Mer pengar ska få kvinnor att satsa

Regeringen avsätter ytterligare 100 miljoner till att inspirera fler kvinnor att starta företag. Civilingenjör Katarina Wendsjö är en av ambassadörerna.Regeringen avsätter ytterligare 100 miljoner till att inspirera fler kvinnor att starta företag. Civilingenjör Katarina Wendsjö är en av ambassadörerna.

– Jag tror att det handlar om mod och om att ha en riktigt bra idé.

Katarina Wendsjö vägrar sedan att svara på min fråga om det betyder att män är modigare eller har bättre idéer eftersom det finns fler manliga företagare.
– Man fastnar så lätt i klyschor och generaliseringar när man talar om det och jag vill inte det. Jag tror att företagandet behöver avdramatiseras. Lyckas vi med det så kommer fler att våga pröva sina idéer – både kvinnor och män.

32 procent av alla nya företagare är kvinnor och bland alla svenska företag drivs vart fjärde av en kvinna.

Katarina Wendsjö har en lång karriär som kemiingenjör inom läkemedelsindustrin bakom sig men i dag driver hon ett företag som sysslar med ledarutveckling och kompetensstrategi.

– När jag startade mitt första företag var det med en produkt, berättar hon.
Produkten finns fortfarande men Katarina ser helst att någon annan tar den vidare. Det är ett förstärkningsplagg som värmer armarna men inte bålen och som hon funderade ut under fjällvandringar med ryggsäck när det blev alldeles för varmt på överkroppen samtidigt som armarna behövde extra skydd.
– Även när jag var anställd arbetade jag med entreprenöriellt tänkande, i utvecklingsarbete, i organisationsfrågor och med patent.

– Jag har varit ute i flera gymnasieskolor och föreläst som ambassadör för kvinnors företagande och jag tror att vi står inför en ny sorts företagare. Unga människor i dag ser inte automatiskt en företagare som en man i kostym. Många av dem jag talar med har sin farmor eller någon annan närstående kvinna som förebild.

Målet med regeringens satsning på kvinnors företagande är att andelen kvinnor som driver företag ska upp till 40 procent.
– När vi tänker företag tänker vi gärna för stort tror jag, säger Katarina Wendsjö. Vi kommer inte längre ihåg att även företag som Ericsson och AstraZeneca har börjat som små företag där man från början inte visste hur utvecklingen skulle bli.
JG

1 kommentar

  • Lina

    Axion Esti

    ”En människa som känner sin historia är en rik människa.”

    12 mars 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar