Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSKB bjuder in till korrosionstester

SKB bjuder in till korrosionstester

Efter kritik mot hur Svensk kärnbränslehantering, SKB, utformat de skyddande kopparkapslarna runt kärnavfallet, bjuder de in till gemensamma tester där kritikerna får delta. Tanken är att de nya testerna ska utformas, utföras och presenteras tillsammans med kritikerna.

De kopparkapslar som ska omge det uttjänta bränslet från svenska kärnkraftverk måste hålla tätt i hundratusen år, men de riskerar att korrodera sönder redan efter ett par tusen år. Det sade korrosionsforskaren Peter Szakalos i höstas, och pekade på mätningar på gamla kopparmynt från regalskeppet Wasa. Han kunde se att de gamla kopparmynten som legat en bit ned i den syrefria leran hade korroderat betydligt snabbare än vad Svensk kärnbränslehantering hade räknat med.

– Det är inte jag som har hittat på den här analogin, säger Peter Szakalos. SKB har själva sagt att förhållanden i leran på Östersjöns botten är förvånansvärt lika dem som råder vid kopparkapslarna i ett slutförvar. En bit ned i sedimenten är det syrefritt och bottenleran liknar bentonitlera. I övrigt är vattnet ganska likt grundvatten. Det innehåller salter och en del sulfid.

Peter Szakalos poängterar också att kopparen kommer att hållas varm, ett par tusen år, av det inneslutna kärnbränslet. Det är den tiden som är som mest kritisk eftersom korrosionen är temperaturkänslig.

Men Jimmy Larsson-Hagberg, presschef på SKB tycker att kritiken skjuter bredvid målet.

– Att jämföra miljön kring Wasa med den runt kopparkapslarna i slutförvaret blir lite fel, säger han. Wasamynten låg i en miljö som var väldigt rik på sulfider och organiskt material. Det gynnar korrosionsprocessen avsevärt. Man kan heller inte bara extrapolera som de gjorde. Det är mer komplext än så. Dessutom, vill jag påpeka, är det inte så att deras resultat får stöd av andra experter.

Jimmy Larsson-Hagberg hänvisar till en konferens som hölls i höstas, där fyra speciellt inbjudna utländska experter deltog. De kom fram till att ingen part kunde bevisa något, och efterfrågade fler studier, vilket SKB nu ställer upp på. De har bjudit in Peter Szakalos och hans kolleger till gemensamma tester, med start den 24 mars i år.

– Vi vet inte exakt vad som står på dagordningen, säger Peter Szakalos, men vi kommer förstås.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.