Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSKB bjuder in till korrosionstester

SKB bjuder in till korrosionstester

Efter kritik mot hur Svensk kärnbränslehantering, SKB, utformat de skyddande kopparkapslarna runt kärnavfallet, bjuder de in till gemensamma tester där kritikerna får delta. Tanken är att de nya testerna ska utformas, utföras och presenteras tillsammans med kritikerna.

De kopparkapslar som ska omge det uttjänta bränslet från svenska kärnkraftverk måste hålla tätt i hundratusen år, men de riskerar att korrodera sönder redan efter ett par tusen år. Det sade korrosionsforskaren Peter Szakalos i höstas, och pekade på mätningar på gamla kopparmynt från regalskeppet Wasa. Han kunde se att de gamla kopparmynten som legat en bit ned i den syrefria leran hade korroderat betydligt snabbare än vad Svensk kärnbränslehantering hade räknat med.

– Det är inte jag som har hittat på den här analogin, säger Peter Szakalos. SKB har själva sagt att förhållanden i leran på Östersjöns botten är förvånansvärt lika dem som råder vid kopparkapslarna i ett slutförvar. En bit ned i sedimenten är det syrefritt och bottenleran liknar bentonitlera. I övrigt är vattnet ganska likt grundvatten. Det innehåller salter och en del sulfid.

Peter Szakalos poängterar också att kopparen kommer att hållas varm, ett par tusen år, av det inneslutna kärnbränslet. Det är den tiden som är som mest kritisk eftersom korrosionen är temperaturkänslig.

Men Jimmy Larsson-Hagberg, presschef på SKB tycker att kritiken skjuter bredvid målet.

– Att jämföra miljön kring Wasa med den runt kopparkapslarna i slutförvaret blir lite fel, säger han. Wasamynten låg i en miljö som var väldigt rik på sulfider och organiskt material. Det gynnar korrosionsprocessen avsevärt. Man kan heller inte bara extrapolera som de gjorde. Det är mer komplext än så. Dessutom, vill jag påpeka, är det inte så att deras resultat får stöd av andra experter.

Jimmy Larsson-Hagberg hänvisar till en konferens som hölls i höstas, där fyra speciellt inbjudna utländska experter deltog. De kom fram till att ingen part kunde bevisa något, och efterfrågade fler studier, vilket SKB nu ställer upp på. De har bjudit in Peter Szakalos och hans kolleger till gemensamma tester, med start den 24 mars i år.

– Vi vet inte exakt vad som står på dagordningen, säger Peter Szakalos, men vi kommer förstås.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?