Väx genom VästKraft

Foto: VästKraft.

Sedan starten för snart ett år sedan har VästKraft hjälpt 40 företag inom fordonsindustrin och dess underleverantörer att vidareutbilda sin personal. Kompetensutvecklingen är gratis för företagen och målet är att 3 500 personer ska få hjälp.

Sedan starten för snart ett år sedan har VästKraft hjälpt 40 företag inom fordonsindustrin och dess underleverantörer att vidareutbilda sin personal. Kompetensutvecklingen är gratis för företagen och målet är att 3 500 personer ska få hjälp.

VästKraft startades under hösten 2008 då teknikbranschen tyngdes av varsel och negativa prognoser. Tanken med projektet är hjälpa de anställda inom fordonsindustrin och dess underleverantörer att vidareutveckla sin kompetens inom områden som efterfrågas av teknikbranschen.

Det är Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) som äger projektet och Europeiska socialfonden har bidragit med 50 miljoner kronor i finansiering. Tillsammans med GR har VästKraft också nio samverkanspartners och Sveriges Ingenjörer är en av dem.

Magnus Kallenberg. Foto: VästKraft.

–- Just nu har vi 40 företag som har insatser och det fungerar så att företagen fyller i en intresseanmälan och sedan kontaktar vi dem och sätter oss ned med chef, HR-ansvarig eller liknande och diskuterar vilken kompetensutveckling medarbetarna behöver. Vi försöker också alltid ha med en medarbetare från facket, säger Magnus Kallenberg som är projektledare för Västkraft och tillsammans med en grupp bestående av fem personer tillsatt att på heltid ägna sig åt projektet.

Utbildningarna som VästKraft erbjuder företagen är inom flera olika fält, exempelvis arbetsmiljö, entreprenörskap och ekonomi, för att nämna några.

De allra flesta som har genomgått kurserna har varit väldigt nöjda, berättar Magnus och han tror att de kommer nå över det mål som de har satt upp, att 3 500 individer ska få kompetensutveckling varav 1 000 av dem ska vara kvinnor.

–- Det som har varit svårt med det här projektet är att sälja in sig på företagen, en del är emot det när de hör att det är gratis och andra tror att det skulle vara svårt och komplicerat att fixa en utbildning. Men modellen är väldigt bra och om allt går som planerat är tanken att man ska kunna använda samma modell för andra branscher, exempelvis servicebranschen, säger Magnus och berättar att flera ingenjörer har fått hjälp genom VästKraft.

–- Vi hade till exempel en ingenjörsfirma som arbetade som konsulter inom Volvo som fick gå en kurs på Patent- och registreringsverket där de fick lära sig mer om hur man skriver patent, säger han.

Härnäst tänker VästKrafts projektgrupp skicka ut 100 brev till underleverantörer till fordonsindustrin och informera om sin existens. Det gäller att berätta för företagen att de finns.

Exempel på företag som är med i VästKraft: AFV, Atlet, Carbix, Epsilon med flera.

Tror du att det här skulle kunna passa ditt företag? Läs mer här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar