Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå tjänar ingenjörer i 19 branscher

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter och flera andra konsultbranscher hamnar långt efter. Men om man rensar för ålder, övertidsersättning och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Sveriges Ingenjörer har tagit fram statistik över lönerna för ingenjörer som jobbar i privat sektor, uppdelat på 19 olika branscher. Statistiken visar alltså att de högsta medellönerna, både för civil- och högskoleingenjörer, finns i fastighetsbranschen. (Nästan 80 000 kronor för civilingenjörer och nästan 62 000 kronor för högskoleingenjörer)

Branschen med näst högst medellöner är ”Bank, finans och försäkringsverksamhet” och på plats tre kommer ”Konsultverksamhet – Management, strategi, ekonomi”.

I botten på listan finns ”Konsultverksamhet – Övrig” och ”Konsultverksamhet – Teknisk” med medellöner på drygt 51 000 kronor för civilingenjörer och runt 46 000 för högskoleingenjörer.

It-konsultbranschen, som i alla fall tidigare uppfattats ha höga löner, finns nu på plats 16 för civilingenjörer och 14 för högskoleingenjörer.

Högre andel specialister och chefer

Men Sveriges Ingenjörers chefekonom och samhällspolitiske chef Johan Kreicbergs konstaterar att det i branscherna som ligger högst finns en högre andel specialister och chefer.

– Dessutom varierar både åldersstrukturen och rätten till övertidsersättning mellan branscher. Det är inte konstigt att branscher med en större andel yngre medarbetare har lägre löner än genomsnittet.

Och om man tar hänsyn till skillnader i utbildningsnivå, ålder, befattningsnivå samt om personer har rätt till övertidsersättning eller inte så blir också ordningen på listan en annan.

Fastighetsbranschen halkar ner till tredje plats och ”Bank, finans och försäkringsverksamhet” hamnar i topp. För bank/finans/försäkring är det relativa löneläget 119. Det betyder att lönerna för individerna ligger 19 procent över motsvarande medelindivider för hela den privata sektorn.

Vatten och avfall 9 procent under

I listan med det relativa löneläget hamnar konsultbranscherna också högre än när man räknar total medellön. Konsulter inom it går till exempel från plats 14 respektive 16 till plats 5. Men också ”Konsultverksamhet – Övrig” och ”Konsultverksamhet – Teknisk” klättrar.

Sveriges Ingenjörers förklaring är bland annat att konsulter oftast har sin övertidsersättning kvar (och därför har en lägre medellön) och att det är en lägre andel chefer och företagsledare jämfört med andra branscher.

Lägst relativt löneläge har i stället ”Vattenförsörjning, avloppsrening, avfallshantering”, med ett värde på 91 – alltså att lönerna för individerna ligger 9 procent under motsvarande medelindivider för hela den privata sektorn.

Men även kemi-, skogs- och stålindustrin ligger lågt, vilket Johan Kreicbergs på Sveriges Ingenjörer tycker är oroväckande.

– Redan idag är arbetslösheten bland ingenjörer rekordlåg och det kan bli svårt för den tunga industrin att locka till sig den kompetens som behövs, säger han.

I rapporten ”Ingenjörernas löneläge uppdelat per bransch” lyfter Sveriges Ingenjörer också fram att lönerna varierar inom varje bransch. Störst lönespridning är det i fastighetsbranschen, och för högskoleingenjörer också inom ”transporter, logistik & kollektivtrafik”. Minst lönespridning är det inom ”vattenförsörjning, avloppsrening, avfallshantering”.

Här är listorna över medellöner, relativa lönelägen samt en sammanställning av medellönerna totalt för ingenjörer:

Medellöner för ingenjörer i alla sektorer (privat, statlig och kommunal/region), respektive per sektor:

 • Medellön för alla ingenjörer: 57 200 kronor per månad
 • Medellön exklusive chefer/företagsledare: 52 400 kr/mån
 • Medellön för chefer/företagsledare: 78 100 kr/mån
 • Medellön för högskoleingenjörer: 50 700 kr/mån
 • Medellön för civilingenjörer: 59 400 kr/mån
 • Medellön för alla ingenjörer i privat sektor: 58 325 kronor per månad
 • Medellön för alla ingenjörer i statlig sektor: 51 914 kronor per månad
 • Medellön för alla ingenjörer i kommun/region: 48 062 kronor per månad

Karin Thorsell

7 KOMMENTARER

 1. Definitivt mer intressant och lämpligt att använda median. Ity att i princip ingenting här handlar om en s.k. ”totalpopulation”. Speciellt Civ.Ing har alltid några individer (inte sällan chefer) som har *mycket* högre löner än resten och det drar upp ett rent medelvärde på ett sätt som snarast förvånar folk och får dem att ifrågasätta om siffrorna är rätt. Precis som i ”Jakob”s kommentar ovan [kan det här verkligen stämma]. Motiveringen till att s.a.s. undvika betreppet median: ”vi valde medelvärde då det är ett mått som de flesta känner till” tycks implicera att ingenjörer generellt inte kan antas veta vad median är och vad skillnaden mellan median och medelvärde är.
  Inte en bra motivering.

 2. Det vore också intressant att se redovisningen för kvinnor respektive män. En annan intressant reflektion är hur de civilingenjörer som nu lockas till ”snabbspåret” till lärare kommer att avlönas. Blir det som civilingenjörer eller blir ”belöningen” för vidareutbildningen en läratlön – flera tiotusentals kronor lägre?

  • Sveriges Ingenjörer har just i dagarna presenterat lönestatistik utifrån kön och Ingenjören planerar att skriva en artikel så småningom. När det gäller löner för civilingenjörer som väljer att vidareutbilda sig till lärare har vi ingen tillgänglig lönestatistik, men sannolikt är lönerna lägre än i privat sektor. /Redaktionen

 3. Kan detta verkligen stämma? Dessa summor låter väldigt höga speciellt för högskoleingenjör. Har svårt att tro att medellönen för högskoleingenjörer ligger på 50 700 kr/mån.

  • Här är svar från Sveriges Ingenjörers statistiker: Detta värde stämmer. Det gäller för samtliga högskoleingenjörer i vår lönestatistik oavsett tex yrkeserfarenhet och befattning. Denna siffra avser samtliga sektorer men den privata sektorn är störst så den väger tyngst. I Saco Lönesök går det att fördjupa sig i statistiken och filtrera på olika undergrupper. (Du hittar länk till Saco lönesök längst ner på den här sidan https://www.sverigesingenjorer.se/lon/lonestatistik/sveriges-ingenjorers-lonestatistik/)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.