Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKlartecken för jättelik vindkraftspark

Klartecken för jättelik vindkraftspark

Regeringen har godkänt byggandet av 1 100 vindkraftverk i Piteå, som kan ge el för två miljoner normalvillor. ”Detta är det hittills utan jämförelse största vindkraftsprojektet”, sade miljöminister Andreas Carlgren.

Stockholm. Regeringen har godkänt byggandet av 1 100 vindkraftverk i Piteå kommun. Vid full utbyggnad motsvarar det el från två kärnkraftverk, vilket motsvarar hushållsel för två miljoner normalvillor.
— Detta är det hittills utan jämförelse största vindkraftsprojektet. Det motsvarar 8—12 TWh el per år, sade miljöminister Andreas Carlgren vid en pressträff.

I dag produceras vindkraftsel motsvarande 3 TWh el per år i Sverige.

Det är företaget Markbygden Vind AB som fått regeringens tillstånd att bygga och driva totalt 1 101 vindkraftverk med en totalhöjd på 200 meter inom Markbygdenområdet i Piteå kommun. Rotordiametern ligger på 82—126 meter.

Området där vindkraftverken ska byggas är renbetesmark vintertid för Östra Kikkejhaure sameby. Enligt regeringens prövning kommer dock rennäringen inte att ”påtagligt försvåras”. Skulle så ske ska företaget Markbygden Vind AB kompensera samerna för de intrång som sker.

Området är totalt 450 kvadratkilometer stort men den faktiska markyta som tas i anspråk utgör bara 15 kvadratkilometer. Enligt regeringen bedöms projektet inte påverka miljön i Natura 2000-områdena på ”ett betydande sätt”. Därför krävs heller inte tillstånd enligt Natura 2000-bestämmelserna.

Bolaget har åtagit sig att undanta sådana områden, samt naturreservat, biotopskydd och våtmarker av klass 2 från placering av vindkraftverk. Utplaceringen av vindkraftverken ska ske i samråd med länsstyrelsen och Piteå kommun med hänsyn till naturvärdena. Ett program ska upprättas för att undersöka påverkan på flora och fauna, i synnerhet fåglar, i området. Först när länsstyrelsen godkänt programmet får arbetet påbörjas.

Placeringen av varje enskilt vindkraftverk ska godkännas av Försvarsmakten.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?