Exjobbet – som på riktigt

Exjobbet är en av de bästa inkörsportarna till arbetslivet. På Sveriges Ingenjörers webbsajt kan du läsa om teknologers erfarenheter av att hitta och genomföra examensarbete.

Exjobbet är en av de bästa inkörsportarna till arbetslivet. På Sveriges Ingenjörers webbsajt kan du läsa om teknologers erfarenheter av att hitta och genomföra examensarbete.

Hanna Malmström läste teknisk biologi i Linköping för några år sedan. Hon hittade ett examensarbete på ett nystartat företag som utvecklar biogasutvinning vid reningsverk och andra anläggningar.

Hur hittade du det företaget?
– Jag läste teknisk biologi på Linköpings tekniska högskola. Det här var några år sedan; 2006. Då kom varje år gamla studenter och berättade vad de gjorde efter studierna. En kille som pratade sade att det här företaget, Scandinavian Biogas, var intresserat av exjobbare. Jag sökte, kom på en vanlig anställningsintervju och blev utvald.

Vad gav det för erfarenheter?
– Det var bra för mig att få komma ut att komma ut i riktiga arbetslivet. Lärdomen är väl helt enkelt att man får testa vad det innebär att jobba på riktigt. Det är trots allt andra rutiner än på skolan. Man måste planera sitt arbete på ett helt annat sätt än i skolan där man får mycket serverat. Det blir liksom på riktigt.

Vad gick exjobbet ut på?
– Jag tittade på hur man skulle kunna öka biogasproduktionen, genom att behandla rötslammet med ultraljud. Det tog tjugo veckor, ungefär en termin. Jag började i september 2006 och presenterade arbetet i början av februari 2007. Jag tror att exjobb inom industrin  lockar, för de kan resultera i vidare anställning. Det var på gång att det skulle bli fortsatt anställning för mig, men det blev inte så den gången. Företaget var väldigt nytt och ungt.

Hur hittar man bäst exjobb?
– Man måste nog vara aktiv själv, precis som när man söker vanliga jobb. Det gäller att våga hålla sig framme, använda de kontakter man har. För mig gick det ju ganska lätt, men jag har inte hört om någon som inte har fått exjobb. Exjobb på industriföretag lockar nog lite extra, för de kan gå vidare till riktiga anställningar.

I dag jobbar Hanna Malmström på SAAB.

Här kan du läsa mer om exjobb på Sveriges Ingenjörers webbplats

Se även webbsajter som samlar exjobbserbjudanden.
Xjobb.nu
Exjobbstips.se

Lämna en kommentar

Senaste nytt

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 12 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och Linkedin där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 12 augusti. Trevlig sommar! (inne i inlägget finns länkar till vår sida på Facebook och Linkedin)
Fler artiklar