Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenHälsosatsningar ger dubbel effekt

Hälsosatsningar ger dubbel effekt


Hälsosatsningar i företagen kan ha dubbel effekt. Samma åtgärder som minskar sjukfrånvaron, ökar också de anställdas produktivitet. Den ökade produktiviteten kan till och med vara större än besparingen från den minskade sjukfrånvaron.

Det finns många ohälsotillstånd som påverkar prestationsförmågan mer än sjukfrånvaro. Huvudvärk, allergi, magproblem, depression, övervikt, nack- och ländryggsbesvär är ofta osynliga för arbetsgivaren och tas inte med i beräkningen när företaget gör en hälsosatsning.

Erland Colliander, läkare och VD för Proformia Hälsa AB, har genomfört flera studier inom hälsofrämjande satsningar som påvisat hälso- och produktivitetsvinster, bland annat på logistikenheten på Karolinska Universitetssjukhuset.

– När vi började vår pilotstudie trodde jag inte att produktiviteten skulle visa sig så snabbt. Redan efter ett år kunde vi se att personalen mådde mycket bättre och blivit mer produktiv, säger han.

Innan undersökningen upplevde endast var femte deltagare en god hälsa. Efter ett år gjorde nästan varannan det, samtidigt som produktiviteten hade ökat något. Orsaker till förbättringen är ändrat arbetssätt och bättre livsstil, men även förändrade faktorer i privatlivet.

I en svensk studie, delvis finansierad av Arbetslivsfonden, fann man att produktivitetseffekter var den upplevelsemässigt största effekten av hälsobefrämjande insatser i företagen.

Länk till pressmeddelandet

5 KOMMENTARER

  1. Det framgår inte i artikeln vad för typ av hälsosatsningar som gjorts eller om de anställda fått använda sin arbetstid? Har det varit gymnastik, yoga eller massage eller annat? Och med vilken kontinuitet?

  2. Jag håller med Rickard och har tänkt samma tanke. Det skulle ju dessutom leda till bättre teambuilding på jobbet och att man minskade stressen att hinna träna på kvällarna. Jag saknar skolgympan.

  3. Ohälsan påverkar prestationsförmågan står det ovan och detta är ju riktigt. Om en medmänniska inte mår bra bör det vara angeläget att hjälpa människan att få kunnig hjälp, inte bara för att den ska kunna prestera mer ,även om detta är arbetsgivarens syfte, jag hoppas inte enda syfte. Med dessa ord vill jag ha sagt att problematiken kan vara komplicerad och kräver respekt för den inre människan. Och här bör chefer vara ödmjuka och inse sin begränsning. Att hela en medmänniska kan vara svårt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.