Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjörer får dålig vidareutbildning

Ingenjörer får dålig vidareutbildning

 

Bara fyra procent av ingenjörerna i Sverige är nöjda med sin kompetensutveckling.

 

— Det är oroväckande, särskilt när det gäller exportindustrin. Om svenska företag ska vara konkurrenskraftiga, inte minst internationellt, måste de ha en genomtänkt strategi och systematiskt inventera behovet av kompetensutveckling, säger Mari-Ann Hjulbäck, förhandlingsdirektör på Sveriges Ingenjörer. 

Kompetensutveckling är en av förbundets viktigaste frågor i avtalsrörelsen. På central nivå finns kompetensutvecklingsavtal men på lokal nivå är parterna dåliga på att omsätta dem i praktiken. Det framgår tydligt av den enkätundersökning som Sveriges Ingenjörer nyligen har genomfört med klubbordföranden i både privat och offentlig sektor.  

 På företagen uppger bara drygt 40 procent att företagsledningen ser kompetensutveckling som en strategisk fråga. 

— Det är anmärkningsvärt lågt och det förvånar mig att inte fler företag inser vikten av att ha en strategi även för kompetensutveckling. Det borde väl vara en konkurrensfördel att ha anställda som ligger steget före i den tekniska utvecklingen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef inom industrin på Sveriges Ingenjörer. 

 Inte  mer än fyra procent inom privat sektor svarar att kompetensutvecklingen fungerar mycket bra. Drygt 50 procent svarar att kompetensutvecklingen fungerar dåligt eller mycket dåligt. 

 Mari-Ann Hjulbäck, förhandlingschef på förbundet tycker att sambandet mellan företagens inställning och resultatet är tydligt. 

— I företag där ledningen ser utvecklingen av kompetens som en strategisk fråga fungerar det bra. Och tvärtom – där det fungerar dåligt ser företaget inte kompetensutveckling som en strategisk fråga 

 Brist på tid och bristande strategi från företagen uppges som de två huvudskälen till att kompetensutvecklingen fungerar dåligt i både inom privat och inom offentlig sektor. Brist på tid är ett större problem i offentlig sektor än i privat där brist på strategi är ett större problem. 

Tipsa redaktionen
Ingenjören planerar att skriva flera artiklar om kompetensutveckling. Vi vill gärna att du berättar om dina erfarenheter. Jobbar du på ett företag där kompetensutvecklingen fungerar bra? Kanske ni har förhandlat fram ett lokalt kompetensutvecklingsavtal. Har du prövat arbetsrotation – att medvetet jobba en period på en annan avdelning för att lära dig nya saker. Hur jobbar ditt företag strategiskt med kompetensutveckling? Mejla oss på redaktionen.

2 KOMMENTARER

  1. Ett annat bra tips är att fylla på i sin CV med exempelvis en fejkad doktorshatt – finns att köpa på olika Internet-universitet.

  2. Om arbetsgivaren vägrar betala för kompetensutveckling, tycker jag det är en lönsam investering att själv köpa böcker för att hålla sig uppdaterad.
    Sedan kan man skriva i sitt CV att man jobbat med detta, för att få ett intressantare jobb nästa gång! Om man bara skriver det man jobbat med, får man bara lika tråkiga jobb i framtiden. Och vem vill jobba med gammal teknik?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?