Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören"Vi vill få fler att se att de kan påverka på arbetsplatsen"

”Vi vill få fler att se att de kan påverka på arbetsplatsen”

Kom och ät lunch med en ingenjör. Det är Akademikerföreningens nya grepp för att skapa mötesplatser i vardagen på Tekniska verken i Linköping.

Det kan vara svårt att som förtroendevald nå ut med det fackliga arbetet. Tiden att jobba med de fackliga frågorna är begränsad och det som medlemmarna vanligtvis ser är det som händer i samband med löneprocessen.

– Mycket av det vi gör är osynligt för de flesta, som möten och förhandlingar med arbetsgivaren. Men vi vill ju göra mer, få fler att se att de kan vara med och påverka på arbetsplatsen, säger Elin Lindfors, som är sekreterare och eventansvarig i Akademikerföreningen på Tekniska verken i Linköping.

Kläckte idén om luncherna

Till vardags arbetar hon som projektledare på Utsikt Bredband, ett bredbandsbolag som drivs som ett dotterbolag till Tekniska verken. Det var i samband med Akademikerveckan på Tekniska verken i Linköping som hon kläckte idén om hur de kan komma närmare sina medlemmars arbetsvardag.

Akademikerföreningen reserverade ett bord och bjöd in medlemmar att komma och luncha med styrelsen.

Föreningen hade ställt upp en monter i den restaurang där många av de som arbetar på företaget köper sin lunch eller värmer sina matlådor. Varför inte kombinera lunch med att lyfta de fackliga frågorna?

– Vi reserverade ett bord i restaurangen och bjöd in till att luncha med oss. Vår tanke var att det kan bli lättare att ta kontakt, ställa frågor och få veta mer om vad vi gör om vi gör det i kombination med en måltid, berättar Elin Lindfors.

Ny medlem i styrelsen

Responsen på initiativet blev positiv, även om det inte var så många som faktiskt valde att slå sig ned vid bordet. Många poängterade att det var synd att informationen om luncherna inte gått ut tidigare. Men en av de som lunchade med klubben har nu blivit invald som ny medlem i styrelsen.

– Han var nyfiken på vad vi gör som förtroendevalda och blev intresserad av att engagera sig. Jag tror att det är viktigt att kunna mötas på det här sättet. Det blir lättare att prata om vad vi gör och att avdramatisera det facklig arbetet.

Elin Lindfors konstaterar att det finns ett stort utbud av intressanta föreläsningar. Dra nytta av det utbud som redan finns, tipsar hon.

En av luncherna planerade de i anknytning till ett webbinarium om livslångt lärande som Sveriges Ingenjörer arrangerade den veckan. Den modellen har de nu att jobbat vidare med. Nästa lunch blir i samband med ett webbinarium om Vi är varandras arbetsmiljö som även det arrangeras av Sveriges Ingenjörer.

Drar nytta av utbudet som redan finns

Elin Lindfors konstaterar att det finns ett stort utbud av intressanta föreläsningar även på Youtube och Linkedin. Därför behöver man inte uppfinna hjulet själv – dra nytta av det utbud som redan finns, tipsar hon.

– Det är ett enkelt sätt för oss att bjuda in till en aktivitet. Många har familj och fullt upp på sin fritid, så det kan vara knepigt att arrangera aktiviteter efter jobbet. Men lunch ska ju alla äta, konstaterar hon.

Ett viktigt syfte med att bjuda in till att luncha med facket är att skapa mötesplatser där medlemmar får möjlighet att prata om de frågor som är viktiga för dem i arbetsvardagen, nätverka och utbyta erfarenheter.

– Vi behöver bli mer synliga i vardagen. Det är lätt att det bara handlar om lön när vi pratar fackliga frågor, men det finns så mycket annat som facket kan driva.

Ligga steget före

Genom att kombinera webbinarier med lunch hoppas de kunna lyfta relevanta frågor kring bland annat kompetensutveckling.

– Vi behöver bli bättre på att driva de här frågorna, att föregå arbetsgivaren och själva peka på vilka områden vi behöver vässa för att vara konkurrenskraftiga, poängterar hon.

Att luncha med ingenjörer är också ett sätt att skapa kontakter med de som är nya på arbetsplatsen. Elin Lindfors berättar att det är många nyutexade ingenjörer som börjar hos dem, men att det kan vara svårt att fånga upp dem innan de söker sig vidare till andra jobb.

– Många ingenjörer är dessutom specialister och relativt ensamma i sin roll. Därför är tanken att vi nu ska bygga vidare på luncherna med nätverk där erfarna och nya ingenjörer kan mötas för att prata konkreta jobbfrågor, säger hon.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.