Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenIngenjörer får dålig vidareutbildning

Ingenjörer får dålig vidareutbildning

 

Bara fyra procent av ingenjörerna i Sverige är nöjda med sin kompetensutveckling.

 

— Det är oroväckande, särskilt när det gäller exportindustrin. Om svenska företag ska vara konkurrenskraftiga, inte minst internationellt, måste de ha en genomtänkt strategi och systematiskt inventera behovet av kompetensutveckling, säger Mari-Ann Hjulbäck, förhandlingsdirektör på Sveriges Ingenjörer. 

Kompetensutveckling är en av förbundets viktigaste frågor i avtalsrörelsen. På central nivå finns kompetensutvecklingsavtal men på lokal nivå är parterna dåliga på att omsätta dem i praktiken. Det framgår tydligt av den enkätundersökning som Sveriges Ingenjörer nyligen har genomfört med klubbordföranden i både privat och offentlig sektor.  

 På företagen uppger bara drygt 40 procent att företagsledningen ser kompetensutveckling som en strategisk fråga. 

— Det är anmärkningsvärt lågt och det förvånar mig att inte fler företag inser vikten av att ha en strategi även för kompetensutveckling. Det borde väl vara en konkurrensfördel att ha anställda som ligger steget före i den tekniska utvecklingen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef inom industrin på Sveriges Ingenjörer. 

 Inte  mer än fyra procent inom privat sektor svarar att kompetensutvecklingen fungerar mycket bra. Drygt 50 procent svarar att kompetensutvecklingen fungerar dåligt eller mycket dåligt. 

 Mari-Ann Hjulbäck, förhandlingschef på förbundet tycker att sambandet mellan företagens inställning och resultatet är tydligt. 

— I företag där ledningen ser utvecklingen av kompetens som en strategisk fråga fungerar det bra. Och tvärtom – där det fungerar dåligt ser företaget inte kompetensutveckling som en strategisk fråga 

 Brist på tid och bristande strategi från företagen uppges som de två huvudskälen till att kompetensutvecklingen fungerar dåligt i både inom privat och inom offentlig sektor. Brist på tid är ett större problem i offentlig sektor än i privat där brist på strategi är ett större problem. 

Tipsa redaktionen
Ingenjören planerar att skriva flera artiklar om kompetensutveckling. Vi vill gärna att du berättar om dina erfarenheter. Jobbar du på ett företag där kompetensutvecklingen fungerar bra? Kanske ni har förhandlat fram ett lokalt kompetensutvecklingsavtal. Har du prövat arbetsrotation – att medvetet jobba en period på en annan avdelning för att lära dig nya saker. Hur jobbar ditt företag strategiskt med kompetensutveckling? Mejla oss på redaktionen.

2 KOMMENTARER

  1. Ett annat bra tips är att fylla på i sin CV med exempelvis en fejkad doktorshatt – finns att köpa på olika Internet-universitet.

  2. Om arbetsgivaren vägrar betala för kompetensutveckling, tycker jag det är en lönsam investering att själv köpa böcker för att hålla sig uppdaterad.
    Sedan kan man skriva i sitt CV att man jobbat med detta, för att få ett intressantare jobb nästa gång! Om man bara skriver det man jobbat med, får man bara lika tråkiga jobb i framtiden. Och vem vill jobba med gammal teknik?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.