Google expanderar i Stockholm

Efter att i somras ha samlat sina Sverigeanställda i Stockholm, annonserar nu Google officiellt att de vill nyanställa. Vid en mindre presskonferens berättade Google om sina anställningsplaner och om hur man jobbar på Stockholmskontoret. De har ett trevligt kontor med internationell och kreativ stämning. Men de vet inte om de har kollektivavtal.

Efter att i somras ha samlat sina Sverigeanställda i Stockholm, annonserar nu Google officiellt att de vill nyanställa. Vid en mindre presskonferens berättade Google om sina anställningsplaner och om hur man jobbar på Stockholmskontoret. De har ett trevligt kontor med internationell och kreativ stämning. Men de vet inte om de har kollektivavtal.

Googles annonsintäkter i Europa är nästan lika stora som de i USA. Skillnaden är att Europa är så diversifierat, med olika kulturer och lagstiftning, något Google försöker möta genom att öppna kontor i flera länder. Inom området EMEA, Europa, Mellanöstern och Afrika, har Google cirka tusen ingenjörer anställda.

– Vi befinner oss i en intensiv nyansställningsperiod nu. Vi letar både på universiteten och i näringslivet, säger Nelson Mattos, Googles utvecklingschef för Europa, Afrika och Mellanöstern.

Han försöker inte hävda att Google betalar bättre än andra. Det behövs knappast. Google ligger sedan flera år högt rankad bland yngre ingenjörer som ett av de allra coolaste företagen av alla att jobba på. Han poängterar i stället Googles annorlunda sätt att arbeta.

– Vi är okonventionella, säger han. Våra anställda ingenjörer ska förstås vara skickliga tekniker, men de måste också ha ett starkt driv, en önskan att göra något bra. Många är skickliga programmerare, men de anställda har väldigt olika bakgrund. De kan ha matematikstudier eller konstskola i botten. I amerikanska Google har vi även folk som från det militära. Alla ingenjörer ägnar tjugo procent av sin arbetstid till att driva egna projekt. Google News är av många tjänster som kommit fram ur anställdas egna initiativ. Ingenjörerna jobbar i regel i små arbetslag med fyra, fem deltagare.

– Vi är också extremt öppna med informationen inom företaget, säger han. Alla kan gå in i varandras projekt och titta. Vi testar också mycket. Vad visar erfarenheten? Vi lanserar ofta testsajter för att se vad folk gillar. Man måste lägga ut nya sajter snabbt och ofta, annars springer verkligheten förbi.

Efter en frågestund visar de runt oss journalister i lokalen. De har ett sextiotal anställda, varav hälften är ingenjörer som till största delen jobbar med Googles tjänster voice och videochat. Ingenjörernas halva av kontoret täcks till stor del av en heltäckande matta med en bit av Stockholms skärgård som motiv, och en del av väggen är gjord som en gammal röd stuga med vita knutar. De anställda fick vara med och tycka när arkitekterna tog fram konceptet.

Många av de anställda på Stockholmskontoret är födda utomlands. På en fråga från en av journalisterna om arbetsspråket på Stockholmskontoret svarar de först med ett garv:
– Det är java! Nej, skämt åsido, det är engelska förstås.

På frågan om de har kollektivavtal, är det ingen som kan svara. Chefsingenjören Lian Riebenberg rynkar oförstående på pannan. Han är stationerad utomlands, men kommer till Stockholm några gånger i månaden.

– Vad är det för något, undrar han, men får lite hjälp av Serge Lachapelle, chef för Stockholmskontorets voice- och videochattprojekt:

– Det där är ju ett svenskt begrepp som man inte är lika van vid utomlands. Men jag vet så mycket som att de flesta av våra ingenjörer är medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar