250 000 behöver välja ny ITP-förvaltare

Den 1 juli 2010 kommer försäkringar i ett antal bolag att stängas för nya inbetalningar av ITP-premier. Det innebär att omkring 250 000 tjänstemän behöver göra ett omval. Lägre avgifter och större avkastning i de nya försäkringarna ska ge högre pension. Den som är 31 år kan öka sitt kapital med 75 000 kr.

Collectum har på parternas begäran gjort en ny upphandling av förvaltare av tjänstepension. Ett antal försäkringar kommer att stängas den 1 juli 2010 för nya inbetalningar av ITP-premier. Runt 250 000 tjänstemän behöver därför göra ett omval av pensionsförvaltare för sin ITP.

Hans Rödin, ansvarig för pensionsfrågor på Sveriges Ingenjörer svarar på några frågor om omvalet.

Hur vet jag om jag måste göra ett omval?
Om du har valt ett bolag som inte är ett av de upphandlade kommer det bolaget inte att ta emot några nya inbetalningar efter den 1 juli. Du måste därför göra ett omval för dina framtida inbetalningar. De pengar som redan har betalats in till ditt nuvarande bolag kommer att fortsätta att förvaltas av dem så länge du inte väljer att flytta dem. Alla som berörs kommer att få ett brev från Collectum under våren.

Vilka nuvarande bolag och försäkringar finns inte med i den nya upphandlingen?
Alla som har en försäkring i ett annat bolag än något av de nedanstående behöver göra ett omval:

Traditionell försäkring    Fondförsäkring
Alecta                                    AMF
AMF                                       Danica
Länsförsäkringar               Handelsbanken
Nordea                                 Nordea
Skandia Liv                          SEB

Varför har man gjort en ny upphandling?
Syftet är att ge de privatanställda tjänstemännen en så hög pension som möjligt genom låga avgifter och hög avkastning. Därför görs regelbundet nya upphandlingar av försäkringarna. 

Vilka konsekvenser får upphandlingen för mig?
Det beror på flera faktorer, bland andra ålder och lön. För en genomsnittlig ITP 1-sparare som är 31 år gammal är den genomsnittliga månadspremien som arbetsgivaren betalar in till hans eller hennes ålderspension 1 535 kronor, vilket motsvarar en månadslön på 32 260 kronor. Hälften av denna premie kan placeras i en fondförsäkring. Resultatet av upphandlingen är 75 000 kronor (10 procent) högre pensionskapital den dag tjänstemannen går i pension.

När ska omvalet göras?
Omvalet ska göras med början i vår. Du som ska göra ett omval kommer att få valinformation från Collectum när det är dags.

Vad händer om jag inte gör ett omval?
Då placeras dina framtida inbetalningar i ickevalsalternativet, som är en traditionell försäkring i Alecta.

Vad händer med mina ITP-/ITPK-pengar som har placerats i en försäkring som stängs för inbetalningar från den 1 juli 2010?
De ligger kvar i den försäkringen. Vill du byta bolag även för de pengarna kan du göra en kapitalflytt.

7 kommentarer

  • Jonas

    Förutom tidigare nämnda problem, anser jag att utbudet av fonder är på tok för dåligt hos flera av de anvisade förvaltarna.

    Vad jag förstod på Avanza tyckte man att perioden om 3 år var för kort att förhandla om.

    Skärpning! Se till att få med fler på båten!

    Jonas

    09 mars 2010
  • Daniel

    Håller med Sven! Det är förjävligt!

    13 februari 2010
  • JW

    itp2 är helt åt skogen eftersom den är ”förmånsbestämd”. det enda raka är att få en premiebestämd (typ itp1) lösning där medarbetaren själv kan påverka vad arbetsgivaren betalar in efter överenskommelse.

    13 februari 2010
  • Tord

    Bra skrivet Martin, håller med.
    Själv sitter jag och försöker vara aktiv med sina fonder men att ha över tio olika fondförsäkringar på fyra olika bolag gör att man inte orkar byta så ofta som man vill, det tar ju en timme varje gång..Så man ligger kvar med fonder som går dåligt för länge.
    Å jag har ju också 20+ år kvar till pension, undra hur många ställen man måste vara och byta på när man är 60 🙂
    Lägg till att jag även har hand om min frus pension(hon orkar inte sätta sig in i det) och även barnens placerade sparkapital så efterlyser iallafall jag en enklare hantering av helheten.

    12 februari 2010
  • Erik

    Är det någon som vet om det är någon idé att byta en gammal ITP-försäkring (som det inte sker någon inbetalning till längre) till någon av de nyförhandlade bolagen?

    12 februari 2010
  • Sven

    Jag saknar förtoende för hur ITP hanteras. Ett antal av oss som har tiotaggarförsäkring, lurades att byta från ITP 2. Väsentlig avtalsinformation undanhölls. I normala fall lyder det under allmänt åtal. När sedan företagen utnyttjar detta & betalar in för lite pengar och gör justeraringar först efter mycket hård central påtryckning. Jag kan bara se det på ett sätt & det är att ge oss tillfälle att rtäda tillbaka ini i ITP2.

    12 februari 2010
  • Martin

    Men vaf-n. Vad händer nästa gång man gör en upphandling och ett bolag försvinner från listan. Har 24 år kvar till pension, hur många gånger kommer upphandlingen göras om. Eftersom varje flytt av redan instatt kapital kostar pengar borde Collectum se till att förhandla bort den kostnaden. Jag förstår att folk ger upp när man måste hålla koll på sina pensionsfonder på femtielva ställen…

    Och varför finns inte Avanza med på listan? Billigare ställe finns ju inte, inga påslag!

    12 februari 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

Ståltillverkaren SSAB står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men nu ska de ner till noll. Civilingenjörerna Lotta Jakobsson och Lisette Mikaelsson har två av nyckelrollerna när företaget bygger ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå.
Fler artiklar