Svårare för invandrade akademiker

Invandrade akademiker har fått det svårare på arbetsmarknaden 2007 jämfört med 2001. Det visar en färsk undersökning från Jusek. 

Invandrade akademiker har fått det svårare på arbetsmarknaden 2007 jämfört med 2001. Det visar en färsk undersökning från Jusek. 

 Trots högkonjunktur och en uttalad ambition att förbättra integrationen, har akademiker med utländsk bakgrund fått det svårare på arbetsmarknaden 2007 jämfört med 2001. Det visar Juseks undersökning Invandrade akademiker – Hur tufft är det?

 Jusek har undersökt hur väl jurister, civilekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare med utländsk bakgrund etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden åren 2001 och 2007.

 Under 2007 hade:
• 85 procent av akademikerna med svensk bakgrund ett arbete som krävde högskoleexamen, jämfört med 50 procent av akademikerna med utländsk bakgrund
• var fjärde akademiker med svensk bakgrund en inkomst över 500 000 kronor om året, jämfört med var tionde med utländsk bakgrund.
• sex av tio akademiker med utländsk bakgrund en inkomst under 240 000 kronor om året, jämfört med tre av tio med svensk bakgrund.

 Ingenjörer med utländsk bakgrund har också svårigheter att få kvalificerade arbeten i Sverige. Ingenjören skrev i våras ett reportage om invandrade ingenjörer. Läs om May David Farju, civilingenjör i elektroteknik från Irak som blev anmäld till en kurs för att lära sig städa. Adam Salih sökte över 50 ingenjörsjobb och kompletterade sin utländska examen med studier på  KTH.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjören tryckt tidning 2024

Specialnummer av Ingenjören finns att läsa här

Läs om Marcus Wandt och en rad andra intressanta ingenjörer i höstens specialnummer av Ingenjören. Tidningen trycks i höst för att delas ut till blivande medlemmar. Men här finns tidningen så att du kan läsa och bläddra digitalt.
Fler artiklar