Svensk familjepolitik en förebild

Kvinnors yrkesarbete är inte kopplat till ökade konflikter mellan arbete och familj eller stress i hemmet. Det menar forskarna Tommy Ferrarini och Ingrid Esser som i en studie har undersökt 20 välfärdsstaters familjepolitik.

Kvinnors yrkesarbete är inte kopplat till ökade konflikter mellan arbete och familj eller stress i hemmet. Det menar forskarna Tommy Ferrarini och Ingrid Esser som i en studie har undersökt 20 välfärdsstaters familjepolitik.

— Det vi kom fram till i studien är att kvinnors upplevda stress och konflikt mellan arbete och familj är större i länder med en mer traditionell inriktning av familjepolitiken, säger Tommy Ferrarini.

Med traditionell menar Tommy en familjepolitik där kvinnor huvudsakligen ansvarar för omvårdnaden av familjen. I studien (Family Policy, Perceived Stress and Work-Family Conflict) har de båda forskarna använt sig av stora statistiska databaser innehållande tusentals personer. De har inte undersökt familjepolitiken land för land utan i stället koncentrerat sig på att undersöka den internationella familjepolitiken och se vilket samband den har med stress och upplevd konflikter mellan arbetet och privatliv.

I studien framgår att den familjemodell som vi har i de Skandinaviska länderna, den så kallade könsegalitära tvåförsörjarmodellen, där både mannen och kvinnan i stor utsträckning arbetar och där vi har en väl utbyggd barnomsorg, leder till mindre stress än om kvinnan exempelvis skulle gå hemma med vårdnadsbidrag och ta hand om barnen medan mannen jobbade.

Men man hör ju jämt och ständigt om hur svårt det är för föräldrar att få ihop livspusslet, är svenska föräldrar jämfört med föräldrar i andra länder inte stressade?

–- Jo, man ska inte dra slutsatsen att de inte är stressade. Det är alltid stressande att ha barn men med den familjepolitik som vi har i Sverige verkar vara rätt väg att gå men sedan kan man ju försöka jobba ännu mer på att öka exempelvis männens roll i sammanhanget ytterligare, förklarar Tommy.

Han berättar hur barnafödandet skiljer sig väldigt mycket åt i de olika Europeiska länderna och medan Sverige ligger ganska högt upp på skalan över antalet födda barn per invånare föds det för få barn i exempelvis Tyskland.

— I Tyskland försökte politikerna få fart på barnafödandet genom att införa både vårdnadsbidrag och skatteavdrag men det hjälpte inte, de tyska kvinnorna ville inte gå tillbaka till hemmen, och år 2007 infördes en föräldraförsäkring som gör att man kan vara hemma med sitt barn under ett år, säger Tommy.

Under senare åren har det även i Sverige införts nya komponenter för att underlätta för bland annat barnfamiljer, exempelvis rut- och vårdnadsbidraget. Hur dessa åtgärder underlättar för familjernas upplevda stress är ännu för tidigt att se men det är något som Tommy gärna vill undersöka närmare i framtiden.

— Man kan se det på två olika sätt, ger rutavdraget fler möjligheter för barnfamiljer att välja eller är det ett sätt att öka klasskillnader människor emellan då det trots allt först och främst höginkomsttagare som använder sig av det? Det ska bli intressant att se, säger Tommy.

Här kan du läsa hela studien.

Ingrid Esser är forskare på och institutet för social forskning på Stockholms universitet och Tommy Ferrarini arbetar på institutet för Framtidsstudier samt institutet för social forskning på Stockholms universitet.

2 kommentarer

  • Madeleine

    ”Här kan du läsa hela studien”. NEJ det kan jag inte – den går inte att hitta?’

    Hur har ni mätt stressnivån i blodet hos de här kvinnorna? Hur många kvinnor handlar det om totalt? I vilken ålder? osv. Det går inte att dra några slutsatser så länge all fakta saknas och bara handlar om olika påståenden.

    18 januari 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar