Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenGröna IT-lösningar för hållbar framtid

Gröna IT-lösningar för hållbar framtid

Foto: Adrian Wyld/Scanpix.

Dataföretaget Tieto tror att det i framtiden kommer att bli vanligt med elektroniska möten och att den enskilda människan kommer ha större koll på hur mycket energi hon konsumerar. I onsdags talade de om hållbara IT-lösningar för en grön framtid på  konferensen Globe Forum.

I år hölls konferensen Globe Forum den 28-29 april i Frihamnshallen i Stockholm. Konferensens tema var hur affärsverksamheter och olika hållbara lösningar kan hjälpa världen att hålla sig under en temperaturökning på två grader och företag som Telia, Swedbank och Ikea var där för att berätta om sina gröna lösningar.

IT-företaget Tieto med cirka 17 000 anställda som var en av föreläsarna, har länge sysslat med gröna IT-lösningar och har gått så långt att de har utvecklat ett datasystem för sina anställda där de kan se hur mycket energi de förbrukar. Tanken är att om man ser vilken inverkan olika val har på miljön kan man också ändra sina vanor till att minska energiåtgången. I förlängningen hoppas Tieto att företagets anställda också ska sprida sina kunskaper om gröna IT-lösningar till kunderna.

Trendigt att vara grönt företag
— Numera ser man inte bara till hur framgångsrikt ett företag är när det gäller försäljning, utan man tittar också på vilken hållbarhetsprogram företagen har, säger Carl-Harald Andersson, VD för företagets Corporate Responsability- avdelning. Han tycker att utvecklingen är positiv och tror att det i framtiden kommer att bli ännu viktigare att företagen tänker på miljön.

Johan Löfmark, som jobbar som affärskonsult på Tieto, var en av föreläsarna på Globe Forum och han menar att det finns massor av olika sätt att spara energi för företagen.

— Börja med elektroniska fakturor, det blir billigare både för företagen och kunderna plus att det är bättre för miljön, säger Johan och tillägger att vi behöver hållbara rapporteringsverktyg för att människor ska förstå hur man sparar energi.

Social interaktion blir viktigare
— Man ska exempelvis kunna veta hur mycket energi som krävs om man ska resa och tar flyget, säger Johan som också menar att sociala nätverk är en stor kraft i sammanhanget. Han nämner ”earth hour” som ett exempel.

— Det startade 2007 i Australien med 2 miljoner anhängare och 2010 berörde det över en miljard människor världen över. Det gick från att vara ett litet initiativ till en global kampanj för miljön tack vare att enskilda människor spred information om eventet genom sociala medier, säger Johan.

Medarbetarna på Tieto är positiva till framtidens gröna IT-lösningar. Foto: Redaktionen.

En annan sak som Tieto tror att vi kommer att få se mer av i framtiden är ”cloud computing” det vill säga när datoranvändandet sker direkt på nätet i stället för att konsumenten laddar ner dyra mjukvaruprogram.

Kim Andersen som är chef för avdelningen för teknik, forskning och utveckling på Tieto förklarar varför.

— I takt med att man börjar använda sig mer av cloud computing kommer kostnaden för programmen sjunka och kunskapsnivån bland vanliga användare kommer höjas och för att kunna göra smarta beslut måste man ha kunskap, säger Kim och ger ett exempel.

Tekniken kostar för mycket
— Tänk dig att 5-6 team från olika länder ska bygga ett hus tillsammans. Om de kunde tanka ner information om hur exempelvis vädret varit de sista 50 åren på stället där de ska bygga huset så kan de anpassa bygget efter det vilket gör huset mer hållbart. Visst kan man få fram den informationen i dag men det är krångligt och det kostar mycket pengar eftersom man behöver mjukvara, förklarar han.

Kim Andersen tror liksom Johan Löfmark att vi i framtiden kommer att få se fler gröna IT-lösningar i vardagen, i till exempel våra mobiltelefoner.

Läs mer om Globe Forum här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.