Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningCSN hotar polisanmäla teknologer

CSN hotar polisanmäla teknologer

Många teknologer har drabbats av CSN:s kampanj mot fuskande studenter. Trots att de studerar heltid har de fått återkrav från CSN och hot om polisanmälan.

Att många teknologer har drabbats beror på att de tekniska högskolorna räknar de instuderade poängen per helår medan CSN i enlighet med studiestödslagen ser på resultatet per termin.

Högskolorna kan alltså lägga kurserna så att det blir färre poäng ena terminen och fler den andra av pedagogiska skäl. För studenterna är det ändå heltid. Men nu har alltså CSN, som satsar stort på att spåra fuskare i systemet, slagit ned på skillnaden i poäng och kräver pengarna tillbaka för alla som har fått stöd för heltidsstudier men inte kommit upp i full poäng under höst eller vårterminen 2009.

– Jag vet inte hur det ser ut på andra högskolor men här har KTH bestämt att göra höstterminen tre veckor kortare och vårterminen längre och bara en sådan sak leder nu alltså till att studenter som har fått fullt studiestöd drabbas, säger Tobias Porserud, ordförande för kåren på KTH.

Både studenter och högskolor är upprörda. På KTH i Stockholm har är runt 400 teknologer drabbade och någon teknolog har fått ett återbetalningskrav på 42 000 kronor.

Rektor Peter Gudmundson säger i en intervju i Svenska Dagbladet att hela saken tyder på ett byråkratiskt och stelt synsätt då det faktiskt rör sig om studenter som har följt kursplanen till punkt och pricka. Han tycker att CSN kunde skjuta upp återbetalningskravet till efter den 17 juni när högskolorna och myndigheten ska ha ett möte om problemet.

Tobias Porserud på THS hoppas att regeringen ska ingripa.
– Det här drabbar alla som läser program. Högskolorna som inte har kollat med CSN hur de ser på upplägget av utbildningarna. Vår undran är vem som ska stå för smällen. Många har krav som ska vara inbetalade i slutet av maj.

Och då har de följt kursplanen som högskolan har lagt upp.
JG

3 KOMMENTARER

  1. ”Rektor Peter Gudmundson säger i en intervju i Svenska Dagbladet att hela saken tyder på ett byråkratiskt och stelt synsätt då det faktiskt rör sig om studenter som har följt kursplanen till punkt och pricka.”

    Jag förstår inte varför CSN anses som byråkratisk och stelbent då de följer de regler som de styrs av. Att skolorna inte har samma regler att följa kan ju inte gärna CSN ansvara för, däremot borde skolorna ha ett ansvar gentemot studenten att leverera kursplaner som är anpassade efter samma regler som CSN styrs av om de ska gå ut med information om att utbildningen ger rätt till heltidsstudier under hela studietiden.

    Om det är omöjligt att utforma utbildningar efter både de regelverk som skola och CSN styrs av får skolan sluta säga att utbildningen ger rätt till heltidsstudier under hela studietiden tills dess att regelverken är ändrade, annars kommer fler studenter råka ut för samma problematik om de inte dubbelsynar hur deras utbildning är utformad vilket en student rimligtvis inte borde behöva lägga tid på då denne har studier att sköta.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.