Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenNätverka till dig ett nytt jobb

Nätverka till dig ett nytt jobb

Del 4 i serien karriär och äldre.

Frances jobbade i många år som projektledare och är van att planera och organisera olika projekt. Sitt ledartänk har hon med sig nu när hon söker jobb och hennes tips till andra är att vårda sina nätverk.

Frances Ransom Linde.

— Jag har aldrig upplevt min ålder som något hinder, säger Frances Ransom Linde.

Vi träffas en vintereftermiddag i centrala Stockholm på ett stimmigt fik på Åhléns. Frances har förberett sig för vårt samtal och ser ut att ha stenkoll på läget, kanske en vana från tiden som projektledare på Sony Ericsson.

— Jag har aldrig varit rädd för att ta för mig och jag har ett gott självförtroende, förklarar hon på felfri svenska. Det hörs knappt att hon ursprungligen kommer från London.  

Frances har en filosofiemagister examen från Uppsala universitet och har arbetat i den tekniska sektorn större delen av sitt verksamma arbetsliv. Arbetet har för det mesta bestått i att förenkla tekniken för användaren, som kan vara allt från teleoperatörer till systemadministratörer eller slutanvändaren, till exempel mannen på gatan som använder sin mobiltelefon.

Genom åren har hon haft en mängd olika arbetsuppgifter inom Ericsson och Sony Ericsson koncernen. Hon har arbetat sig uppåt och med tiden tagit allt mer ansvar. 

— Jag har arbetat som teknisk informatör för Sony Ericssons användarinformation. Jag hade budgetansvar för flera projekt och de senaste åren arbetade jag som chef och projektledare och ansvarade för informationen i Sony Ericssons pekskärmsmobiler, säger Frances.

När Sony Ericsson stängde sin verksamhet i Kista och flyttade sin produktutveckling till Lund, Kina och Japan fick Frances tillsammans med flera andra anställda sluta på företaget. Tack vara bra anställningsvillkor och sin ålder fick hon ett förmånligt avgångsvederlag och hjälp av Trygghetsrådet att söka ett nytt arbete.

— Jag har en jobbcoach från TRR som jag regelbundet träffar. Hon hjälper mig att förbereda inför jobbintervjuer, presentera information och bidrar med kontakter, förklarar Frances. Hon har varit på några intervjuer men inga har ännu lett till något nytt jobb.

— Man har särskilda preferenser när man är äldre. Det är till exempel viktigt att företaget har mål och visioner och ligger i framkanten inom teknik. Jag vill ha förtroende för chefen och trevliga kolleger, säger Frances.

Frances jobbtips:

* Håll alltid ditt cv uppdaterat.
* Se till att ha rutiner
* Håll regelbunden kontakt med ditt nätverk
* Leta alltid uppåt och sikta högt när du söker jobb
* Ta inte ett jobb om du inte får förtroende för chefen
* Tala om för alla att du söker jobb
* Lägg upp ditt cv på monster.com eller liknande sajter och beställ bevakning som matchar din profil.
* Gå in dagligen och sök jobb på jobbsökningssajter.

Information om Trygghetsrådet hittar du här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.