Ingenjörer får dålig vidareutbildning

Bara fyra procent av ingenjörerna i Sverige är nöjda med sin kompetensutveckling.

— Det är oroväckande, särskilt när det gäller exportindustrin. Om svenska företag ska vara konkurrenskraftiga, inte minst internationellt, måste de ha en genomtänkt strategi och systematiskt inventera behovet av kompetensutveckling, säger Mari-Ann Hjulbäck, förhandlingsdirektör på Sveriges Ingenjörer.

Kompetensutveckling är en av förbundets viktigaste frågor i avtalsrörelsen. På central nivå finns kompetensutvecklingsavtal men på lokal nivå är parterna dåliga på att omsätta dem i praktiken. Det framgår tydligt av den enkätundersökning som Sveriges Ingenjörer nyligen har genomfört med klubbordföranden i både privat och offentlig sektor.

På företagen uppger bara drygt 40 procent att företagsledningen ser kompetensutveckling som en strategisk fråga.

— Det är anmärkningsvärt lågt och det förvånar mig att inte fler företag inser vikten av att ha en strategi även för kompetensutveckling. Det borde väl vara en konkurrensfördel att ha anställda som ligger steget före i den tekniska utvecklingen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef inom industrin på Sveriges Ingenjörer.

Inte  mer än fyra procent inom privat sektor svarar att kompetensutvecklingen fungerar mycket bra. Drygt 50 procent svarar att kompetensutvecklingen fungerar dåligt eller mycket dåligt.

Mari-Ann Hjulbäck, förhandlingschef på förbundet tycker att sambandet mellan företagens inställning och resultatet är tydligt.

— I företag där ledningen ser utvecklingen av kompetens som en strategisk fråga fungerar det bra. Och tvärtom – där det fungerar dåligt ser företaget inte kompetensutveckling som en strategisk fråga

Brist på tid och bristande strategi från företagen uppges som de två huvudskälen till att kompetensutvecklingen fungerar dåligt i både inom privat och inom offentlig sektor. Brist på tid är ett större problem i offentlig sektor än i privat där brist på strategi är ett större problem.

Tipsa redaktionen
Ingenjören planerar att skriva flera artiklar om kompetensutveckling. Vi vill gärna att du berättar om dina erfarenheter. Jobbar du på ett företag där kompetensutvecklingen fungerar bra? Kanske ni har förhandlat fram ett lokalt kompetensutvecklingsavtal. Har du prövat arbetsrotation – att medvetet jobba en period på en annan avdelning för att lära dig nya saker. Hur jobbar ditt företag strategiskt med kompetensutveckling? Mejla oss på redaktionen.

2 kommentarer

  • Jan

    Ett annat bra tips är att fylla på i sin CV med exempelvis en fejkad doktorshatt – finns att köpa på olika Internet-universitet.

    01 februari 2010
  • Nils

    Om arbetsgivaren vägrar betala för kompetensutveckling, tycker jag det är en lönsam investering att själv köpa böcker för att hålla sig uppdaterad.
    Sedan kan man skriva i sitt CV att man jobbat med detta, för att få ett intressantare jobb nästa gång! Om man bara skriver det man jobbat med, får man bara lika tråkiga jobb i framtiden. Och vem vill jobba med gammal teknik?

    28 januari 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar