Löneöversyn kan ge högre lön

Vid sidan av den vanliga lönepotten använder sig Pumpföretaget ITT Water & Wastewater av löneöversyn i sina löneförhandlingar. Det gör att de anställda ges fler chanser att påverka vad de till slut får i plånboken.

Vid sidan av den vanliga lönepotten använder sig Pumpföretaget ITT Water & Wastewater av löneöversyn i sina löneförhandlingar. Det gör att de anställda ges fler chanser att påverka vad de till slut får i plånboken.

Del 2 i serien om lön

ITT Water & Wastewater är ett företag som tillverkar och levererar dränkbara pumpar och omrörare. På företagets huvudkontor i Sundbyberg i Stockholm jobbar cirka 300 anställda och 100 av dem är med i Sveriges Ingenjörer.

Johanna Johansson som jobbar som forskningsingenjör på företaget och vid sidan av jobbet också sitter som löneförhandlare för Sveriges Ingenjörers medlemmar förklarar vad löneöversynen går ut på.

Foto: Privat.


– Löneöversyn är den summa som fördelas utöver den fastställda potten som förhandlas. Löneöversynen har inget tak och den är till för anställda som känner att de har hamnat i fel löneläge eller kanske har tagit mer ansvar eller ökat sin prestation under året, säger Johanna.

Löneöversynens kriterier skiljer sig alltså från pottens där inflationskompetens, avklarade målsättningar och ålderspåverkan är det viktiga.

Med löneöversynen har den anställde chansen att själv förhandla upp sin lön vid sidan av den centralt satta siffran. Förra årets löneöversyn blev mycket bättre än tidigare år vilket Johanna tror har flera orsaker. 

–- Folk var inte så nöjda eftersom vi under förra året hade ett krisläge med arbetstidsförkortning. Det medförde att flera av medlemmarna var taggade och tog för sig mer vid löneförhandlingarna och hade lönesamtal med sin chef vilket vi upplever ger stora resultat. Sedan var det också fler som valde att ansluta sig fackligt. Den höga potten berodde nog också på att företaget fokuserade extra på att föra en diskussion ute på de olika avdelningarna kring hur en löneöversyn sätts. Man behöver prata ihop sig mellan de olika avdelningarna, det är jätteviktigt.

Varför är det så viktigt?
–- Man behöver ha ett system för vilka kriterier som gäller vid löneöversynen annars är det lätt att det skiljer sig mycket mellan avdelningarna. Eftersom cheferna känner de anställda så bra kan det vara skönt att ha fastställda kriterier att hålla sig till, förklarar Johanna.

Hur fungerade det tycker du?
–- Hela företaget lyckades bra och det har varit ett bra samarbete. Den lokala lönepotten hamnade på 2,8 procent och löneöversynen gjorde att cirka 20 personer fick ett påslag på månadslönen med cirka 1 500 kronor och det var de ju såklart glada över, säger Johanna.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar