Gefle Dagblad. I ställer handlar det om vilken enhet som är mest lönsam att lägga ner.

Basstationerna som tillverkas i Gävle är ryggraden i alla mobilnät och det är den tekniska utvecklingen som har drivit på beslutet att koncentrera produktionen. Basstationerna har blivit mindre och lättare att montera, och samma chassi kan användas till alla basstationer som Ericsson tillverkar. Det som tidigare tog två och en halv timme att producera kan nu göras på en timme.
”Vi står inför ett generationsskifte” säger Jan Wassenius.

På torsdag inleds MBL-förhandlingarna och Jan Wassenius räknar med att det tar hela nästa år att genomföra en nedläggning av verksamheten i Gävle. Hur nedläggningen ska gå till och vilket stöd Ericsson kommer att erbjuda de anställda avgörs i förhandlingarna.

I Borås har 90 tjänstemän varslats om uppsägning och enligt Akademikerklubbens ordförande Tony Josefsson är många drabbade inte med i facket.
— Vi har fått arbetsgivarens turordningslista och den måste vi först och främst granska den så att den stämmer. Som det ser ut nu finns det ett tiotal medlemmar i Akademikerklubben på listan, fler är medlemmar i Unionen men de flesta är inte med i facket alls, säger Tony Josefsson.

Enligt Tony Josefsson är anslutningsgraden bland unga ingenjörer på företaget låg.
— Bland de äldre ingenjörerna är nära nog etthundra procent med i Sveriges Ingenjörer men bland de yngre, som har anställs på senare år och som finns med på turordningslistan, är de flesta inte fackanslutna.   

Tony Josefsson tycker inte att arbetsmarknaden är nattsvart för de ingenjörer som kan komma att förlora jobbet i Borås.
— Ericsson har en stor enhet för forskning och utveckling i Mölndal som faktiskt anställer lite grann. Det kan bli en möjlig lösning för ingenjörer som kan komma att sägas upp i Borås, säger han.

Förhandlingarna med arbetsgivaren i Borås startar på torsdag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.